SKANDAL: Australiji nije dovoljno što je deportovala Novaka Đokovića, već sad i ovo!

Novosti online

23. 01. 2022. u 16:07

NOVAK Đoković će večno pamtiti januar 2022. kada je poželeo da na Australijan openu brani tri uzastopne titule, a onda deportovan iz Australije jer je, po mišljenju vlasti, "opasan po zdravlje i red u državi". Ali, Australija se na tom neverovatnom ponašanju ne zaustavlja.

СКАНДАЛ: Аустралији није довољно што је депортовала Новака Ђоковића, већ сад и ово!

FOTO: Tanjug

Naime, kako se bliži početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje se održavaju od 4. do 20. februara, australijski ministar sporta Ričard Kolbek pozvao je sportiste svoje zemlje da tamo, u tuđoj državi, slobodno izražavaju političke stavove.

Licemerno ponašanje Kolbeka dešava se samo sedam dana nakon što je zbog ličnih stavova, o slobodi izbora, Novak Đoković proteran iz te iste Australije - jer takva sloboda stavova tamo nije dovoljena, ni poželjna.

Ali, to kakav stav je Australija imala prema najboljem sportisti sveta, očigledno ne važi za njene stavove prema sopstvenim sportistima koji kreću u Kinu.

Kako je sve počelo

Sportska rubika "Novosti" će vam u najkraćem predstaviti hronologiju događaja koji su doveli do pomenutog olimpijskog skandala.

Sve je počelo kada je Jang Šu, zamenik direktora za međunarodne odnose u pekinškom organizacionom komitetu ZOI2022, na konferenciji za štampu istakao sledeće:

- Sve što učesnici Igara budu govorili, a što je u olimpijskom duhu, to će svakako biti omogućeno i pravo na to biće sačuvano. Ali, izražavanje stavova koji su protivni olimpijskom duhu, a naročito izražavanje stavova protivnih kineskom zakonu i propisima, biće predmet određenih kažnjavanja, istakao je Šu, dodajući "da je politizacija sporta protivna Olimpijskoj povelji".

Kako prenosi britanski "Gardijan", "razne grupe boraca za ljudska prava upozorile su sportiste da paze šta pričaju o tretiranju ujgurskih muslimana tokom Igara u Kini", a "Sidnej morning herald" ide još dalje, citirajući pomenutog australijskog ministra sporta, Ričarda Kolbeka:

- Međunarodni olimpijski komitet je jasno stavio do znanja da svi sportisti imaju pravo na političko mišljenje i slobodu da ga izraze kroz društvene mreže i intervjue za medije. A ako neko preti australijskim sportistima zbog onoga što će pričati, to nas sve veoma zabrinjava i naravno da uopšte u tome nema podršku australijske Vlade, rekao je Kolbek, pozvavši sve australijske sportiste da u Pekingu slobodno izražavaju političke stavove.

Skandalozna izjava ministra sporta

Ova izjava predstavlja svojevrsan sportsko-diplomatski skandal, jer Olimpijska povelja, čak i njena poslednja verzija, od avgusta 2021, uopšte ne predviđa mešanje politike i sporta.

Naprotiv.

U 50. članu, koji se tiče "Promovisanja, demonstracija i propagande", u stavu 2) se navodi:

- Sve vrste demonstracija, kao i svaka politička, religiozna ili rasna propaganda, zabranjeni su na svim olimpijskim lokalitetima.

Štaviše, Olimpijski komitet Australije, pa i drugi koji planiraju da bojkotuju Igre u Pekingu tako što zvaničnici neće doći na njih (to su najavili SAD, Australija, Velika Britanija i Kanada), dužan je po 27. članu iste te Olimpijske povelje "da zadrži svoju automoniju i odupre se svim pritiscima... pa i političkim, koji bi ih doveli u situaciju da odstupe od odredaba Olimpijske povelje".

Bilo kako bilo, lični stav jednog sportiste, o poimanju zdravlja, stav koji čovek nosi u sebi i ne iznosi ga s megafonom u ruci - nepoželjan je u Australiji, ali u istoj toj Australiji sopstvene sportiste, iz političkih razloga, "guraju" da se bave politikom, i to u tuđoj zemlji. Da nije tužno (i opasno), bilo bi smešno.


---

Ostanite uz "Novosti sport" i prvi saznajte najnovije vesti o tome kako je Novak Đoković, ali i šta se sve dešava na Australijan openu 2022, koji je se odvija bez branioca titule.

Bonus video: Devojčica iznenadila Novaka Đokovića na Ostrogu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili