JABUKA RAZDORA: Kako svetski moćnici koriste Danila Medvedeva da zavade Ruse

Novosti online

20. 03. 2024. u 19:43

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimiljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

ЈАБУКА РАЗДОРА: Како светски моћници користе Данила Медведева да заваде Русе

Tanjug/AP

Nedugo nakon što je počeo rat u Ukrajini 2022. godine, počele su i brojne sankcije Ruskoj Federaciji. Ruski sport uopšte nije izostavljen: i ekipe i maltene svi pojedinci nisu mogli da se nadmeću na međunarodnim takmičenjima, a oni koji jesu mogli (poput tenisera) to su uspevali samo uz ponižavajuće uslove - da se nastupi bez nacionalnih obeležja (grba i himne), a isključivo uz "neutralnu zastavu". Belu. Koja, inače, simbolizuje predaju.

To je Rusima spremno i za predstojeće Olimpijske igre. Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koliko-toliko je uspeo da izdrži pritiske pojedinih iz "zapadnog sveta" koji su insistirali da ruski sportisti uopšte ne učestvuju u Parizu 2024, ali se i on drži onoga da se određeni nivo sankcija mora "održavati", pa će Rusi koji budu učestvovali na Olimpijskim igrama ove godine - isključivo to činiti u pojedinačnoj konkurenciji i samo pod uslovom da se takmiče pod belom zastavom. "Neutralnom".

Naravno, postoje ruski sportisti koji to ne žele, a mnogi tek treba da se oglase da li će učestvovti, jer je tek juče, 19. dana marta, Izvršni odbor MOK-a "presekao" i potvrdio da Rusi mogu na pariske Igre, ali samo pod rigoroznim uslovima.

Ne želeći da dožive moralni fijasko, da se ruski sportisti uopšte ne pojave u "gradu svetlosti" posle serije ponižavajućih uslovljavanja, svetski sportski moćnici su rešili da pribegnu novoj strategiji:

Sada "mame" Ruse da se prijave za Igre i učestvuju.

Tako je sam Bah danas izjavio sledeće, tvrdeći da "mnogi sportisti iz Rusije žele na Igre":

- Čuli ste i sami šta je Danil Medvedev rekao, da bi on želeo da učestvuje na Olimpijskim igrama. On će doći na Rolan Garos (ovog proleća) i ja ne vidim nijedan razlog zašto on ne bi mogao na istim tim terenima opet da igra u kratkom vremenskom razdoblju".

Ova "mac-mac" taktika možda i urodi plodom, rezultati će se tek videti u danima koji predstoje. Do tada, ruski sportisti koji se premišljaju da li da poslušaju ovakve pozive, treba da pristanu i na sledeće uslove:

- prvi put u istoriji, za jedne učesnike Igara zabranjen je defile na svečanoj ceremoniji otvaranja te sportske svetkovine. Rusima je, podsetimo, zabranjeno da učestvuju na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu "a odluka o tome da li će biti na svečanom zatvaranju biće doneta naknadno".

- drugo poniženje je odluka MOK-a da se u tabelama osvajača medalja neće upisivati učinci ruskih i beloruskih olimpijaca.

- ti, "neutralni sportisti", dužni su da potpišu izjavu o učešću u kojoj se obavezuju da će poštovati Olimpijsku povelju (uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta"), a neće biti obavezni da potpisuju izjave kojim osuđuju rat u Ukrajini.

- Određeno je i kako će zvučati "himna neutralnih sportista", a nju možete poslušati u ovom prilogu...

... a MOK je odlučio i pod kojom zastavom će ruski sportisti učestvovati na Igrama u Parizu:

Medvedev, koji se sada koristi u izjavama predsednika MOK-a kao "ruski sportista koji je izrazio želju da dođe na pariske igre" (pa što ne bi i ostali) možda dođe na to takmičenje, možda i ne.

Ali, već sada ima nekih koji su rešili da na svoj, a Rusi bi rekli "na ruski način" odgovore svetskim sportskim moćnicima.

Naime, nakon što je na pomenute propise MOK-a Svetska gimnastička federacija propisala za Ruse i sledeće:

"1) Na nadmetanja mogu da dođu samo oni sportisti koji nisu javno podržavali specijalnu vojnu operaciju i nemaju veze sa oružanim snagama;

2) sportistima se ne dozvoljavaju nacionalni simboli na njihovoj opremi. Uz to, zabranjeno je svako intoniranje ruske himne i (dosad nezabeleženo) javno verbalno iskazivanje kom narodu se pripada;

3) zainteresovani za međunarodna takmičenja moraju da napišu molbu na engleskom jeziku, a o njoj se će odlučivati u roku od 30 dana;

Uz to, pored sportista, samo šef delegacije, trener, doktor i fizioterapeut mogu da dobiju dozvolu da dođu na takmičenja, nikakva druga zvanična lica"

... ruski gimnastičari su rešili da na svoj način odgovore svetskim sportskim moćnicima:

Rešili su da, kolektivno, uopšte ne odu na Olimpijske igre u Pariz.

Baš oni, ruski gimnastičari, koji su na prošlim Olimpijskim igrama bili drugi najuspešniji, sa 10 medalja (dve zlatne, po četiri srebrne i bronzane, od čega je bolja bila samo Kina sa 11 odličja) radije neće učestvovati na olimpijskom nadmetanju u Parizu, nego se odreći svoje zastave.

O tome je ruska novinska agencija "RIA Novosti" ovako obavestila javnost:

"To bi bilo to. Ruski gimanstičari su odbili da učestvuju na poslednjem olimpijskom kvalifikacionom turniru i definitivno neće ići u Pariz ovog leta. Da bi se kvalifikovali za Olimpijske igre, morali su da budu uspešni na Svetskom kupu u Bakuu. Ali, kao što nam je to (predsednik Federacije sportske gimnastike Rusije, FSGR) Vasilij Titov rekao, sportisti i treneri ne žele da nastupaju pod belom zastavom.

I, tu leži ključ neočekivanog odgovora svetskim sportskim moćnicima. U slobodi da se kaže "nećemo tako da se igramo".

Oni koji su određivali sankcije tako su ostali bez mogućnosti da pokazuju svoju silu: nemaju nad kime da sprovode pomenute odluke, jer je žrtva, jednostavno, rešila da iz te priče izađe. Sport će svakako biti siromašniji za neke asove (uostalom, u Pariz su odbili da odu i sledeći ruski reprezentativci u sportskoj gimnastici - Denis Abljazin, David Beljavskij, Artur Dalalojan i Nikita Nagornji, koji su osvojili timsko zlato na minulim Igrama kada se radi o muškarcima, a i Lila Ahaimova, Viktorija Listunova, Angelina Meljnikova i Vladislava Urazova su osvojile ekipno zlato kod dama; na sve to - legende ritmičke gimnastike, sestre Dina i Arina Averina su rešile da prekinu karijeru, jer ne žele pod sramnim uslovima na Igre, na kojima su im se smešile zlatne medalje), no, kao što smo vam već nedavno pisali na portalu "Novosti":

Nije sve u (olimpijskom) zlatu.

Ima nečeg i u zastavi.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!