PARTIZAN IZGUBIO NA STARTU EVROLIGE - I TO KAKO! Željko Obradović igračima poručio da su glumci, nisu mu ostali dužni

Novosti online

05. 10. 2023. u 21:58 >> 21:58

Košarkaši Partizana su u 1. kolu Evrolige gostovali u Tel Avivu, gde je Makabi ubedljivo pobedio sa 96:81 posle vrlo burnih dešavanja.

ПАРТИЗАН ИЗГУБИО НА СТАРТУ ЕВРОЛИГЕ - И ТО КАКО! Жељко Обрадовић играчима поручио да су глумци, нису му остали дужни

EuroleagueTV

Toliko ih je bilo od samog starta, da su se dešavale i neke situacije nimalo tipične za crno-bele a i "ponos Izraela".


Domaćin je, recimo, na krilima bučne publike koja je imala ne baš gostoljubivu koreografiju sa vojnikom koji grize metak, rešetao koš Partizana u nestvarnom ritmu Lorenca Brauna. On nije nijedan šut promašio punih 16 i po minuta i da se nije pojavio "negativac" za domaće navijače i "ponos Izraela" u liku i delu Alekse Avramovića, ko zna koliki bi ogroman bio zaostatak Partizana u prvom poluvremenu.


A Avramović, koji se nije libio i da treneru, Željku Obradoviću, "kaže koju" kada mu je ovaj zamerio na jednoj defanzivnoj kretnji, zablistao je kao u svom najlepšem snu - ubacio je 20 poena za prvih 20 minuta, održavajući u životu "crno-bele" koji su na momente toliko nervirali svoje pristalice koji su gledali prenos uz male ekrane, da su i oni sigurno "menjali boje" poput stratega Partizana. A kako i ne bi, kada bi Partizan od -14 dolazio na samo pet poena zaostatka, a onda posle samo tri minuta gubio sa 17. 


Ipak, sedam poena u nizu Alekse Avramovića, te "konačno dočekani" promašaj Brauna, vratili su nadu gostima da bi možda u drugoj polovini meča mogli do preokreta.
Isprva se to baš i nije činilo ostvarivim, jer se događalo da čak i sjajni košgeter kakav je Kevin Panter, promaši čitav koš, no trud u odbrani omogućavao je Partizanu da se drži na 10-12 poena zaostatka tokom treće četvrtine. A taman kada bi se činilo da će to smanjiti, na "red" bi došla serija novih timskih grešaka u napadu, gubljenje lopte ili uzaludni pokušaji soliranja, pa se na više nego dvostruko uvećalo "vođstvo" Makabija u asistencijama, a na semaforu se pojavilo +16 pred poslednjih deset minuta. I ne čudi, imajući u vidu da Partizan ko zna koji put po redu nije imao adekvatan odgovor na pik-en-rol akcije suparnika.


Izgrađena prednost do 30. minuta omogućila je mirnu završnicu timu Odeda Kataša, bivšem Obradovićevom đaku, koji je tako buran meč spokojno priveo kraju u svoju korist, a pritom nimalo spokojno nije bilo u gostujućem taboru.


Naprotiv.


Kada je Makabi došao do dotad najvećih +19 početkom četvrte četvrtine, Željko Obradović je zatražio tajmaut i zagrmeo na izabranike:

EuroleagueTV


"Igrajte odbranu! Oni igraju svim srcem, a vi? Vi ste glumci, niste igrači! Igrajte, borite se do kraja!".


Probao je tako da razmrda ekipu koju predvodi, ali u grotlu telavivske arene, protiv "ponosa Izraela" koji se razgoropadio, bilo je kasno, a možda i nemoguće "probuditi se". Bila je to, na kraju, noćna mora, ali... svaki novi početak je težak. Ili, skoro svaki. No, činjenica da je bilo prilično burno, da su emocije kuljale na sve strane, a i da su i pojedini igrači poput Avramovića i Smailagića pokušavali da, u skladu sa sportskom pristojnošću, kažu treneru šta i oni misle o problemima na parketu - obećavaju vrlo zanimljivu sezonu. (I oni su ućutali na -21, kada je "Žoc" sve svoje pulene upitao "Sad nema niko ništa da kaže, a?".


Počelo je, dakle, prilično "vatreno" u elitnom društvu, a ta vatra svakako može da donese i mnogo toga dobrog - ako se u njoj iskuje timski duh, rešenost i borbenost kakvu su ranije trofejne "Žocove" ekipe i imale na putu do najvećih uspeha. Taj put je, međutim, dug. I veoma, veoma naporan.


Evroliga, 1. kolo
Makabi - Partizan 96:81
(27:16, 28:27, 19:15, 22:23)
Tel Aviv - Dvorana: Menora Mivtahim arena;
Makabi: Antonius 4, Veb 3, Braun 22p, 8as, Menko, Sorkin 14, Dibartolomeo 6, Rivero 11, Koen 2, Nibo 14, Blat 8, Kolson 12
Partizan: Ledej 5, Avramović 24, Koprivica 6, Panter 11, Smailagić 10, Jaramaz 3as, Naneli 10, Trifunović 2, Doužer 11, Ponitka, Kaminski 2

KRAJ! Makabi Tel Aviv - Partizan 96:81

39' - Bore se crno-beli koliko mogu, ali... 94:79, do koliko su prišli, nije dovoljno da se završnica učini dramatičnom.

37' - Doužer postiže koš za 70. poen Partizana na meču. Makabi ima 19 više.

37' - "Oni se bore, a vas ne zanima! Tako se ponašate. Niko ništa da kaže, a?", grmi Obradović na igrače tokom tajmauta nakon što je Dibartolomeo trojkom doneo 89:68 Makabiju.

34' - Odlazi Makabi na 84:60, posle Smailagićevog promašenog zakucavanja i 26 poena (uz osam asistencija) Lorenca Brauna, koji odlazi na klupu. Teško da će se vraćati više na ovom meču.

31' - Blat daje trojku za +17, što je izjednačena najveća prednost Makabija na ovom meču, no potom crno-beli gube loptu na centru, a Makabi zakucavanjem odlazi na dosad najvećih +19. Obradović traži tajmaut... Viče na igrače: "Igrajte odbranu! Oni igraju svim srcem, a vi? Vi ste glumci, niste igrači! Igrajte, borite se do kraja".

Kraj treće četvrtine, 74:58 za Makabi koji je iznova pik-en-rol akcijama potpuno nadigrao odbranu Partizana i baš iz takvog napada došao do zakucavanja za +16 pred poslednju deonicu.

29' - Prva priznata blokada Koprivice na meču, no lopta odlazi u aut, pa je domaćin opet u posedu. No, samo na kratko, zbog boravka Kolsona tri sekunde u reketu Partizana. Avramović je odličan bio u odbrani, a Balša Koprivica iskoristio asiostenciju Jaramaza da zakuca - 70:58.

29' - Činilo se da je Jaramaz dao koš pre isteka vremena za napad, a sudije kažu "ne, nije". Proverili su snimak arbitri i - ispalo je da su u pravu. Ostaje +14 za Makabi, koji ima loptu.

28' - Makabi odlazi na 70:56, tajmaut je. U trećoj deonici je ritam prilično sporiji u odnosu na uvodne dve, a to više odgovara domaćinu (koji, eto jedne zanimiljovsti, vodi sa 23:10 u asistencijama).

28' - Opet velika buka u hali u Tel Avivu, i to nakon što su Aleksa Avramović i Ognjen Jaramaz usled loše komunikacije izgubili loptu. Domaćin ima prilično velikih +13, a i loptu.

27' - Lep prodor Kevina Pantera posle duže vremena, pogodak za 63:54, a onda je Koprivica dobro reagovao pod svojim košem ali mu je dosuđen faul prilikom blokiranja rivala. Šteta, baš je bila atraktivna blokada, i to posle dodavanja bez gledanja kojem su pribegli igrači Makabija. 

26'  - Ne posustaje Obradoivć u nameri da svakom igraču Partizana objasni gde pravi grešku. Sada je to morao da čuje Balša Koprivica.

EuroleagueTV

25' - Polovina je treće četvrtine, pa i uobičajeni tajmaut u to vreme. Makabi ima +11.

24' - Makabi se vraća na +12, 59:47, a potom Smailagića ruka "ne sluša" sa linije penal a- domaćin šutira bacanja 7/11, a Partizan 5/8.

23' - Posle četiri Partizanova poena u nizu (za 55:47) nesportska lična greška dosuđena je Ledeju, jer je rivala koji je hteo da poentira iz prodora uhvatio za ruku. Željko Obradović traži video-pregledanje te situacije.

22' - Nesvakidanjši početak drugog poluvremena - Panter promašuje ceo koš, a Lorenco Braun, kome je trebalo 16 i po minuta da promaši u prvom poluvremenu, nije pogodio iz prvog šuta u drugom... I dalje je 55:43.

21' - Počela je treća četvrtina!

Kraj poluvremena, i to kakavog! Ne samo zbog 55:43 za Makabi, ni zbog toga što je Lorenco Braun uz 22 poena imao i šest asistencija, niti što je Aleksa Avramović ubacio 20 poena, već - zbog emocija, sjajnih i očajnih poteza, napetosti na terenu i pokraj njega. Sjajan, sjajan meč...

20' - Doužer iz levog ugla se prvi put ozbiljnije "javlja" na ovom meču - trojkom smanjuje zaostatak na 55:43. Potom promašuju i domaćini, i Trifunović i... kraj poluvremena.

19' - Ne može da veruje Obradović šta gleda. Lorenco Braun je dao koš, pa nekoliko sekundi kasnije oduzeo loptu crno-belima i opet poentirao. A onda je Smailagić propustio da zakuca, pa Braun šestom asistencijom omogućio Makabiju da ode brzo na 55:40. Za tili čas...

18' - Partizan je prišao na 49:40 sedmim poenom Pantera, novi tajmaut Izraelaca.

EuroleagueTV

17' - Nakon prvog promašaja Brauna na ovom meču, Avramović je postigao onaj pomenuti treći uzastopni koš, pa i dodatno bacanje. Ali, ne da se Makabi, Koen na petu asistenciju Lorenca Brauna, donosi 49:38 domaćinu.

17' - Aleksa Avramović je "jednočlani pokret otpora", viče komentator Evrolige. A "mora", šta će - jer je šest poena u nizu dao reprezentativac Srbije prodorima. Poslednji od njih za 45:35, i to dok je fauliran. Rekord karijere mu je 21 poen (protiv Monaka prošle sezone). A sada je već stigao do 20. Fantastično izdanje, nema šta!

16' - Nervira se Obradović, iznova. A kako i ne bi, posle tajmauta - njegovi igrači su izgubili loptu na svojoj polovini i primili koš - 45:28.

15' - Rapidni raspad sistema crno-belih. Taman su posle velikog zaostatka prišli na pet poena zaostatka posle dobre role Avramovića, a onda... onda je usledila serija 11:1 za Makabi, pa "Žoc" traži tajmaut. I ne čudi, gubi Partizan sa 43:28.

14' - Četiri poena iz napada Makabija - prvo penal zbog nesportske Kaminskog, pa posle akcije okončane promašajem i ofanzivnim skokom - usledio je četvrti dalekometni pogodak Lorenca Brauna - za 38:27 i 18 poena iz svega sedam šuteva na ovom meču.

14' - Posle tajmauta i pogotka domaćih, crno-beli su pogrešili u napadu, a Frenk Kaminski onda napravio namernu ličnu grešku, što će malo otežati posao gostima - usled bacanja i napada za Makabi. 

13' - Sjajna sekvenca crno-belih! Serija 7:2, uz dve kontre koje je završio Avrmaović, pa posle 11:5 na početku druge deonice za Partizan, Makabi traži tajmaut jer mu je vođstvo splaslo na samo 32:27.

11' - Smailagić trenutno "održava" crno-bele u životu. Makabi više nema prednost veću od deset razlike, već tačno toliko - 30:20. Obradović, međutim, Smailagića izvodi iz igre (i zamera mu nešto u odbrani). Alen Smailagić, poput Avramovića, odgovara "Žocu", šireći ruke... Ovo nije baš često moglo da se vidi ranije...

EuroleagueTV

Kraj prve četvrtine, Partizan gubi sa 27:16. I ne čudi, Partizanova odbrana je bila nepostojeća, Lorenco je došao do 13 poena iz pet šuteva (sve je pogodio), a Makabi je odličan bio sa distance - 67% preciznosti, naspram Partizanovih 33%. Pritom, 1-5  je u izgubljenim loptama, "vode" crno-beli u statističkoj rubrici u kojoj treneri uopšte ne žele vođstvo.

9' - Nedugo posle koša Avramovića, Makabi odlazi na 27:16. I to posle nove "rupe" u odbrani crno-belih. A to je iznerviralo Željka Obradovića. Nešto je zamerio Aleksi Avramoviću, a ovaj mu je, ne baš ljutito, odgovorio u stilu "uradio sam šta je trebalo" (ili nešto tome slično; nije se svađao sa strategom, svakako, samo se nije složio sa njegovim mišljenjem i vratio se na parket).

7' - Atrakcije u dva napada: Posle 16:9 za Makabi, dosad najveće prednosti, Smailagić je prevario odbranu rivala i odličnom kretnjom došao do zakucavanja, ali su potom dvaput to uradili domaćini - i došli do 20:11 na tri minuta do kraja uvodne deonice. A Lorenco Braun svom odličnom ofanzivnom učinku dodao asistenciju (drugu), pa posle krađe - dao je još jednu trojku - za ogromnih 23:11. "Žoc" se ljuti na sve igrače koji su na parketu, a izgleda najviše ima da zameri Avramoviću kome je Braun umakao pre ovog pogotka.

6'- Prelazak Makabija na zonsku odbranu kaznio je Aleksa Avramović koji je po ulasku u igru prodorom došao do pogotka i primakao crno-bele na 13:9.

5' - Greše crno-beli, Lorenco Braun pogađa i iz trećeg šuta, a posle loše akcije gostiju, i iz četvrte - 13:7 je za Makabi, Obradović (koji je pre pola minuta nešto "grmeo" na rezervne igrače Partizana) traži tajmaut. Braun je već stigao do deset poena, bez promašaja je.

Željko Obradović tokom meča Makabi - Partizan u Evroligi / EuroleagueTV

3' - Pik-en-rol igra domaćih pravi probleme Partizanu, koji se zasad previše fokusira na solo-završnice sopstvenih napada. Ipak, i to je dovoljno za egal, 7:7 posle pogotka Ledeja jednom rukom sa oko četiri metra.

2' - Raspucali su se i jedni i drugi. Panter je doneo prednost Partizanu, a na 5:5 izjednačio laganim prodorom Braun.

1' - Na promašaj Ledeja sa distance, pogotkom iz daljine je odgovorio Lorenco Braun - 3:0. A odmah potom je zakucao Koprivica, za prve Partizanove poene u novoj sezoni Evrolige - 3:2.

1' - Počela je utakmica u Tel Avivu!

20.05 - U toku je himna Evrolige, a onda kreće i meč!

20.05 - Ne baš druželjubiva koreografija navijača Makabija - vojnik koji grize metak, uz poruku "Žuta armija".

20.03 - Startne petorke: Za Partizan igraju Panter, Trufinović, Ponitka, Ledej, Koprivica, a za domaćina Antonius, Braun, Koen, Kolson, Nibo.

20.01 - Svaki igrač Makabija se predstavlja kao da je u pitanju MVP Svetskog prvenstva. Diže se tenzija u hali pred početak megdana...

19.57 - U toku je predstavljanje ekipa a gostujuća je, očekivano, izviždana:

EuroleagueTV

19.55 - Dvorana je puna, svi imaju šalove sa podrškom Makabiju (i, na drugoj strani, uvredom na račun gradskog rivala Hapoela). Sjajna atmosfera pred početak meča.

Uoči meča

Crno-beli su u Izrael stigli bez centra Tristana Vukčevića koji je ostao u Beogradu, pa neće biti na raspolanju Željko Obradović na startu elitnog takmičenja. Mladi igrač nije u timu uprkos tome što je protiv Mornara, na početku ABA lige, igrao najviše - 23 minuta, a za to vreme je postigao 13 poena.

Svi ostali košaraši su stigli u Tel Aviv i pokušaće na najbolji mogući način da započnu sezonu u Evroligi.

Trener Makabija, Oded Kataš, takođe ima probleme. Jedan od najboljih igrača Vejd Boldvin će prema najavama iz Izaraela propustiti meč zbog povrede. Takođe, pod znakom pitanja je i Džoš Nibo.

BONUS VIDEO: JUNAK MUNDOBASKETA: Aleksa Avramović o novoj sezoni KK Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (2)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)