"OVO NISAM VIDEO U ŽIVOTU!" Pešić posle finala otkrio strašne stvari o ekipi Srbije

Novosti online

10. 09. 2023. u 17:35 >> 17:57

Košarkaška reprezentacija Srbije je izgubila finale Svetskog prvenstva od Nemačke, a selektor Svetislav Pešić je na svoj način prokomentarisao taj epilog.

ОВО НИСАМ ВИДЕО У ЖИВОТУ! Пешић после финала открио страшне ствари о екипи Србије

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, u dramatičnom finalu Mundobasketa 2023. Nemačka je pobedila Srbiju, posle čega je strateg "orlova" ovako reagovao na konferenciji za štampu:


- Izvrsna utakmica, Nemci su zaslužili pobedu jer su 40 minuta igrali na visokom nivou, u kontinuitetu, fizički vrlo snažno. A ako jedan tim, poput Nemačke, pobedi sve utakmice, od početka do kraja, onda svi moramo da kažemo "bravo". Što se nas tiče... Šta reći. Za ovu vrstu meča, trebala nam je bolja rotacija. Milutinov je bio pod znakom pitanja za ovo finale, usled problema sa mišićem posle prethodne utakmice, protiv Kanade. Medicinski deo našeg stručnog štaba je dao sve od sebe, ali teško je bilo vratiti ga u potpunosti za samo 48 sati. A onda, na početku meča, izgubimo Dobrića, veoma važnog igrača, koji je izvrsno igrao ceo turnir. Bogdanović se osećao loše pred finale, nismo znali da li će moći da igra uopšte. Toliko problema nisam video u svom životu! - započeo je Pešić.

Gotovo u dahu je dodao:

- To sam, prosto, morao da kažem jer je to istina. Ali, ni u jednom momentu ne umanjujem ono što sam rekao o Nemcima, koji su odigrali sjajan turnir. Čestitke njihovom selektorom, srećan sam zbog njega, zbog nemačkog saveza i igrača, zaslužili su ovo. Ali, ponosan sam na moje momke. Ko ne bi bio? Ono što je i Avramović rekao posle finala, mi smo na pola minuta do kraja imali otvoren šut za izjednačenje. Nismo dali, ali imali smo šansu. A kao što sam rekao i ranije, finale je u pitanju, u njemu morate da budete u dobroj fizičkoj situaciji.

"Igrao je na svoj rizik!"

Rekavši da je igrače pohvalio, otkrio je i da im je i pre i posle finala poručio da je ponosan na njih:

- Mi smo već dugo na putu. Od 17. avgusta smo na ovom dalekom putovanju, prvo u Kini, pa na Svetskom prvenstvu. Svaki dan smo zajedno, živimo kao porodica, postali smo više prijatelji, nego što je to odnos trener - igrač. Ja ih sve volim. Tako smo se nekako našli. Oni veruju u ovo što radimo, ja verujem njima i toj njihovoj posvećenosti. A najvažnije je biti posvećen, jer onda možeš da nekada nadoknadiš nešto što ti fali. Nama objektivno... mislim, da ne ispadne da objašnjavamo, nemamo mi šta da objašnjavamo nikome, ali mi smo imali te probleme. Da li bismo u toj situaciji (da su svi zdravi) pobedili, u finalu se nikad ne zna. Ali, falila nam je rotacija, falila nam je ta igra Milutinova koji je na svoj rizik igrao! To je muskulaturna povreda, a on je rekao "Igraću, pa dokle budem mogao!". Izgubili smo Dobrića u rotaciji, jednog od naših najboljih igrača na prvenstvu, i... način na koji mi igramo, bez Dobrića je to malo drugačije. Ja opet kažem, zaslužena pobeda Nemačke.

"Nemojte da me vučete za jezik!"

Selektor Srbije je potom ocenio da je "rezultat koji je ostvaren - čudesan".

- Možda mi ni smo svesni koliki je to rezultat, pre svega za igrače. Za ove koji su se okupili, ali i one koji su učestvovali u kvalifikacijama. Vi znate koliko smo mi teško prolazili kroz taj proces, bilo je tu kritika, bilo opravdanih kritika, bilo i omalovažavanje... Ja, lično, ne verujem da će se popraviti situacija u našoj košarci posle ove medalje. Malo to pesimistički zvuči, ja bih voleo da bude obrnuto, da se poprave stvari, ali ova medalja mnogo znači za naše ljude, za publiku koja je došla ovde, prevalila toliki put, i mi smo osetili tu podršku naših navijača, našeg naroda, i to je fantastičan osećaj, kada vidiš takvu podršku naroda, običnih ljudi. To sam i igračima rekao. Ali, ali... Ljudi koji su danas zaduženi za košarku u Srbiji moraju nešto da urade, inače ćemo, kao što sam to rekao i pre, bićemo srećni ako se kvalifikujemo za velika takmičenja. A medalja neće biti. To kažem vrlo odgovorno i vrlo jasno.

Zastavši na tren, zaključio je ovako:

- Mi nemamo ligu! Ne postoji liga u Srbiji. Kako mi mislimo da razvijamo košarku u Srbiji bez lige? To ne postoji. Evo, pogledajte Nemačku. Reći će mi neki "šta to pričaš", ali Nemačka već 20 godina ima jedan od najbolje organizovanih sistema takmičenja. I nije čudo što ovako igraju, što su napravili toliko igrača, što njihove omladinske selekcije postižu fantastične rezultate. I nije čudo što Španija je napravila čudo u posledih 20 godina, upravo zahvaljujući sistemu takmičenja koji Srbija nema. I to mora da se kaže. Tako da, ako se u najskorije vreme ne desi nešto, ako u olimpijskom ciklusu koji se završava Parizom (2024), ako mi posle onoga što se ovde desilo, na prvenstvu sveta, ne sednemo i prihvatimo istinu, da moramo da se pripremimo za sledeći olimpijski ciklus, i to ne reprezentacija, nego košarka u Srbiji, da se pronađe način da se urede odnosi u košarkaškoj organizaciji, i sa klubovima, i da se napravi sistem takmičenja koji odgovara razvoju košarke. Toga nema, i neće biti rezulta. Ko zna kada će biti neka sledeća medalja. Nemojte više da me vučete za jezik! - bilo je poslednje što je na konferenciji za štampu rekao Svetislav Pešić.


Svetsko prvenstvo u košarci 2023 - finale - statistika

Srbija - Nemačka 83:77 (26:23, 21:24, 10:22, 20:14)

Srbija: Avramović 21, Bogdanović 17, Davidovac 2, Dobrić, Gudurić 4, N. Jović 9, S. Jović 3, Marinković 9, Milutinov 2, Petrušev 10, Ristić nije igrao, Simanić nije igrao

Nemačka: Bonga 7, Gifi, Holac, Kramer, Lo, Obst 7, Šreder 28, Tajs 2, Timan, Foigtman 12, F. Vagner 19, M. Vagner 8

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu