ĐOKOVIĆ NATERAO I ENGLEZE DA MU SE DIVE! Evo šta je jedan od najtiražnijih britanskih listova objavio o Novaku

Novosti online

20. 11. 2023. u 21:13

NOVAK Đoković je osvojio Završni masters u Torinu, a to ipak nije sve što je uradio osvajanjem trofeja u Torinu...

ЂОКОВИЋ НАТЕРАО И ЕНГЛЕЗЕ ДА МУ СЕ ДИВЕ! Ево шта је један од најтиражнијих британских листова објавио о Новаку

FOTO: Tanjug/AP

Novak Đoković je od danas zvanično 400 nedelja u karijeri proveo na vrhu ATP liste.

No, engleski "Indipendent" bavio se istorijskim dostignućima najboljeg igrača koji je ikada igrao "beli sport"...

Niko više puta od noleta nije završio godinu na prvom mestu kada je muški tenis u pitanju. To je uspeo impresivnih osam puta. Izjednačio je tako rekord Štefi Graf koja ima identičan učinak na VTA turneji.

Na čelu kolone je završio 2011, 2012. godine. Potom 2014, i 2015. Dominaciju su mu prekinuli Endi Mari i Rafael Nadal 2016, odnosno 2017. da bi Novak vratio primat 2018, 2020, 2021, i 2023. godine. Iza ponosa Srbije nalazi se Pit Sampras koji je kao prvoplasirani godinu završio šest puta. (od 1993. do 1998.) Pet puta to su učinili Džimi Konors, Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Što se ženske konkurencije tiče, iza najboljeg igrača u istoriji je i Martina Navratilova (sedam godina završila na čelu VTA), potom Serena Vilijams i Kris Everet (pet puta).

Novak je prvi igrač, u muškoj ili ženskoj konkurenciji koji je proveo 400 nedelja kao prvoplasirani u profesionalnoj konkurenciji.

Najbliže njemu je Štefi Graf (377 nedelja), potom Navratilova, Vilijams i Federer sa (310).

Možda i najimpresivniji jeste podatak da je Đoković danas dominantniji nego ikada, iako ima 36 godina.

U tridesetim godinama upisao je čak 177 nedelja kao broj jedan. Nadalu je to pošlo za rukom u "samo" 68 nedelja.

Novak je najstariji broj jedan u muškoj i ženskoj konkurenciji uz Federera koji je 24. juna 2018. bio na čelu liste sa 36 godina i 320 dana. Čak i taj rekord može da završi u rukama Srbina ukoliko nakon 6. aprila naredne godine bude na vrhu liste.

IZAZOV ZVANI ALKARAZ

ATP broj jedan menjao je vlasnika sedam puta u 2023. godini. Dvadesetogodišnji Alkaraz pokazao se kao ozbiljan rival Đokoviću, čak ga je pobedio i na Vimbldonu i na taj način ga onemogućio da uzme kalendarski slem.

Karlitos je 2022. godinu završio kao broj jedan, ali je već 29. januara, nakon Australijan opena, Đoković preuzeo primat. Špancu je to pošlo za rukom još dva puta u martu i aprilu, a potom od maja do juna. Nakon toga predao je tron Srbinu koji ga i dan danas drži.

To je najveći broj smena u jednoj sezoni od 1999. godine. Tada je Sampras bio četiri puta prvi, Andre Agasi dva puta, a po jednom Karlos Moja, Jevgenij Kafeljnikov i potom Pat Rafter.

Rekord je postavljen 1983. Tada su se na čelu ATP liste čak deset puta smenjivali Džon Mekinro, Džimi Konors i Ivan Lendl", zaključuje Independent.

BONUS VIDEO: Doček Alekse Avramovića, Marka Marinovića i Feđe Sretenovića na trgu u Čačku

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)