MOŽE LI NOVAK ĐOKOVIĆ DO REKORDA? Dva tenisera su osvojila više grend slem titula od Srbina

Novosti online

13. 09. 2023. u 20:44

NOVAK Đoković je apsolutni rekorder po broju grend slem titula kod tenisera, kada se radi o nadmetanju u pojedinačnoj konkurenciji, ali postoje dvojica igrača "belog sporta" koji su više puta od njega podizali pehar na četiri najveća turnira.

МОЖЕ ЛИ НОВАК ЂОКОВИЋ ДО РЕКОРДА? Два тенисера су освојила више гренд слем титула од Србина

Tanjug/AP

Nole je do nestvarne 24 grend slem titule došao deset puta pokorivši Australijan open (rekord), sedam puta Vimbldon, četiri puta Ju-Es open i u tri navrata Rolan Garos.

Najbliži mu je po tome Rafael Nadal sa 22 trofeja, a treći na toj "večnoj listi" je Rodžer Federer sa 20.

I, iako više nema nikakve dileme ko je najbolji teniser svih vremena, postoje neki koji osporavaju Noletov podvig ističući da postoji nekoliko osoba sa više grend slem pehara.

Tako su pojedinci napravili rang liste na kojima sa 50 takvih pehara vodi Šingo Kuneida, na toj listi je i Alfi Hjuit ispred Noleta, sa 26... ali, u pitanju su osobe sa invalditetom, koje se, na vrlo poseban (i vrlo zahtevan!) način, u kolicima nadmeću u "belom sportu".

Od onih koji nisu u kolicima, zaista postoje dvojica koja imaju više grend slem titula od Đokovića, a u pitanju su Australijanci - Roj Emereson sa 28 i Džon Njukomb sa 26.

Oni su do tih nestvarnih brojki došli osvajajući četiri najveća turnira i u pojedinačnoj i u dubl konkurenciji.

Tako je Njukomb do dva trofeja više od Noleta došao osvojivši u pojedinačnoj konkurenciji po dva puta AusOpen i Ju-Ee open, a u tri navrata Vimbldon (dakle, sedam titula u singlu), zatim je 17 puta bio pobednik u muškim dublovima (šest puta na Vimbldonu, u pet navrata na Australijan openu, a po triput na Rolan Garosu i Ju-Es openu), a dvaput je bio najbolji u nadmetanjima mešovitih parova (po jednom na AusOpenu i Ju-Es openu).

Uspešniji od njegovih 26 grend slem titula je, sa dve više, Roj Emerson.

On je 12 puta bio šampion u pojedinačnoj komnkurenciji, a 16 u nadmetanjima muških parova. U singlu je šest puta pokorio Australijan open, a po dvaput preostala tri grend slem turnira, dok je u dublu njegov učinak, redom, bio: AusOpen - tri titule, Rolan Garos - šest, Vimbldon - tri, Ju-Es open - četiri.

Iako su Njukomb i Emerson istinske legende tenisa, ipak je Novak Đoković kao čovek sa najviše grend slem titula u pojedinačnoj konkurenciji, pomenute 24, iznad ostalih. Tim pre što je do njih stizao sam na terenu, i to dobrim delom svoje karijere - u konkurenciji Rodžera Federera i Rafaela Nadala, preostala dva člana onoga što se smatra "velikom trojkom svetskog tenisa".

A ako vas najnovije, najvažnije i najzanimljivije vesti o Novaku Đokoviću zanimaju, kao i sve ostalo iz tenisa, pratite to na portalu "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona