KO BI OVO OČEKIVAO? Španci zabili nož u leđa Nadalu i Alkarazu, za sve je kriv Novak Đoković

Novosti online

11. 09. 2023. u 10:55

Pljušte čestitke sa svih strana, Novak Đoković je osvojio je 24. grend slem u karijeri, potvrdio da je najbolji ikada, a jedno od najvrednijih priznanja lansirala je čuvena španska "Marka“.

КО БИ ОВО ОЧЕКИВАО? Шпанци забили нож у леђа Надалу и Алкаразу, за све је крив Новак Ђоковић

Tanjug/AP

Španci, koji imaju Rafaela Nadala i Karlosa Alkaraza, priznali su - Novak Đoković je GOAT, najbolji teniser ikada.

Naime, Srbin sad ima dva najvažnija pehara više od Rafaela Nadala i četiri od Rodžera Federera, pa na Pirinejima nisu imali kud. U autorskom tekstu Marke zatim se nabrajaju razlozi koji neupitno stavljaju Đokovića na pijedestal i dodeljuju mu zvanje najboljeg tenisera svih vremena. 

"Debata je gotova. Novak Đoković, jednostavno GOAT", poručili su Španci nakon što je Novak Đoković pobedio Danila Medvedeva u finalu Ju-Es opena (3:0).

Prvi i najočigledniji dokaz je da ima najviše osvojenih grend slemova. Zatim se ističe da je Đoković četvrti put u karijeri osvojio tri grend slema u jednoj sezoni, što nikad niko nije uspeo.

Dodaje se zatim da je Đoković upravo započeo 390. nedelju na čelu ATP liste i da je još marta 2021. godine prestigao Federera koji ima 310 nedelja na čelu. 

Posebno se ističe rekordna 2015. godina koju je Đoković okončao sa rekordno osvojenih 16.785 poena. U toj 2015. godini Srbin je osvojio tri grend slem pehara - Australijan open, Vimbldon i Ju-Es open i čak sedam mastersa iz serije 1000, kao i završni masters.

Kad se već pominju mastersi, ističe se da ih Đoković ima čak 39, tri više od Nadala. 

Tanjug/AP

 

Uz to, Srbin je jedini teniser koji je osvojio najmanje jednom svaki od devet masters turnira iz serije 1000, i ne samo to, nego je svaki osvojio po najmanje dva puta. 

Dodaje se i da je Đoković osvojio čak 12, dakle polovinu od pehara na grend slem turnirima, posle 30. godine, kao i da je sa 36 godina i tri meseca postao najstariji osvajač Ju-Es opena u istoriji.

Ne sme se zaboraviti ni činjenica da je rođeni Beograđanin osvojio šest završnih mastersa, isto koliko ima i Federer. 

Posebno se dodaje da je Đoković u međusobnom skoru bolji od dvojice najvećih rivala. Protiv Nadala ima skor 30:29, a protiv Federera 27:23. 

Još jedan podatak koji potvrđuje da je Srbin najbolji svih vremena je procenat uspešnosti na ATP turu. 

Đoković je pobedio u 1076 od 1287 mečeva, što je procenat uspešnosti od 83,6 odsto. Nadal je na 82,9 odsto, sa 1068 pobeda u 1288 mečeva.

Kad je u pitanju broj titula, Đoković je među aktivnim teniserima najuspešniji jer ih ima 96. 

Nadal ih ima 92. Ispred šampiona Ju-Es opena su još samo Federer sa 102 i Džimi Konors sa 109. 

Za kraj, ističe se da je Đoković u nedelju uveče odigrao čak 36. grend slem finale, Federer ih ima 31, a Nadal 30. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)