SRBIJA PROTIV KANADE U POLUFINALU MUNDOBASKETA! Luka Dončić i Slovenci ispali sa Svetskog prvenstva

Novosti online

06. 09. 2023. u 14:15 >> 16:35

SRBIJA je dobila rivala u polufinalu Svetskog prvenstva u košarci. "Orlovi" će igrati protiv Kanade koja je pobedila Sloveniju sa 100:89 (26:24, 24:26, 30:21, 20:18).

СРБИЈА ПРОТИВ КАНАДЕ У ПОЛУФИНАЛУ МУНДОБАСКЕТА! Лука Дончић и Словенци испали са Светског првенства

FOTO: FIBA.Basketball

Možda su "zmajčeki" bili poželjniji rival našoj selekciji, ali poraz Luke Dončića i drugova je omogućio našoj reprezentaciji da obezbedi dirketan plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Ono što je zanimljivo za ovu utakmicu je to da su na nešto više od šest minuta do kraja zbog dve tehničke isključeni Dončić na jednoj i Dilon Bruks na drugoj strani.

Prvo poluvreme bilo je spektakularno, posebno u napadu, a prednjačili su Dončić i Šej Gildžijus-Aleksandar, ali i odlični Er Džej Beret. Ovaj duel je rešen u trećoj četvrtini koju je severnoamerička selekcija odigrala sjajno i taj period je dobila sa 30:21.

FOTO: FIBA.Basketball

Slovenija je pokušavala na sve načine da se vrati, dosta su bili nervozni igrači Aleksandra Sekulića, praktično su reagovali na svaku odluku sudija, što je na kraju rezultiralo tome da najbolji igrač ove reprezentacije pre vremena okonča utakmicu.

Ipak, to kao da je trglo evropsku selekciju koja je serijom 8:0 uspela da istopi -17 (94:77), ali taj trzaj je odbila Kanada poenima Gildžijusa-Aleksandera i plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva gde će joj rival biti Srbija u petak od 10.45. Drugi par čine SAD i Nemačka (petak, 14.40).

Najefikasniji u pobedničkoj selekciji bio je Šej Gildžijus-Aleksander koji je postigao 31 poen, pratio ga je Er Džej Beret sa 24. Na drugoj strani najviše se istakao Luka Dončić sa 26 poena, dok je Klemen Prepelič dodao 22.

Slovenija nije završila učešće na Mundobasketu, pošto je očekuje borba od 5. do 8. mesta.

Kanada - Slovenija 100:89 (26:24, 24:26, 30:21, 20:18)

Dvorana: "Mol Arena". Gledalaca: oko 10.000. Sudije: Robert Vazkez (Portoriko), Manuel Maconi (Italija), Gatis Salins (Letonija).

Kanada: Dort 8, Aleksander-Voker 14, Gildžijus-Aleksander 31, Edžam, Pauel, Beret 24, Aleksander 2,  Olinik 7, Idej, Skrab, Bruks 14, Bel-Hejns.

Slovenija: Samar, Nikolić 8, K. Prepelič 22, Tobi 8, Blažič 3, Hrovat 7, Dimec 2, Dragić 10, B. Prepelič, Glas, Čebašek 3, Dončić 26.

Četvrta četvrtina: Kanada - Slovenija 100:89

40' - Pukla je stotka poenima Kelija Olinika, to je ujedno poslednji koš na ovoj utakmici.

39' - Moglo bi se reći da je ova utakmica završena i da će Kanada na megdan Srbiji u polufinale Svetskog prvenstva.

37' - Odličan prodor Hrovata i poeni na drugi obruč. Seriju Slovenije od 8:0 je poenima uz faul prekinuo sjajni Gildžiju-Aleksander, ali dodatno bacanje nije realizovao.

36' - Nova trojka za Prepeliča. Slovenija je vezala sedam poena i odmah taj-aut traži Đordi Fernandez, kako bi zaustavio seriju rivala.

34' - Bruks je završio utakmicu zbog druge tehničke. Bacanje je pogodio Dončić, a i on je završio utakmicu jer je i on dobio drugu tehničku.

33' - U sve većem problemu je Slovenija,. koja polako ali sigurno ostaje bez snage da isparira agresivnoj igri Kanade. Tobi je uspeo da poentira posle dobre asistencije Dončića. Na drugoj strani trojku postiže Bruks i tajm-aut je zvao Sekulić.

31' - Beret je poenima počeo četvrtu četvrtinu i za sada je on jedini koji je poentira u poslednjem kvartali.

Treća četvrtina: Kanada - Slovenija 80:71

30' - Kakav pogodak Luke Dončića. Podigao se na šut sa osam metara i pogodio, delujda to radi sa velikom lakoćom. Ekipa Aleksandra Sekulića odbija da se preda koja je napravila seriju 7:0 u finišu treće četvrtine.

29' - Aleksander-Voker je pogodio trojku i Slovenija je u sve težoj situaciji. Do novih poena je došao i Dončić.

28' - Neverovatan prodor Prepeliča i pogodak pod faulom iz teške pozicije. Realizovao je i dodatno bacanje.

27' - Hrovat i Gildžijus-Aleksander su takođe pogodili trojke. Viđene su četiri vezane, po dve na obe strane. Potom je sa linije penala precizan bio Beret.

FOTO: FIBA.Basketball

26' - Koristi Kanada to što je rival u bonusu i dolazi do lakih poena sa linije penala. Sada je precizan bio Gildžijus-Aleksander, a pre njega Olinik i Beret. Prva poene u ovoj četvrtini postigao je Dončić i to je bila trojka. Istom merom mu je uzvratio Beret.

25' - Izgubio je loptu Prepelič, što je omogućilo lagano zakucavanje Beretu. Ipak, kad je važno Dragić pogađa trojku. Podigao se na prepoznatljivi šut sa poludistance Gildžijus-Aleksander, ali je fauliran od strane Dragića. Igrač Oklahome bio je precizan sa linije penala. Ovo je prva dvocifrena prednost na meču.

24' - Drugu trojku pogodio je Bruks, uvek je tu kad treba. Severnoamerička selekcija je na +7, pa tajm-autom odmah reaguje Sekulić. Slovenija je postigla samo dva poena do sada u trećoj četvrtini.

23' - Promašio je Dončić težak šut, Beret je bio prvi u kontri i uspeo je da je završi polaganjem. "Zmajčeki" imaju sve više problema u napadu.

21' - Drugo poluvreme je počelo izgubljenom loptom Dončića. Gildžijus-Aleksander kao na poliginu, prolazio je bez problema pored igrača Slovenije.

Druga četvrtina: Kanada - Slovenija 50:50

20' - Spektakularna košarka u Manili. Prše trojke na obe strane. Kanada van linije 6,75 ima 6/14, a Slovenija 10/17.

19' - Strašan potez Aleksander-Vokera. Krenuo je snažno na prodor i moćno zakucao. Onda na drugoj strani majstorija Dončića, okrenuo je Bruksa i poentirao na drugi obruč.

17' - Pet poena je vezao Luka Dončić i već je na 14 poena. Ako on uđe u ritam Kanađani će biti u problemu. Na drugoj strani Gildžijus-Aleksander predvodi napad severnoameričke selekcije.

16' - Kanada je napravila seriju 8:0 i odmah je tajm-aut morao da traži Aleksandar Sekulić ne bi li malo smirio ekipu koja se unervozila.

15' - Najpre trojka Čebašeka, pa dvojka Dončića. Na drugoj strani Gildžijus-Aleksander opet poentira za dva i trenutno je bez promašaja iz igre 5/5. Tehničku je zbog prigovora dobio najbolji igrač Slovenije. Taj poklon je iskoristio Šej.

14' - Drugi šut van linije 6,75 pogodio je Aleksej Nikolić, ali na drugoj strani iz prodora je pogodio Aleksandar-Voker. Reprezentacije se često smenjuju u vođstvu.

13' - Evo i Žige Dimeca i on se posle dobrog pik enr rola lakim poenima uvodi u utakmicu. Značajni su za Sloveniju svi poeni koje daju igrači sa klupe.

12' - Treću trojku pogađa Prepelič. Pre njega je dalekometni hitac ubacio i Nikl Aleksandar-Voker. Fualirao je Hrovat u kontri Bruksa, ali ovaj je bio polovičan sa linije penala - 34:30.

11' - Neverovatno težak šut je pogodio Bruks. Na drugoj strani Klemen Prepelič pogađa trojku. Dobro služi šut van linije 6,75 "zmajčeke" za sada.

Prva četvrtina: Kanada - Slovenija 26:24

10' - Kakav prodor Bereta i snažno zakucavanje. Potom i Dort pogađa trojku nakon što je pre njega promašio Prepelič, ali Aleksej Nikolić poenima završava uvodni kvartal.

9' - Pogodio je Lu Dort trojku, a onda se u strelce upisao i Majk Tobi, novi košarkaš Crvene zvezde. On je u prvi mah zaustavljen, ali uspeo je ponovo da dođe do lopte i lako poentira.

8' - Nova trojka za Sloveniju, možda i najbolji šuter evropske selekcije Klemen Prepelič je bio precizan.

6' - Nastavlja Gildžijus-Aleksander da ubacije šuteve sa poludistance, a "zmajčeki" su ponovo poveli posle trojke Jake Blažiča. Ali, Šaj opet nalazi način da poentira, već je na osam poena košarkaš Oklahome.

5' - Upisao se u strelce i Ar Džej Beret. Severnoamerička selekcija je napravila seriju 5:0. Veoma zanimljiv početak utakmice. Dončić je pogodio oba slobodna bacanja.

4' - Ostao je sam u levom korneru Bruks i pogodio je trojku. Istom merom uzvratio je Dragić. Za sada šutevi služe obe reprezentacije. Još jedna trojka za Kanadu, precizan je bio Keli Olinik.

3' -  Evo prvih poena i za asa Dalas Maveriksa, prva zvezda Slovenije pogodila je daleku trojku preko klupskog saigrača Dvajta Pauela. Nesportski faul dobio je Dilon Bruks pošto je udario Zorana Dragića. Košarkaš Cedevita Olimpije je bio polovičan sa penala.

2' - Sjajan pas Dončića u konrer za Alekseja Nikolića koji je bio precizan u šutu van linije 6,75, a onda je opet pogodio poludistncu Gildžijus-Aleksander.

1' - Prve poene na ovoj utakmici postigao je Šaj Gildžijus-Aleksander. On se podigao sa poludistance i bio je precizan.

Uoči meča:

Obe reprezentacije igraju veoma važan meč, ali Slovenci bi eventualnom pobedom osim borbe za medalju ostali u trci da obezbede direktan plasman na Olimpijske igre koje se 2024. godine održavaju u Parizu.

Ovaj susret je veoma važan i sa Srbiju, pošto "orlovi" u polufinalu Mundobasketa igraju protiv pobednika ovog meča.

Vredi istaći da su Kanada i Slovenija u dosadašnjem delu takmičenja upisali po jedan poraz. Selekcija sa severnoameričkog kontinenta je izgubila od Brazila, dok su Luka Dončić i drugovi parketu pognute glave napusti u duelu sa Nemačkom.

BONUS VIDEO: "NISMO MNOGO PRIČALI U JAVNOSTI": Milutinov posle plasmana u polufinale SP

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024