VREMEPLOV PRVO ZLATO SRBIJI: Vaterpolisti u finalu EP 2006. u Beogradu savladali Mađarsku sa 9:8

S. Krstović

02. 02. 2023. u 13:00

NEDELjA, 10. septembar 2006. godine, zlatnim je slovima upisana u istoriji našeg vaterpola. Te nezaboravne večeri "delfini" su u finalu 27. EP na prepunom Tašmajdanu treći put zaredom osvojili evropsko zlato, prvi put pod imenom Srbije, tako da su konačnom mogli da iz sveg srca pevaju himnu "Bože pravde".

ВРЕМЕПЛОВ ПРВО ЗЛАТО СРБИЈИ: Ватерполисти у финалу ЕП 2006. у Београду савладали Мађарску са 9:8

FOTO: Nebojša Paraušić

Finale sa Mađarima bilo je ludo, prepuno preokreta, a rešio ga je kapiten Vladimir Vujasinović golom tri i po minuta pre kraja - 9:8 (2:4, 4:1, 2:3, 1:0).

- Mnogo mi znači ovo zlato. Prvo je za Srbiju. Teško je sada pričati, emocije su jake. Drago mi je to što smo posle odlaska Crnogoraca oformili tim, što smo odoleli Mađarima, koji nisu uspeli da nam daju nijedan gol u poslednjem nastavku - pričao je tada posle finala Vladimir Vujasinović.

Srbi su uoči finala imali probleme: u subotu se razboleo Petar Trbojević, temperaturu je dobio Vanja Udovičić, a groznicu Dejan Savić i Vladimir Vujasinović. To se osetilo na početku meča, jer ih je posle 2:1 ščepala kriza, pa su Mađari preokrenuli na 9:8. "Delfini" se nisu predavali, strateg Dejan Udovičić je u vatru ubacio mlade asove (Duška Pijetlovića, Filipovića, Prlainovića) kako bi se najiskusniji smirili. I takav potez mu se isplatio. Filip Filipović je sa dva gola vratio ekipu u pobednički ritam, zaigrali su odlučnije, agresivnije, vratili početnu prednost (6:5) i u drugo poluvreme ušli mirnije. A drugih 16 minuta bili su pakleni, žestoki, sa pravom zamene isključeni su Aleksandar Šapić i Gerelji Kiš... Kada je Vujasinović pogodio za 9:8 malo ko je u "hramu vaterpola" pomislio da će to biti i konačan rezultat. A slavlje je počelo tek kada Tamaš Kašaš četiri sekunde pre kraja nije matirao Denisa Šefika.

- Kada smo gubili sa tri gola razlike nikome nisam u očima video strah od poraza - rekao je posle finala, tada 19-godišnji, Filipović.

Ne bi trebalo zaboraviti da je maja te godine Crna Gora izašla iz državne zajednice SCG. Da je zajednička selekcija osvojila Svetski kup u Budimpešti i da potom selektor Petar Porobić i igrači, osim Andrija Prlainovića, nisu došli na pripreme za Svetsku ligu. Selektor je tada postao Nenad Manojlović, dok je prvi trener bio dotadašnji kormilar mlade selekcije Dejan Udovičić. Prvo je osvojena Svetska liga, a krajem avgusta Svetska i Evropska federacija dozvolili su Srbiji da na šampionatu Starog kontinenta u Beogradu nastupa pod svojim imenom.

I 1. septembra protiv Rusije (13:6) krenuli su u pohod na krunu. U grupi su nadigrali Holandiju (17:10), Slovačku (19:2), Španiju (16:11) i Rumuniju sa 13:5. U polufinalu se se ponovo sastali sa Rumunima, koji su u četvrtfinalu šokirali Italijane i slavili sa 13:5. Tačku su stavili protiv Mađara - 9:8.

Osim igrača u finalu, na šampionatu su igrali i Živko Gocić i golman Slobodan Soro. Od državnog tima se tada oprostio Petar Trbojević. Inače, MVP EP bio je Mađar Kašaš, najbolji golman Denis Šefik, a strelac Aleksandar Šapić sa 33 gola.

ŠAMPIONI "Delfini" na pobedničkom postolju 2006. Foto N. Paraušić

PRIZNANjA Denis Šefik i Aleksandar Šapić Foto N. Paraušić

"PRVENAC" Duško Pijetlović

STRUKA Dejan Udovičić

UDOVIČIĆ: DOKAZALI DA SMO NAJBOLjI

KORMILAR Dejan Udovičić je nastavio samo ono što je radio sa mladima, sa kojima je bio evropski i svetski prvak.

- Najbitnije je da smo najbolji - rekao je tada posle finala Udovičić. - Pokazali smo da imamo 15 sjajnih igrača i da su svi spremni da uskoče u igru. U finalu je prvi put na šampionatu zaigrao Duško Pijetlović, jer sam znao da može da odigra beka i centra, da je sjajan u finalima. Očekivali smo veliki broj isključenja i Duško je morao da igra. Inače, počelo je onako kako nismo hteli, kontranapdima, ali ekipa je pokazala da ima karakter. Verovao sam u ovu ekipu, verovao u zlato!

SRBIJA - MAĐARSKA 9:8

OTVORENI bazen: "Tašmajdan". Gledalaca: 5.000. Sudije: Borel (Španija) i Tulga (Turska). Igrač više: Srbija 14 (5), Mađarska 14 (2). Peterci: Srbija 2 (2).

SRBIJA: Šefik, Trbojević, Udovičić 1, Savić, Ikodinović 1, Nikić 1, Filipović 2, Ćirić, Šapić 1 (1), Vujasinović 3 (1), Peković, Duško Pijetlović, Prlainović.

MAĐARSKA: Seči, Danijel Varga 1, Madaraš 1, Štajmenc 1, Kašaš 1, Sivoš, Gergelji Kiš, Hošnjanški, Fodor 1, Deneš Varga 2, Gabor Kiš, Molnar 1, Gor-Nađ.

Četvrtine: 2:4, 4:1, 2:3, 1:0

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo