RUSIMA SPREMAJU DOSAD NEVIĐENO PONIŽENJE: Da li će Rusija stvarno ovo da doživi na Olimpijskim igrama "Pariz 2024"?

Novosti online

11. 03. 2024. u 22:31

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Jer, iako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne kada se radi o pomenutoj državi, poslednja dešavanja vezana za Međunarodni olimpijski komitet (MOK) mogla bi da nagoveste još veće poniženje za sportiste Ruske Federacije.

РУСИМА СПРЕМАЈУ  ДОСАД НЕВИЂЕНО ПОНИЖЕЊЕ: Да ли ће Русија стварно ово да доживи на Олимпијским играма Париз 2024?

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava na početku treće godine ovog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Podsetimo, nakon izbijanja rata u Ukrajini, ruskim i beloruskim sportistima zabranjeno je da se takmiče na međunarodnom nivou, ali prošle godine ta kazna je ublažena i dozvoljeno je takmičenje u individualnim sportovima, bez zastave, grba i himne. U toj odluci MOK je naveo da "sportisti ne bi trebalo da budu kažnjeni za postupke svojih vlada", ali odluke o nekim poniženjima su već donete, dok novo poniženje možda tek sledi.

MOK je nedavno rešio da postavi sledeće uslove za sportiste iz Rusije:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • "Veoma ograničen broj" ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za Olimpijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolazak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

Ali, to nije sve.

Kako javlja ruska novinska agencija "RIA Novosti", najveće poniženje se tek sprema.

Ruski, ali i beloruski sportisti, možda će biti izopšteni sa svečane ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, što je dosad nezabeleženo u istoriji modernog olimpizma.

Čak i kada se nastupalo pod neutralnom zastavom, ili takvim imenom i obeležjima, sportisti i njihovi treneri su bili deo svečane ceremonije.

Međutim, MOK će 19. marta imati sednicu Izvršnog odbora na kome će se odlučivati o tome da li će se Rusima i Belorusima dozvoliti da učestvuju u svečanom defileu.

Da je poniženje u vidu izopštavanja od ostalih sportista zaista moguće - svedoči i vest koju su vam "Novosti" javile tokom vikenda: ruski i beloruski paraolimpijci neće biti deo ceremonije otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu, a pritom, ako i osvoje neku medalju, neće se spominjati u spisku osvajača odličja.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (9)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)