EKSPRESNO DO NAJVEĆEG PROTIVNIKA: Kako je Novak Đoković ispisao istoriju i ušao u večnost (7)

Došao je Novak Đoković u Pariz s jasnim ciljem, da osvoji svoju rekordnu, ukupno 23. grend slem titulu, i sve je podredio tom naumu. Bio je siguran u sebe, pun sampouzdanja i želje da ostvari zacrtano.

ЕКСПРЕСНО ДО НАЈВЕЋЕГ ПРОТИВНИКА: Како је Новак Ђоковић исписао историју и ушао у вечност (7)

Foto: Goran Čvorović

Prva prepreka na tom putu bio je nejaki Amerikanac srpskog porekla Aleksandar Kovačević. Znalo se da će to biti meč u jednom pravcu, mada Novakovi protivnici nikada nemaju šta da izgube, pa iz reketa često izvlače i nemoguće.

Upravo to je pokušao Kovačević, posle dva glatko izgubljena seta, kada je, u trećem, dok je Novak servirao za meč, uspeo tek donekle da unese neizvesnost, uzme brejk, izjednači, pa i povede. Imao je i jak vetar udela u tome.

Odservirao je tada Đoković za taj-brek, a tu pokazao zbog čega je možda i najbolji teniser na svetu u ovom segmentu, kada se najviše cene živci, hladnokrvnost i mentalna snaga. Prepustio je Amerikancu samo jedan poen. Sve je brzo završeno. Bilo je to tek hvatanje zaleta.

Dva dana kasnije, prekoputa mreže je stajao Mađar Marton Fučovič. Ovoga puta, taj-brek se igrao već u prvom setu koji je potrajao dobrih sat i po. Ponovo je mistral nosio lopticu svojim atmosferskim pravilima. I opet je Novak bio na visini zadatka. Mađar je "čašćen" sa dva poena.

Bio je to, ujedno, i najzanimljiviji deo meča. Sve ostalo brzo je ispunilo beležnicu. Pokazao je Fučovič sve što je imao na raspolaganju, istrošio rezervoar, i do kraja, u dva preostala seta, uspeo da osvoji samo tri mršava gema. Novak je dodavao gas.

U trećem kolu na red je došao opasniji Španac Alehandro Davidovič Fokina. Znao je Novak da će se sudariti sa specijalistom za šljaku i protivnikom koji ima kompletnu igru. Tako je i bilo. Dugo su razmenjivali loptice, viđeni su žestoki udarci, u kovitlacu mlevene cigle vojevala se žestoka bitka. Pokazao je ovaj meč da je, čak i kad Novak ne igra na svom maksimumu, njegova tvrđava teško osvojiva. Igrala su se dva taj-breka, u prvom i drugom setu, ali zna se ko je majstor u doigravanju. Ostavio je Novak srce na terenu, a onda prkosno podigao pesnicu visoko uvis.

Izgoreo je Španac u prevelikoj želji, izduvao se posle dva tesno izgubljena seta, a Novak postavio stvari na svoje mesto. Treći set bio je samo formalnost.

U osmini finala usledila je lagana šetnja kroz Bulonjsku šumu protiv neočekivanog gosta, Peruanca Huana Pabla Variljasa. Iako prethodnog dana Novak nije trenirao, svom protivniku prepustio je ukupno sedam gemova u tri seta.

- Zadovoljan sam, ovo je bio najbolji nivo tenisa koji sam pokazao od početka turnira – poručio je Novak.

Obezbedio je, tako, rekordno 17. učešće u četvrtfinalima na Rolan Garosu.

- To znači da nisam mlad – okrenuo je Nole na šalu ovaj podatak.

Igrao je kao mladić.

Sa osnovne linije u četvrtfinalu pretio je Karen Hačanov, 11. nosilac. Bila je to, do tada, najopasnija prepreka na turniru. Pokazalo se to i gubitkom prvog seta u ovogodišnjem izdanju. Nije bilo jednostavno ni u drugom, kada se igrao famozni taj-brek. Ali, kada je najteže, Novak je najbolji. Častio je Rusa "nulom", ili "krompirom", kako ko više voli. Bez osvojenog poena, Hačanov je kasnije mogao samo da stigne do časnog poraza.

A sad, na Alkaraza.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)