REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima

Novosti online

16. 05. 2024. u 20:25 >> 23:02

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to naziva Rusija, i dalje spada u one vesti koje se s posebnom pažnjom prate širom sveta, a među njima se izdvajaju i neki sportski segmenti, najviše zbog sankcija ruskim i beloruskim sportistima. Ali, do ovog rata je bilo nezabeleženo da se zbog Rusije - u jednoj sasvim drugoj zemlji uvede sankcija sopstvenom reprezentativcu.

РЕШИЛИ ДА КАЗНЕ - САМИ СЕБЕ! Ова земља је повукла најлуђи потез од увођења санкција Русима

Foto: AP

Podsetimo, od početka pomenute vojne intervencije Rusije, zapadne države se prosto utrkuju ko će i kako kazniti i pomenutu državu, ali i Belorusiju koja joj pomaže, a kako sport nije izuzet od sankcija, i tu postoji trka - ko će više, a ko na originalniji da izrekne neku kaznu.


Međutim, najoriginalniju su izveli Francuzi, koji su rešili da svog košarkaškog asa, Tomu Ertela, doživotno isključe iz reprezentacije jer je prešao u ruski klub Zenit.

Sada je to i potvrđeno, pisanjem uglednog "Ekipa", koji tvrdi da se Ertel, baš zbog transfera u ruski klub, definitivno neće naći na spisku reprezentativaca za ovogodišnje Olimpijske igre, koje se održavaju Parizu.

Doživotno izbacivanje iz državnog tima jednog istinskog košarkaškog asa je, zaista, nešto nezabeleženo do trenutka kada je ruska vojska ušla u Ukrajinu početkom 2022. A Ertel nije bilo ko...

On je sa Francuskom bio evropski prvak 2013, bio je finalista prošlog Evrobasketa, osvojio je i srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021, bronzu na Mundobasketu 2014...

Međutim, uradio je nešto "nedopustivo" i - kazna je izrečena.

Nju je, u razgovoru za "Ekip" potvrdio predsednik tamošnjeg Košarkaškog saveza Žan-Pjer Sijuta:

- Što se Tome tiče, on nije ispunio svoje obaveze. U košarkaškoj reprezentaciji Francuske njega više nikada neće biti. I, to je konačna odluka - rekao je Sijuta.

Bez Džoela Embida, oko kog su se čelnici francuskog Saveza baš pomučili da mu obezbede pasoš (a on onda odabrao da igra za Amerikance), bez legendarnog Ertela... "trikolori" će pred svojom publikom - probati da napraved podvig oslanjajući se na neke druge zvezde, pre svega na novu NBA senzaciju, Viktora Venbanjamu.

Toma Ertel / Foto Profimedija

Originalan odgovor Tome Ertela


Plejmejker Zenita iz Sankt Peterburga ne obraća pažnju na brojne kritike što je odlučio da karijeru nastavi u Rusiji.

Nakon što je na Evrobasketu 2022 bio deo reprezentacije Francuske potpisavši prethodno ugovor po kom "neće igrati za klubove iz Rusije i Belorusije", "promenio je ploču": iskusni 33-godišnji plejmejker je samo nekoliko dana po završetku prvenstva Evrope (na kome je bio finalista, a u finalu drigo najbolji asistent, sa sedam asistencija u porazu od Španije, te drugi najbolji strelac svoje ekipe, sa 16 poena) odlučio da potpiše ugovor sa Zenitom.

Kako je tih dana trpeo brojne kritike na svoj račun zbog ove odluke,  Ertel se oglasio na Instagramu.

- Samo za vašu informaciju, svim ljudima koji mi pišu poruke ili komentare, kritikujući me zbog moje odluke da dođem u Rusiju, ili zbog moje odluke uopšteno. Molim vas da znate da mi se kompletno je*e, zato prestanite da trošite vaše vreme. I molim vas, iznad svega, nađite sebi život! Hvala svima unapred - napisao je Ertel na svom Instagram nalogu.

Za sada, povodom najnovije vesti, da neće biti uvršten na spisak reprezentativaca za Olimpijske igre u Parizu, nije se oglasio.

Selektor košarkaša Francuske Kole saopštio širi spisak za Olimpijske igre


Selektor košarkaške reprezentacije Francuske Vensan Kole saopštio je danas širi spisak od 19 igrača koji će konkurisati za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Na spisku se nalaze:

Endru Albisi, Metju Strazel, Teo Maledon, Kilijan Hejs, Frenk Ntilikina, Nando de Kolo, Evan Furnije, Bilal Kulibali, Nikola Batum, Isaija Kordinije, Eli Okobo, Usman Dijeng, Nadir Ifi, Geršon Jabusele, Rudi Gober, Viktor Vembanjama, Matijas Lesor, Džejlen Hord.

Kole će do početka Olimpijskih igara skratiti spisak na 12 igrača.

Francuska je u grupi sa Nemačkom, Japanom i pobednikom kvalifikacija iz Letonije, a na prošlim Igrama izgubila je u finalu od Sjedinjenih Američkih Država. 


Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta, a Srbija je u grupi sa Amerikancima, Južnim Sudanom i pobednikomo kvalifikacionog turnira u Portoriku (učesnici su domaća selekcija, Italija, Bahrein, Meksiko, Obala Slonovače i Litvanija).

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!