UTEHA KRAJ TERENA: Sin legendarnog odbojkaša zbog zdravstvenih problema rekao zbogom

Novosti online

23. 01. 2022. u 19:46

ALEKSI Brđoviću se san o blistavoj odbojkaškoj karijeri srušio u leto 2017. godine.

УТЕХА КРАЈ ТЕРЕНА: Син легендарног одбојкаша због здравствених проблема рекао збогом

Aleksa Brđović iz igračkih dana

 Tada je na rutinskom pregledu u Zavodu za sport i medicinu sporta otkriveno da ima probleme sa srčanom aritmijom. Pokušao je da se izleči, nadao dva i po godine, a onda je shvatio da mora mnogo pre vremena da kaže zbogom igri koju obožava od kada zna za sebe. Jedno vreme je radio kao menadžer, a nedavno je ušao u trenerske vode, pošto je prihvatio predlog Radničkog iz Kragujevca da bude pomoćnik Željku Bulatoviću.

- Kada su mi rekli za zdravstveni problem, mislio sam da je to trenutno, jer sam se osećao dobro. Poslednju utakmicu odigrao sam za ruski Gasporom Surgut na F6. Posle par dana odmora došao sam na pripreme reprezentacije i na testu opterećenja u Zavodu su mi pronašli aritmiju. Nikada nisam ništa osećao, ni na utakmicama, ni na treninzima. Krenuli su pregledi na mesec, dva, tri, ni u snu nisam očekivao da će to trajati, evo pet godina. U jednom trenutku mi je bilo bolje, ali se povratilo i posle dve i po godine čekanja odlučio sam da prestanem da igram. - priča Aleksa.

Dugo se nadao da će se vratiti na teren, ali ...

- Nikako nisam očekivao da ću tako mlad završiti karijeru. Bar da sam mogao da igram od 30. Bio bih stariji i iskusniji, lakše bih se pronašao posle karijere. Ali, hvala bogu krenuo je trenerski posao, videćemo kako će ići - priča Aleksa.

Sin legendarnog Dejana Brđovića prvo se okušao kao menadžer i nije pomišljao na trenerski poziv.

Aleksa Brđović 

Tekst potpisa

- Pre dve, tri godine zvao me je Radnički. Ali, nije mi padalo na pamet, jer sam radio testove i nadao se povratku na teren. I Željko Tanasković me je pitao da li bih bio trener... Međutim, pre par meseci ponovo su me zvali iz Kragujevca. Tada sam shvatio da je bolje da budem kraj terena, ako već ne mogu da igram - priča Aleksa.

Brđović je srećan što će stasavati uz prekaljenog Željka Bulatovića.

- Pogodilo se da on i ja dođemo u isto vreme. Mnogo mi je drago da sarađujem sa njim. Ima toliko iskustva, toliko trofeja, deset godina je radio u inostranstvu, bio i sa Zoranom Terzićem. Uz njega mi je najbolje da učim. A i u Kragujevcu sam počeo da treniram, tako da sam se vratio na početak. Ovde sam živeo, znam ljude iz kluba i van njega, prija mi. Nadam se da ću od Željka puno da naučim. A verujem da će mi to što sam igrao tehničara pomoći da brže napredujem kao trener. Uostalom, ne zovu slučajno dizača trenerom u igri - kaže Brđović.

Aleksa je svestan da Radnički ima velike ambicije.

- Klub je stao na noge pre par godine. Stvorili su odlične uslove za rad, dobro se organizovali. Direktor Vlada Jekić je dugo igrao u inostranstvu, ima dosta iskustva. Ambicija je da osvojimo titulu. Da li ćemo to biti već ove godine videćemo - ističe Brđović.

Liga je ove sezone dosta neizvesnija nego lane...

- Ekipe su ujednačene, ima mladih igrača, vratili su se i neki iskusniji, došli i stranci, što govori da se kvalitet polako vraća. A to je mnogo važno zbog reprezentacije - kaže Aleksa.

KUBURIMO SA NASLEDNICIMA

NEKADAŠNjI reprezentativac ne zna prave razloge zašto dečaci zaobilaze odbojku.

- Da li će u privlačenju mladih uspesti Savez i klubovi, videćemo. Znam samo da ćemo biti u velikom problemu za pet, šest godina, kada oni koji nose reprezentaciju završe karijeru. Gledam ostale reprezentacije, svuda se pojavljuju novi klinci, primer su Italijani, Bugaru, čak Belorusi, Česi i Turci. Svi imaju nove klince, a mi kuburimo sa tim. Nije dovoljan samo Pavle Perić, malo je da jedan, dva budu među 14 - zabrinut je Brđović.

NE ŽURITI U INOSTRANSTVO

ZA nesuđenu zvezdu srpske odbojke problem je i što igrači veoma mladi odlaze u inostranstvo.

- Ne mogu, a da ne spomenem Aleksu Bataka. On je mnogo talentovan tehničar, ali je imao pogrešan put. Otišao je rano u Italiju, u Ravenu, gde nije mnogo igrao i stagnira. Opasno je kada mladi igrač ne igra dve, tri godine. Više sam za to da se kali u Srbiji tri, četiri godine - ističe Brđović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije