ŠAPIĆ: Srpski vaterpolo mora da se vrati na mesto da uvek igra u završnici takmičenja. Imamo realne šanse za medalju

Novosti online

08. 08. 2024. u 15:24

Čestitam reprezentaciji Srbije ulazak u polufinale jer ulazak u polufinale na bilo kom velikom takmičenju je uvek ozbiljan rezultat, a na Olimpijskim igrama posebno, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

ШАПИЋ: Српски ватерполо мора да се врати на место да увек игра у завршници такмичења. Имамо реалне шансе за медаљу

FOTO: Novosti

On je govoreći o optužbama na njegov račun koje se poslednjih godina mogu videti na društvenim mrežama a i u nekim medijima ,kada je u pitanju srpski vaterpolo, istakao da do sada nije imao potrebu da objašnjava te navode, ali da će sada istaći par činjenica, pa nek svako sam procenjuje, ko je šta uništio, a ko šta podigao.

 – Ne znam kako smo došli do toga da je razlog zašto srpski vaterpolo ne postiže dovoljno dobre rezultate u kontinuitetu sa reprezentacijom, to što vaterpolo klub „Novi Beograd” poslednjih par godina, mogu slobodno da kažem, dominira kako u regionu tako i na evropskom nivou. Prvo nikakve veze nemam sa Vaterpolo savezom Srbije, jedino imam veze sa vaterpolo klubom „Novi Beograd” koji sam osnovao sa prijateljima pre deset godina i to nikada nisam ni krio. U momentu kad je klub osnovan Srpski klupski vaterpolo je bio na samom dnu. U Ligi šampiona naši klubovi dve sezone zaredom su završavali sezonu bez ijednog osvojenog onda, a onda tri godine niko nije ni učestvovao u istom takmičenju. Tek nakon takvih pet godina, Novi Beograd stasava  i postaje jedan od najboljih klubova Evrope, koji već godinama je u samom evropskom vrhu a dominira  i regionom. Ja koliko mogu pomažem, guram, navijam i činim sve da taj klub bude što bolji i da srpski klupski vaterpolo bude što jači, jer je to moja obaveza kao bivšeg igrača. Tako da mi nije jasno kako su Novi Beograd povezali sa posrnućem našeg vaterpola, kad je sve posrnulo mnogo pre pojave tog kluba, a sa njegovim razvojem i napretkom je krenuo ponovo da se diže i celokupni srpski vaterpolo – istakao je gradonačelnik.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

Šapić je dodao da sa reprezentacijom nema nikakve veze, niti ga ko zove, niti pita, a želi im svu sreću. I da podsetimo za reprezentaciju igraju igrači, čak sedam njih koji su igrali u „zloglasnom” Novom Beogradu, koji ih je sve vratio iz inostranstva u Srbiji i učinio našu ligu jednom od najjačih u Evropi.

– Kada je osnovan klub „Novi Beograd” 2015. godine, Ligu šampiona su igrali prvo „Crvena zvezda” pa „Partizan”, ili obrnuto, nije važno. Ono što je važno da su bili na dnu evropskog klupskog vaterpola, oba kluba. Prvo bez pobeda, a onda i bez učešća u tom takmičenju  i sve tako do 2021. godine. A samo par godina pre toga oba kluba su bila na krovu Evrope. 2011. godine „Partizan” je bio prvak Evrope, a 2013. „Crvena Zvezda”. Kada je osnovan, „Novi Beograd” je 2015. godine krenuo od nule, a srpski vaterpolo, kao što sam rekao, nije imao ni jednu pobedu u Ligi šampiona, a onda više nije ni igrao. Ovaj klub je 2020. godine dobio „vajld-kard” za Ligu šampiona i od tada je stalni učesnik finalnog turnira Evrolige. Dva puta smo igrali finale Lige šampiona, dva puta smo osvajači Regionalne lige. Prvaci smo države. Dva puta dobijamo Hrvate i osvajamo Regionalnu ligu, Hrvate koji su aktuelni svetski prvaci  i kojima cela reprezentacija igra u Hrvatskoj.  Vaterpolo klub "Novi Beograd " e doveo srpski klupski vaterpolo poslednje četiri godine u sam  evropski i svetski  vrh – rekao je Šapić.

*3000 NA RAČUNU U ROKU OD 24H*
-->KLIKNI OVDE<--

On je naglasio da se vaterpolo klub „Novi Beograd” smatra za jednog od tri najjača kluba u Evropi u poslednjih pet godina.

– Vratili smo naše igrače u zemlju, u našoj ligi je prošle godine igrao Španac koji je proglašen za najboljeg igrača sveta. Nikada jedan Španac nije igrao ni na prostorima čak i bivše Jugoslavije. Ne samo ja, već svi mi iz vaterpolo kluba „Novi Beograd” smatramo da smo dali značajan doprinos povratku srpskog reprezentativnog vaterpola na pravi put, za koji će još svakako trebati vremena, da bude kao što je nekad bio. O ovome nikada nisam pričao, jer kome ja da se pravdam. Onima što vaterpolo utakmicu nisu nikad ni pogledali ili oni koji vaterpolo  tretiraju kao sport pete kategorije. Iako na društvenim mrežama pišu da srpski vaterpolo „umire”,ja vam kažem da se to neće desiti. Srpski vaterpolo neće da „umre” sigurno. Ovom sportu dok sam živ ću davati i vraćati jer zahvaljujući njemu sam to što jesam. Sve što sam u životu naučio i stekao, i znanje i iskustvo. I danas u ovom poslu koristim sve ključno što sam iz tog perioda naučio – rekao je Šapić.

U ovom momentu srpska liga spada u tri, četiri lige u Evropi, istakao je Šapić.

– Kada je u pitanju „Partizan”, tek za mog mandata smo uzeli da rešavamo problem Banjice. Mi radimo projekat da sredimo taj bazen. Pa ne znam ko ih je doveo u to stanje, da se klub raspada, da se bazen raspada, da ništa ne funkcioniše, jer ja sigurno nisam. Ne znam kako su došli do mene, da mene okrivljuju za bilo šta. Poslednjih godinu dana da nije bilo Grada Beograda i mene, ne bi imali gde da treniraju. Dali smo im termine po svim bazenima, ubrzano radimo da Banjicu oporavimo, da ih vratimo tamo, da se škola ne ugasi. Bez jakog „Partizana” nema jakog srpskog vaterpola, ali ni bez jakog „Radničkog”, „Zvezde” „Novog Beograda”, „Šapca” – naglasio je Šapić.

On je rekao da i sad ne bi se oglašavao na ovu temu, ali da laži i manipulacije su više prešle granicu, pa na kraju krajeva i vaše pitanje je posledica budalaština i neistina koje se već par godina plasiraju na moj račun i račun kluba koji je podigao čitav naš sport i spasao ga posrnuća.

I da završim sa ovim. Nadam se da imamo objektivnu šansu za medalju, ali i da ne bude medalja, smatram da je napravljen značajan uspeh u odnosu na sve prethodne godine.

– Srpski vaterpolo mora da se vrati na mesto na kojem stalno ulazi u završnicu takmičenja, u prve četiri ekipe. Zato čestitam ovim momcima na dosadašnjoj borbi, bez obzira što ih je javnost potpuno zapostavila i gurnula u peti plan u odnosu na sve druge sportove – zaključio je gradonačelnik.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!

Košarka je danas u centru pažnje. Tačnije, Srbija i Amerika. Olimpijske igre u Parizu su dočekale veliki derbi, iako je "tek" polufinale. Košarkaška reprezentacija Srbije za rivala ima moćni tim Sjedinjenih Američkih Država, a tu utakmicu možete uživo da pratite uz prenos na portalu "Novosti".

08. 08. 2024. u 16:44

Komentari (0)

PRENOS, SRBIJA - SAD: Ovo je nemoguće!