KAD ŽENSKO BIJE KAO MUŠKO: Ne jenjava polemika oko alžirske bokserke Iman Helif

Čitav sportski svet bruji o alžirskoj bokserki Iman Helif koja u svom telu ima višak muških hormona. Tako i udara, ali boksuje, kao što joj to i određuje biološki rod, u ženskoj konkurenciji.

КАД ЖЕНСКО БИЈЕ КАО МУШКО: Не јењава полемика око алжирске боксерке Иман Хелиф

Foto: Goran Čvorović

Italijanka Anđela Karini je dobro osetila čvrstinu njene pesnice, kada je odustala posle 45 sekundi borbe. Na društvenim mrežama pojavila se i grupa koja podržava Italijanku, uz poruku da sada "muškarac može da tuče ženu pred očima čitavog sveta".

- Atlete koji imaju muške genetske karakteristike ne treba da budu prihvaćene na tamičenja u ženskim kategorijama – stala je šefica itajanske vlade Đorđa Meloni uz svoju zemljakinju, dok je potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini istakao "šamar etici sporta i kredibilitetu OI".

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

S druge strane, ove kritike su izazvale ogorčenje u Alžiru. Olimpijski komitet ove zemlje je oštro osudio "lažnu propagandu i nemoralno ponašanje prema šampionki Iman Helif od strane nekih stranih medija." Poručili su i da su takvi napadi u potpunosti neetički.

Da Helifijeva ipak nije "vanzemaljac", pokazuje i to što je Alžirku svojevremeno pobedila srpska bokserka Natalija Šadrina. Nije impresirana ni buduća protivnica Alžirke, Mađarica Ana Luka Hamori, s kojom će se danas sastati u četvrtfinalu.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

- Ne bojim se. Baš me briga za novinarske priče i društvene mreže. Ako je ona ili on muškarac, biće veća pobeda za mene – poručila je u najavi mađarska bokserka.

Sav problem je nastao zbog toga što se pravila Međunarodne bokserske federacije i Međunarodnog olimpijskog komiteta - razlikuju. Zbog visokog nivoa testosterona u telu, Alžirki nije bilo dozvoljeno da nastupi na proteklom svetskom prvenstvu. Ali, za MOK Iman Helif ispunjava sve uslove za takmičenje. Međunarodni olimpijski komitet je tako stao i u odbranu Lin Ju Ting sa Tajvana koja je zbog viška testosterona morala da vrati bronzanu medalju na proteklom Svetskom prvenstvu.

Sličan problem sa Međunarodnom atletskom federacijom imaju i južnoafrička trkačica i olimpijska specijalistkinja na 800 metara Kaster Semenja, baš kao i indijska sprinterka Duti Čand. S druge strane, na Olimpijadama su nastupale i osobe koje su menjale pol, poput novozelandske dizačice tegova Lorel Habard.

Luiz Sand je u Švedskoj posle promene pola igrala rukomet u nacionalnom šampionatu. Šveđani, inače, za mlađe kategorije sportista dozvoljavaju da se takmičari slobodno izjasne da li žele da nastupaju u muškoj ili ženskoj konkurenciji, bez obzira na biološki pol.

Osim velike polemike koja se povela u medijima oko Iman Helif, neki ovu Alžirku "optužuju" da je transeksualna osoba, ali je ona rođena kao žena. Jedino su joj hormoni drugačiji.

- Zahvaljujem se alžirskom narodu. Ovo je prva pobeda, nadam se i drugoj da bih obezbedila medalju. Zatim se nadam i zlatnom odličju – odgovorila je kritičarima Helifijeva.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone