NIMALO OBIČNO MESTO: Čak je i američki ambasador Kristofer Hil došao na otvaranje ovog terena u Srbiji (FOTO)

Novosti online

12. 10. 2023. u 17:05

U dvorištu beogradske osnovne škole „Kralj Petar Prvi“, na mestu gde je izaslanik Crvenog krsta Vilijem Vajlend pre tačno jednog veka iz Amerike doneo prvu košarkašku loptu i održao kurs igre pod obručima, sto godina kasnije svečano je otvoren moderan otvoreni košarkaški teren u čast 100 godina košarke u Srbiji, 75 godina od osnivanja Košarkšakog saveza Srbije, 60 godina od osvajanja prve medalje na Svetskim prvenstvima i 305 godina od osnivanja pomenute škole (koja se od 1718. do 1839. zvala "Mala srpska škola u Beogradu").

НИМАЛО ОБИЧНО МЕСТО: Чак је и амерички амбасадор Кристофер Хил дошао на отварање овог терена у Србији (ФОТО)

FOTO: KSS

Svečanom otvaranju terena prisustvovale su brojne zvanice iz sveta košarke i sporta – doajen srpske košarke Bratislav Bata Đorđević, koji je, ispred Udruženja „Živimo zdravije“ inicijator ove lepe akcije, uz veliku podršku KSS, zatim ministar sporta Zoran Gajić, predsednik KSS Predrag Danilović, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković, američki ambasador Kristofer Hil, direktor OŠ „Kralj Petar Prvi“ Mladen Stevanović, reprezentativka Srbije Saša Čađo, bivša reprezentativka i selektorka U20 ženske reprezentacije Dajana Butulija i mnogi drugi. Svečanost je ulepšao hor OŠ „Kralj Petar Prvi“ koji je otpevao himnu „Bože pravde“ i pesmu „Ovo je Srbija“. Svi prisutni su imali priliku i da vide stalnu postavku izložbe na zidovima dvorišta, na kojoj je srpska košarka predstavljena u stripu, kao i plakate sa istorijskim podacima.

Prisutne je prvi pozdravio direktor škole Mladen Stevanović, zatim Bratislav Đorđević podsetivši da je na tom terenu počela slavna košarkaška srpska istorija, a ministar Zoran Gajić je dodao:

– Bavljenje sportom za decu i omladinu je od neprocenjivog značaja, posebno u ovim savremenim vremenima. Značajnije je i od učenja matematike, jer je zdravlje i zdravo odrastanje prioritet. U tom cilju smo dobili ovako lep teren. Čestitam i školi „Kralj Petar Prvi“ vredan jubilej i želim mnogo sreće svima koji će tu da treniraju.

Ambasador SAD Kristofer Hil je između ostalog dugovito konstatovao da zna da govori pred navijačima Denver Nagetsa, ali da očekuje da se ispoštuju i „njegovi“ Boston Seltiksi, a osvrnuo se i na uspeh srpske reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2023 u Manili.

Simbolika je pojačana detaljem da je donator novog terena Srđan Todorović, biznismen iz srpske dijaspore u Americi, koji je takođe aktivan u međunarodnom Crvenom Krstu.

O povezanosti Crvenog krsta sa košarkom govorio je dr Dragan Radovanović, lekar muške senorske reprezentacije i predsednik Crvenog Krsta Srbije. Bogat program, u kome su učestvovale devojčice iz Pokreta Marina Maljković, plesna grupa Kale Dens i deca ometena u razvoju, Uroš Subotić iz KK Beogradski i Nemanja Ćuk iz 3×3 KK Partizan, vodila je Marija Kilibarda, poznata TV voditeljka i nekadašnja učenica OŠ „Kralj Petar Prvi“.

Donator terena Srđan Todorović, trener Adam Tatalović - Srbin iz Sjedinjenih Američkih Država, koji je u stručni štab košarkaške reprezentacije Srbije priključen kao deo štaba selektora Aleksandra Đorđevića, te direktor škole Mladen Stevanović svečano su presekli vrpcu, mali đaci su se našli n terenu, čime je svečanost završena na najlepši način.

Bonus video: "TO MI JE NAJVEĆA ŽELjA!" Novak Đoković otvorio dušu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!