PONOSNI NA "PRETKE": Serbian boul, 19. put - spektakl odlučuje prvaka Srbije u američkom fudbalu

Дарко Николић
Darko Nikolić

03. 07. 2024. u 15:18

Davno beše 2004. godina. Sedmog novembra te 2004. na kragujevačkom stadionu "Čika Dača" odigran je prvi "Serbian boul", veliko finale srpske verzije američkog fudbala, a tada baš i bukvalno "srpske verzije", jer su zaljubljenici u ovaj sport igrali bez opreme. Sada, maltene punih dvadeset godina kasnije, isti akteri, samo u prestonici, odlučuju o šampionu: Vukovi Beograd i Divlji veprovi Kragujevac. Kao nekad. Ili... skoro kao nekad.

ПОНОСНИ НА ПРЕТКЕ: Сербиан боул, 19. пут - спектакл одлучује првака Србије у америчком фудбалу

FOTO: Promo/SAAF

Na terenu neće "fambl" vratiti Dragoljub Živadinović, koji je 75 metara nosio loptu koju je "čopor" izgubio i tako postigao prve poene u istoriji "večitih derbija za titulu". Neće biti ni dodavanja Andreja za Pavla Tasića, ni Aleksandra Ćirića ka Mladenu Pavloviću, niti će kiker Milan Matović ili trkač Jovan Golušin obradovati navijače domaćih, ili Kragujevčane ona stara sjajna defanziva "veprova", sa silnim asovima koji su nosili i igru reprezentacije. Ništa više nije isto (osim što legendarni Alf, Aleksandar Ristić, i u 45. godini uspeva da u ovdašnjoj ligi postiže tačdaune). A opet... sve je nekako isto.

Jer, ista stvar pokreće ovaj sport dve decenije od njegovog nastanka u Srbiji. 

Ljubav.

Ovde se mnogo toga promenilo. I u državi i u sportu. I u samom srpskom američkom fudbalu. Bio je jedan Savez, pa dva, pa se objedinilo sve u jednu asocijaciju. Gasili se slavni klubovi, stvarali novi, liga rasla, pa se smanjivala... Ali opstali su oni koji i ove subote, 6. jula, u četiri po podne igraju.

Mesto? Stadion FK Rakovica. 

Akteri? Aktuelni šampioni, Divlji veprovi iz Kragujevca i "izazivači", domaćini, vicešampioni, beogradski Vukovi.

I jedni i drugi su ove sezone samo po jednom poraženi od osam odigranih utakmica. Pobedili su jedni druge. "Svako pašče na svom bunjištu jače", stara izreka, i ovoga puta se pokazala tačnom - Kragujevčani su trijumfovali u Kragujevcu (21:10), Beograđani u Beogradu (56:14).

Na teren u Rakovci istrčaće i neki vremešni asovi, i "neki novi klinci". Ali, svi oni - ponosni na pionire ovog sporta "međ Srbljem" (i ostalima koji ovde žive, a koji su ugrađivali sebe u ovdašnji američki fudbal; poseban pozdrav za Čabu Juhasa, čuvenog kvoterbeka naše reprezentacije). Ponosni na sve one "pretke" koji su američki fudbal u našoj zemlji stvarali, podizali ni iz čega i stvarali nešto (veličanstveno), na sve one koji su ovaj sport čuvali i kad je bilo "crno" a i kad je bilo još crnje. Ponosni baš na njih, neki novi junaci ovog sporta - zovu vas da san o njemu podržite.

Zovu vas u Rakovicu.

Da, ima prenosa, i na Arena sport 1, i na zvaničnom Jutjub kanalu Srpske asocijacije američkog fudbala, ali... 

Ko pamti stadion "Obilića" i pet hiljada ljudi na prvoj utakmici reprezentacije Srbije u ovom sportu, ko pamti bilo koji sjajan potez koji je uživo video u američkom fudbalu, zna da ništa ne može da zameni lično prisustvo baš tamo gde je najzanimljivije.

A ništa neće biti zanimljivije od večitog derbija. 

Serbian boul, 19. put. Rakovica, u subotu od četiri. Megdan za titulu. Stari rivali, al' novi heroji.

Gde ćete zanimljivije?

 

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!