SRBIJA U ČETVRTFINALU MUNDOBASKETA: "Orlovi" nokautirali Dominikance, a sada - spektakl!

Novosti online

03. 09. 2023. u 15:43 >> 15:51

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva 2023, deklasiravši u "biti ili ne biti" duelu Dominikansku Republiku - rezultat je glasio 112:79. Naredni protivnik "orlova", drugoplasiranih u I grupi, biće Litvanija, koja je iznenađujuće savladala Sjedinjene Američke Države i osvojila prvo mesto u svojoj grupi.

СРБИЈА У ЧЕТВРТФИНАЛУ МУНДОБАСКЕТА: Орлови нокаутирали Доминиканце, а сада - спектакл!

FOTO: FIBA.Basketball

Bilo je mnogo pitanja pred poslednji meč druge faze nadmetanja. Te kako će se naši oporaviti od snažnog emotivnog udarca, dramatičnog poraza od Italije koja je nadoknadila 16 razlike i (ponovo, četvrti put u nizu) savladala našu selekciju, te kako će se igrati protiv Dominikanaca koji su upravo Italijane pobedili, te ko će čuvati Karl-Entonija Taunsa, koji je dva dana ranije Portoriku ubacio 39 poena...


Ali, svi odgovori bili su, zapravo, poznati još kada je najmlađi član naše nacionalne selekcije, Nikola Jović, posle šok-poraza od "azura" rekao "Dobro smo mi. Verujte u nas".

Naravno, optimizam je jedno, realnost ume da bude potpuno drugačija, ali ova ekipa Srbije je u prethodnim utakmicama, pa i onih 28 minuta sjajne igre s Italijanima, pokazivala nešto što se nije viđalo često u poslednje vreme: savršeno zajedništvo, onu divnu sabornost gde nije bitno ko je na terenu, a ko pokraj njega, diše se "kao jedan", tako i oseća timski duh koji je jedan od stubova na kojima stoje svi prethodni uspesi ovdašnje košarke.


Od onih drugih stubova, tu je, svakako, i mudrost onih koji reprezentaciju na velikom takmičenju vode, a za ovaj meč je bilo najvažnije kako umiriti najveću, NBA zvezdu rivala. I, ispostavilo se da je ta priprema obavljena savršeno: ko god da je čuvao Karl-Entonija Taunsa na ovom meču, od mladog Nikole Jovića, preko Gudurića, do Davidovca, odradio je prilično dobar posao. Strateški, ostavljanje Milutinova da bude na "strani pomoći" ispostavilo se kao izvrsno rešenje, jer je NBA as morao da se muči sa bržim, pokretnijim od sebe, a ne toliko nižim da bi mogao da lako obavlja zamišljeno. Sa druge strane, izuzetno dobro je funkcionisala i igra u tranzicji "orlova", i biranje kako će se poentirati (do poluvremena je ubačeno čak 16 od 18 šuteva za dva), a kako se bilo bolje i u skokovima, i u asistencijama, i u osvojenim loptama, uopšte ne čudi što je na velikom predahu bilo ogromnih 56:35 za srpsku selekciju.


Bogdanović se potpuno vratio u lidersku ulogu posle kanonade dalekometnih promašaja protiv Italije, Milutinov kontrolisao reket savršeno, Stefan Jović prodorima kažnjavao najmanji procep koji bi napravila odbrana rivala, pa je već posle 20 uvodnih minuta bilo jasno ko nastavlja borbu za medalju.


Jedino pitanje koje se postavljalo je da li će biti ikakvog "popuštanja" u nastavku, ali ono ne da se nije desilo, već su viđeni i još veći trud (poput bacanja Avramovića u "publiku", na +30, i to posle sosptvene blokade), i dodatno smirenija, a i dalje vrlo organizovana ofanzivna igra, ali i fantastičan kolektivan trud u odbrani koji je dodatno dizao samopouzdanje, ali i radost.


Upravo takvi, "orlovi" idu u nokaut fazu. I dalje uz ono što je mladi Jović poručivao:
"Verujte u nas".


Svetsko prvenstvo u košarci 2023 - druga faza, 2. kolo - statistika


Srbija - Dominikanska Republika 112:79 (29:15, 27:20, 31:18, 25:26)

Srbija: Avramović 8, Bogdanović 20p (šut za dva 4/4, za tri 3/3), 5as, Davidovac 3p, 5sk, 3as, Dobrić 9, Gudurić 10, N. Jović - (šut iz igre 0/5), 5as, 3sk, S. Jović 12p, 7as, 6sk, Marinković 16 (trojke 4/6), Milutinov 16p (šut za dva 7/8), 5sk, Petrušev 14p, 3sk, 2as, Ristić, 4 Simanić nije igrao

Dominikanska Republika: Delgado, Feliz 5, Figueroa, Liz 7, Mendoza 14, Montero 15, Penja, Kvnjones 11, Solano 2, Suero, Tauns 25p (šut 5/9 za dva, za tri 3/6, 7sk, 7iz, Vargas

 

KRAJ! Srbija - Dominikanska Republika 112:79

38 - Tauns napušta parket. Ubacio je 25 poena, ali bio maltene "neprimetan" protiv sjajne Srbije koja u završnicu ulazi sa 112:77.

36' - Kakav potez Nikole Jovića, "okrenuo" je prodorom uz čeonu liniju svog čuvara, a onda iza leđa dodao Petruševu za 103:72. Maestralna saradnja dva momka na kojima će počivati srpska košarka narednih godina...

35' - Raspucali su se Dominikanci, jer je popustila odbrana Srbije, ali u napadu "orlovi" se poigravaju. može im se, jer su toliko dobri. Jednu takvu akciju, u kojoj rival nije znao gde je lopta, Milutinov je završio zakucavanjem za 101:68.

33' - Fantastično igraju "orlovi" i kada je sve rešeno - Gudurić sjajan u odbrani, Avramović kreativan u napadu, Dobrić poentira na alej-up dodavanje i to je 96:57. Tajmaut traže Dominikanci koji, iskreno, ne znaju šta ih je snašlo. 

31' - Počela je 4. deonica.

Kraj treće četvrtine, 87:53 za Srbiju, koja je umalo, trojkom Dobrića sa 11, 12 metra, posle osvojene lopte - još veću prednost izgradila. Ali, kako igraju danas "orlovi", nema im se šta zameriti. Sjajno.

29' - Fantastičan detalj. Fantastičan. Trideset razlike, Aleksa Avramović tako "grize" na suparničkoj polovini terena da Dominkanci jedva prevode loptu preko centra, a koji sekund kasnije Avramović stiže u ugao, blokira dalekometni šut rivala i odmah se baca "u publiku" da ne dozvoli lopti da izađe. Sjajno...

Avramović se, posle svoje blokade, baca da spase loptu na meču Srbija - Dominikanska Republika / Screenshot: RTS

28' - Isprekidana je sada igra zbog prekrašaja (dominikanskih), pa naši sa penala stižu do ogromnih 83:53. 

28' - Završen je ovaj meč za Andresa Feliza, nesportska lična greška mu je dosuđena posle pregledanja snimka, a kako je imao i tehničku, više neće nastupiti protiv Srbije na ovom Mundobasketu.

27' - Novi dobar potez Bogdanovića, trojka za 78:53, a onda je Dobrić izunudio ofanzivni prekršaj Feliza (dobivši udarac u bradu, čini se). Dobro je Dobrić, moći će da nastavi da igra.

26' - Selektor Srbije Svetislav Pešić dobija tehničku grešku jer je ušao u teren da nešto kaže igračima naše nacionalne selekcije. Buni se strateg "orlova" zbog te odluke arbitara. Tauns pogađa slobodno bacanje, ali to je bilo samo za privremeni prilazak na 20 poena zaostatka. Uz razigranog kapitena, Bogdanović, Milutinov i Dobrić su, realizujući tri od četiri naredne, vrlo brze akcije "orlova" (igra se značajno ubrzala u drugom poluvremenu zahvaljujući toj promeni taktike Dominikanaca), rezultat je 75:51 za naše.

25' - Lepa akcija Nikole Jovića i Milutinova donela je pogodak, potom je Montero ubacio trojku koju je odmah "vratio" Marinković, da bi sve "začinio" sjajnom odbranom Stefan Jović - koji je ukrao loptu suparniku, poentirao i bio fauliran - 69:46 posle njegovog penala

24' - Eh, ovo nismo videli dva dana, i ne možemo da kažemo da nam je nedostajalo: ofanzivni prekršaj Srbije (i to posle trojke Dominikanaca). Ali, dobro, mladi Jović jeste gurao svog čuvara. A Montero potom pogađa drugu trojku... 61:43 posle šest uzastopnih poena rivala "orlova".

23' - Lepa akcija Srbije u kontranapadu, Stefan Jović preko celog terena pronalazi Milutinova, ovaj iz reketa vraća loptu Marinkoviću koji pogađa trojku - 61:37!

Nikola Milutinov na utakmici Srbija - Dominikanska Republika / FOTO: FIBA.Basketball

21' - Počelo je drugo poluvreme, Tauns se izborio za prekršaj, Dominikanci su smanjili zaostatak za dva poena, potom Nikola Jović nije uspeo da trojkom kruniše lepu akciju naše nacionalne selekcije, ali kako je Bogdanović solično čuvao Taunsa, koš Srbije je sačuvan, a u tranziciji Milutinov zakucao - 58:37.

Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 56:35! Izvrsno su odigrali naši, predovđeni Bogdanovićem (14 poena, ali i Marinkovićem i Milutninovim - po 10, dok je 12 ubacio Tauns). Srbija je šutirala fantastičnih 16/18 za dva poena, skromnih 4/14 za tri, a slobodna bacanja 12/14. "Orlovi" su bili bolji i u skokovima - 14:11, i u asistencijama - 14:8, i u osvojenim loptama - 4:1. Sjajno, nema šta.

19' - Deseti poen Milutnova, 4/4 ima kada se radi o šutu, lako to sve izgleda kada ga čuva Delgado - 55:35 za Srbiju u "biti ili ne biti" meču. Podsetimo, ko izgubi, neće igrati za medalje, pobednik ide u četvrtfinale. 

18' - Izvrsno igraju naši u napadu kada "pročitaju" odbranu rivala, Milutinov se odlično kreće i to omogućava pogodak za 51:30, no Montero uzvraća trojkom. A onda Bogdanović prodorom uspeva da iznudi prekršaj Taunsa pod košem Dominikanaca.

17' - Bogdanović stiže do 12. poena, a Srbija, posle dva minuta malo rastrzane igre na obes trane, do 47:28.

Bogdan Bogdanović tokom utakmice Srbija - Dominikanska Republika / FOTO: FIBA.Basketball

15' - Feliz iz svog prvog pokušaja pogađa trojku (44:26), a taman su naši (Davidovac u ovom slučaju) odlično sprečili dodavanje ka Taunsu. Zaista, ko god da je čuvao Karl-Entonija Taunsa na ovom meču, odradio je prilično dobar posao. Deo zasluga, svakako, ide stručnom štabu, ali su igrači zadatak izneli izvrsno.

15' - Stefan Jović precizan i sa penala, a onda nova izvrsna odbrana Srbije (10. izgubljena lopta suparnika, našima se to desilo triput). Rezultat je 44:23.

14' - Na trojku suparnika, Stefan Jović odgovara novim odličnim prodorom, rezultat je 42:23 za Srbiju. A onda, prava šteta, "krađa" lopte nije nagrađena novom uspešnom kontrom, jer je Petrušev nagazio ivicu terena s loptom u posedu.

14' - Posle poena Gudurića s linije za slobodna bacanja, Dominikancima je isticalo vreme za napad i pogrešili su, a iako naši nisu adekvatno odgovorili u svojoj ofanzivnoj akciji, Gudurić je izvrsno čuvao Taunsa i naterao ga na kiks. To je "nagradio" Stefan Jović prodorom i poentiranjem za 40:20!

13' - Dobra sekvenca Srbije. Poentira Stefan Jović iz prodora (i postiže dodatno bacanje) za 36:20, a nova, druga zaredom odlična odbrana "orlova" dovodi do ofanzivnog prekršaja Dominikanaca.

12' - Gudurić pogađa preko Taunsa za dva poena, a ovaj mu "odgovara" trojkom (drugom svojom na meču, 12 poena dosad) - 31:20. No, Petrušev brzo poentira na drugoj strani terena

11' - Karl-Entoni Tauns pokušava da prodorom poentira, Petrušev ga faulira i to dovodi do dva slobodna bacanja. Iskoristio je oba i rezultat je 29:17 za Srbiju.

Karl-Entoni Tauns na utakmici Srbija - Dominikanska Republika / FOTO: FIBA.Basketball

11' - Petrušev je ušao u igru i odlično čuvao Taunsa, no na drugoj strani ga je Penja izblokirao.

Kraj prve četvrtine, 29:15. Impresivno je osam i po minuta delovala igra naše nacionalne selekcije, zaista - za svaku pohvalu. A onda je usledio pad koji, nadamo se, neće potrajati.

10' - Šta rade sad "orlovi" ... nisu preneli loptu na suparničku polovinu za osam, sekundi, i Dominikanci su dobili 3,2 sekunde da eventualno poentiraju. Srećom, nisu uspeli

10' - Počeli su malo lošije da igraju u napadu "orlovi", potrošili su i dve akcije u jednom napadu (usled ofanzivnog skoka imali su dva šuta), a potom su propustili da upute šut u za to predviđeno vreme. A kako je rival postigao dva pogotka u nizu, Pešić traži tajmaut. Srbija vodi sa 29:15.

9' - Raste prednost Srbije. Posle lepe asistencije Gudurića za Dobića, Srbija je sledeći poen postigla posle tehničke greške suparnika - 29:11.

8' - Gudurić, Avramović i Dobrić su novi igrači u postavi Srbije. Potpuno promenjeena spoljna linija. Starteri su, zaista, uradili sjajan posao.

7' - Na isteku sedmog minuta, Bogdanović posle izgrađene akcije pogađa novu trojku - 21:9. Rivali brzopleto greše, a onda rapsodija orlova: Bogdanović sjajno pronalazi Marinkovića za trojku, a posle nove greške Domiinikanaca, u kontri kapiten Srbije pogađa i donsi 26:9! Kakav početak "biti ili ne biti" utakmice...

Bogdan Bogdanović tokom utakmice Srbija - Dominikanska Republika / FOTO: FIBA.Basketball

7' - Jović pravi brze prekršaje, menja ga Dejan Davidovac.

7' - Na prodor Taunsa kroz ceo reket Srbije (i pogodak), odgovara Milutinov okretom pokraj Delgada i poentiranjem ispod koša rivala - 18:9.

6' - Lepa akcija "orlova", Stefan Jović pronalazi Vanju Marinovića koji novim pogotkom donosi 16:7 i suparnici Srbije traže tajmaut. Trojica naših igra su poentirala do sada, Marinković je ubacio 7 poena, Bogdanović 5, Milutinov 4. U asistencijama je 6:2 za "orlove".

5' - Rastrzana igra na obe strane u ovim trenucima. Posle alej-up dodavanja Bogdanovića i poentiranja Milutinova za 14:7, promašio je Stefan Jović polaganje, pa Dominikanci prokockali soju akciju, potom Nikola Jović iznova promašio s distance, a onda i rivali...

3'- Trojka Bogdanovića iz desnog ugla, nakon dalekometnog promašaja Nikole Jovića i ofanzivnog skoka Milutinova - 10:4. Ali, trojku daje odmah i Tauns, pa u veoma brzoj tranzicionoj igri Marinković donosi 12:7 Srbiji.

3'- Delgado pokušava da preko glave proigra saigrače, to mu ne uspeva i novi napad za Srbiju. On je bio prilično statičan, Nikola Jović je pokušao trojku, a borbeni Bogdanović ofanzivnim skokom izborio novu akciju

2' - Loše su dvaput završili svoju akciju Dominikanci (Tauns, pa posle pokušaj s distance), što Bogdnaović u kontri kažnjava - 7:2, ali samo na kratko, jer Liz istom merom uzvraća, tj. prodorom i pogotkom - 7:4.

1' - Mladi Nikola Jović čuva Taunsa, koji vidi da mu nije najbliži Milutinov, pa kreće ka reketu i poentira. Ali, alej-up odgovor Stefan Jović - Milutinov, pa zakucavanje za 5:2.

1' - Sam je ostao Marinković na startu napada i pogodio trojku - 3:0.

1' - Utakmica je počela! Prvi napad ima Srbija.

13.57 - Petorka rivala "orlova": Liz, Feliz, Delgado, Kvinjones, Karl-Entoni Tauns (koji je prekjuče Portorikancima ubacio 39 poena, uz 10 skokova i dve blokade).

13.55 - Jedno iznenađenje u startnoj postavi Srbije. Umesto Dobrića, tu je Vanja Marinković, a uz njega još igraju od početka i kapiten Bogdanović, Stefan i Nikola Jović, te centar Milutinov.

13.51 - Intoniranje himni u toku. S rukom na srcu, reprezentativci Srbije pevaju "Bože pravde"

Reprezentativci Srbije posle intoniranja himne "Bože pravde" pred meč sa Dominikancima / Screenshot: RTS

13.43 - Izlazak naših na teren, KSS je na društvenim mrežama ispratio uz zanimljivu muzičku podlogu:

Uoči meča

Više se nema kud. Nema ni gledanja u "tuđa dvorišta". Italija je pobedom nad Portorikom onemogućila Srbiji da osvoji grupu I, a "orlovi" sada igraju da kao drugoplasirani prođu dalje. Pobede li, idu u četvrtfinale (i tamo na pobednika današnjeg meča SAD - Litvanija, koji se sastaju od 14:40), izgube li - nema ništa od borbi za medalje.

Rival Srbije nije samo Karl-Entoni Tauns, sjajni NBA centar i dugogodišnji rival Nikole Jokića iz Zapadne konferencije, već je u pitanju ekipa koja je Italijane položila na pleća, a ima to nameru i sa našima. Naravno, pitaju se nešto i Srbi.

A pred taj meč, selektor Srbije, imao je skroz neobično obraćanje, koje bi valjalo poslušati: JESTE, VOLIM RIBE! Svetislav Pešić i skroz neobična poruka Srbiji pred odlučujući meč

 

BONUS VIDEO: VERUJTE U NAS: Nikola Jović pred Srbija - Dominikanska Republika

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)