KECMANOVIĆ SKUPO PRODAO KOŽU: Srpski teniser dobro preznojio Monfisa u osmini finala Australijan opena

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

23. 01. 2022. u 07:45 >> 11:26

MIOMIR Kecmanović može da bude ponosan kako je odigrao ovogodišnji Australijan open. Zaustavljen je u osmini finala i to posle sjajnog meča koji je odigrao protiv Gaela Monfisa - 7:5, 7:6(4), 6:3.

КЕЦМАНОВИЋ СКУПО ПРОДАО КОЖУ: Српски тенисер добро презнојио Монфиса у осмини финала Аустралијан опена

FOTO: AP/Tanjug

Skupo je srpski teniser prodao kožu protiv daleko iskusnijeg rivala, bio je i više nego konkurentan u sva tri seta, posebno drugom koji je vrlo lako mogao da ode na njegovu stranu.

Iskoristio je Kecmanović to što je Novaku Đokoviću zabranjeno da igra u Melburnu. Do njihovog duela nije došlo, pa je Miomir prvi put u karijeri stigao do osmine finala nekog grend slema (prethodni najbolji rezultat je bio drugo kolo).

Što se meča tiče 77. i 20. igrač sve su omogućili publici na "Džon Kejn areni" da uživaju. Prvi set je bio potpuno izjednačen do 10. gema, teniseri su čuvali svoj servis, a onda je Francuz propustio tri set lopte. U narednom gemu je Miomir bio taj koji je takođe propustio tri prilike da rivalu oduzme servis.

Već u narednom gemu stigla je kazna, pa je posle 48 minuta igre na semaforu stajalo 1:0 u korist 35-godišnjaka iz Pariza.

Drugi set je počeo idealno za Kecmanovića, napravio je brejk u trećem gemu i tu prednost je čuvao do osmog gema kada je poklekao i dozvolio protivniku da se vrati. Do kraja su igrači sačuvali servise i taj-brejk je odlučivao o tome da li će biti 1:1 ili 2:0.

Dobro je Srbin počeo 13. gem, poveo je sa 2:4, ali on tog momenta, kada su se strane promenile Gael je pustio ruku i počeo da pogađa sve - vezao je pet poena i na taj način došao na koran do pobede.

Delovao je Monfis slabo energetski na startu trećeg segmenta. Miša to nažalost nije iskoristio. Potom se Francuz podigao napravio jedan, pa drugi brejk i slavio posle dva sata i 37 minuta odličnog tenisa.

Kecmanović može da bude ponosan na nastup na Australijan openu. Probio je barijeru i prošao dalje od drugog kola. Ako je suditi po ovim igrama ovo bi mogla da bude godina 22-godišnjeg Beograđanina u kojoj će napraviti dodatni iskorak u karijeri.

Inače, Srbin je na ovom turniru pobedio Salvatorea Karuza (Italija), Tomija Pola (SAD) i Lorenca Sonega (Italija).

Monfis će u četvrtfinalu igrati protiv pobednika meča Mateo Beretini - Pablo Karenjo Busta.

Treći set: Kecmanović - Monfis 5:7, 6:7(4), 3:6

3:6 - Kraj meča. Kecmanović je izgubio i drugi servis gem u ovom setu i morao je da pruži ruku odličnom Monfisu.

3:5 - Uspeo je Francuz da potvrdio brejk i sada Kecmanović servira da ostane u meču, a samim tim i na Australijan openu.

3:4 - Ipak uspeva Gael. Pravi prvi brejk u trećem setu i sada se nalazi u idealnoj situaciji da se domogne četvrtfinala. Za to su mu potrebna dva gema.

3:3 - Baš deluje umorno Monfis, ali uspeva zahvaljujući dobrim servisima da čuva pozitivan rezultat.

3:2 - Dobro igra Kecmanović uprkos zaostatku u setovima. Sa dve fantastične forhend paralele 22-godišnjak iz Beograda je dobio gem koji se igrao na ralziku.

2:2 - Imao je veliku šansu Srbin - propustio je dve brejk lopte ili bolje rečeno pritekao je servis 20. igraču na planete u pomoč. Inače, Francuz je u ovom gemu došao do 15. asa i četvrte duple greške.

Miomir Kecmanović/FOTO: AP/Tanjug

2:1 - Lako i brzo je 77. igrač sveta dobio drugi gem u kojem je servirao, ni on rivalu nije prepustio nijedan poen. Čini se kao da je 35-godišnjak malo energetski pao posle velike borbe u prethodna dva seta. Inače meč je ušao u treći sat.

1:1 - Ekspresan gem za Francuza. Slao je prave "bombe" iz desnice Parižanin i za sjajne servira Srbin nije imao rešenje.

1:0 - Asom iz drugog servisa Kecmanović je okončao prvi gem trećeg seta. Sigurno se neće Miša predati, ali treba biti iskren i reći da se nalazi u velikom zaostatku.

Drugi set: Kecmanović - Monfis 5:7, 6:7(4)

6:7(4) - Imao je Kecmanović veliku šansu da dobije set, ali... Kada je bilo najpotrebnije Gael je prebacio u brzinu više. Vodio je Srbin 2:4 i nakon što se strane promenile Francuz je pustio ruku i vezao pet poena i na taj način došao na korak do pobede.

6:6 - Uspeo je Miomir. Suočio se sa dve set lopte rivala, ali je našao da se izvuče i odvede set u taj-brejk.

5:6 - Odradio je ono što je trebalo 35-godišnji teniser. Ponavlja se situacija iz prošlog gema kada je Kemacnović servirao da izbori taj-brejk i izgubio je servis.

5:5 - Odličan gem za srpskog igrača. Ovo je bilo potrebno, dobio je gem ubedljivo, bez izgubljenog poena i sada je prebacio pritisak na Monfisa koji servira da obezvedi taj-brejk.

Gael Monfis/FOTO: AP/Tanjug

4:5 - Treći vezani gem osvaja Parižanin. Bilo je 30:30, no Miša nije izdržao, pa će i u drugom setu on biti taj koji servira da ostane u setu.

4:4 - Vraća se Monfis u set. Loš gem za Kecmanovića i odmah stiže kazna. Sada je ponovo momentum na strani iskusnijeg igrača. Šteta što Srbin nije izdržao.

4:3 - Nije Gael dopustio Srbinu da ponovo zapreti. Stigao je do još jednog gema, najviše zahvaljujući dobrom servisu koji ga odlično služi od starta meča.

4:2 - Siguran gem za Kecmanovića. Nizale su se greške Monfisa u ovom gemu koji je okončan sjajnim forhend vinerom srpskog tenisera koji igra odlično u drogom segmentu meča.

3:2 - Kao da se 77. igrač sveta nije mnogo trudio u ovom gemu. Delovalo je da želi da ode malo da odmori. Francuz je lako sa nulom dobio gem.

3:1 - Bilo je potrebno potvrditi brejk i to je uspeo da uradi Miomir. Bila je poluprilika za Monfisa, ali dva lopte koje je poslao u aut pomogle su Srbinu da sačuva stečenu prednost.

Miomir Kecmanović/FOTO: AP/Tanjug

2:1 - To se čekalo. Kecmanović je prvi stigao do brejka u drugom setu. Delovalo je da će ovo biti još jedan lak gem za Gaela, ali je Miša sjajno odigrao od 30:0 za rivala i došao do prednosti u drugom setu.

1:1 - Odmah se Miša sučio sa brejk loptom, ali uspeo je da se izvuče. Bitno je da psihički ne padne nakon gubitka prvog seta koji je odigrao dosta dobro. Sjajan forhend i servis su mu omogućili da reši gem onako kako je želeo.

0:1 - Strašan tenis igra Monfis. Nije lako došao do gema, igralo se na ralziku, ali je fantastičnim forhend vinerom okončao prvi gem drugog seta. Bio je to 21. direktan poen 20. igrača planete.

Prvi set: Kecmanović - Monfis 5:7

5:7 - Monfis dobio prvi set. Velika šteta za Miomira. Odigrao je dobar prvi deo meča. Imao je gem loptu, no nije zadržao koncentraciju u ključnim momentima, napravio je duplu grešku na 40:40, a taj poklon je Francuz iskoristio i okončao uvodni deo susreta posle 48 minuta.

5:6 - Deža vi. Identična situacija kao u prošlom gemu. Kecmanović je došao do tri vezane brejk prilike, ali baš kao ni Gael, ni on nije uspeo da to iskoristi pa ni posle 11 gemova nema brejka. Obezbedio je iskusni Parižanin taj-brejk. Sjajan meč na "Džon Kejn areni".

5:5 - Bravo, Mišo! Izvukao se ovaj 22-godišnjak iz neverovatno teške situacije. Imao je Francuz tri set lopte, ali Kecmanović je sjajno odigrao od tog momenta, vezao pet poena i ostao u setu. Treću brejk loptu je spasao fantastičnom forhend dijagonalom i to je oduševilo publiku.

4:5 - Nastavlja Monfis dobro da servira i na taj način sprečava razmene. Dobio je još jedan lak gem i srpski teniser će servirati da ostane u prvom setu.

Gael Monfis/FOTO: AP/Tanjug

4:4 - Sjajan završetak najdužeg gema u dosadašnjem toku duela. Sevnula je forhend dijagonala iz desnice Kecmanovića. Beograđanin ima pet vinera, a rival duplo više. Takođe, Gael je napravio i 10 grešaka, naspram sedam Miomira.

3:4 - Bila je poluprilika. Pripretio je Srbin, došao do 40:40, a onda je bekhend paralelu poslao u aut. Bio je ovo prvi gem na servis Francuza koji se igra na razliku. Još uvek nema brejk prilike.

3:3 - Ne posustaje Miomir na startu meče. Siguran je kada servira i dobio je još jedan gem. Zanimljivo da je odigrano šest gemova, a meč za sada traje samo 18 minuta.

2:3 - Još jedan siguran i lak gem za 35-goišnjaka iz Pariza. Servis mu služi perfektno na početku meča i već je upisao šest asova. Posle pet brzih odigranih gemova još uvek nije bilo brejk šanse.

2:2 - Dobro je. Bilo je problema. Imao je Monfis 15:30, a igralo se i na razliku, ali je sa dva vezana asa Srbin uspeo da nađe način i poravna rezultat u meču koji se igra na "Džon Kejn areni".

Miomir Kecmanović/FOTO: AP/Tanjug

1:2 - Šteta! Dobar gem za Mišu. Došao je do 30:30, a onda je servis pritekao Francuzu u pomoć koji već ima četiri asa. Ipak, 77. na ATP listi je u razmenama pokazao da može da bude konkurentan protiv Monfisa koji je veoma agresivan sa osnovne linije.

1:1 - Uzvratio je Srbin istom merom - gemom bez izgubljenog poena. Nije dao rivalu ni najmanju šansu da može da pomisli da zapreti. Bilo je bitno da Miomir dobro otvori meč i to je uraido.

0:1 - Siguran početak za Francuza. Sjajno je servirao i samo je u prvom poenu bila razmena, da bi naredna tri 20. igrač sveta osvojio lako, posel dobrog početnog udarca.

Uoči meča:

Nema dileme da je pred Mišom veliki izazov, ali on je pokazao u dosadašnjem toku turnira može da igra sjajan tenis. Treba reći da je do duela sa iskusnim Francuzem izgubio samo jedan set.

Kecmanović je u intervjuu za "Novosti" govorio o ovom meču, u kome će učiniti sve da napravi veliki podvig i plasira se među osam najboljih u Melburnu.

Njih dvojica su do sada odigrali jedan meč. Bilo je to prošle godine na Mastersu u Parizu kada je Monfis slavio sa 2:1 i to posle preokreta.

Srbin je do sada izbacio Salvatorea Karusa (Italija), Tomija Pola (SAD) i Lorenca Sonega (Italija), a 35-godišnjak iz Pariza koji nije izgubio set redom je pobeđivao Federika Koriju (Argentina), Aleksandera Bublika (Kazahstan) i Kristijana Garina (Čile).

Ovaj meč možete da pratite uživo na portalu "Novosti".

BONUS VIDEO: Navijači na veličanstven način dočekali Novaka

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)