I ĐOKOVIĆ MORAO DA DIGNE GLAS: Ovo što dešava na Rolan Garosu - podelilo je tenis!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

01. 06. 2024. u 18:47

ROLAN Garos 2024. godine obeležavaju neke do sada neviđene scene, a navijačka strast pojedinih pretvara se u bezobrazluk, zbog čega su reagovali učesnici turnira, ali i organizatori.

И ЂОКОВИЋ МОРАО ДА ДИГНЕ ГЛАС: Ово што дешава на Ролан Гаросу -  поделило је тенис!

FOTO: Tanjug/AP

Nije u prošlosti bila retkost da navijači sa tribina dobace nešto igračima, ali čini se da ove sezone ne prođe susret, a da na njemu nema provokacija koje prelaze granicu pristojnosti.

Najgore je u celoj situaciji prošao David Gofan, Belgijanac koji je izvukao "deblji kraj" nakon prepirke sa navijačem. 

Gofan je u utorak pobedio Francuza Đovanija Mpetšija Perikara rezultatom 3:2 u setovima, a u sukob sa publikom na terenu 14 ušao je jer su mu ovi žestoko zviždali tokom celog nastupa, a na kraju ga i pljunuli žvakom. 

- Kada vas vređaju tri i po sata, morate malo da nervirate javnost - rekao je Gofan za belgisjke medije, nakon što je stavio ruku na uvo u trenutku pobede. 

Potom je detaljnije govorio o potezima publike. 

- Jasno je da ide predaleko, to je totalno nepoštovanje. Postaje kao fudbal, uskoro će biti dimnih bombi, huligana i tuče na tribinama. Počinje da postaje smešno. Neki ljudi su tu više da stvaraju nevolje nego da prave dobru atmosferu.  

Na kraju je belgijski teniser dodao da ga je određeni navijač pljunuo i pogodio žvakom. Istakao je da je zbog toga bio ljut jer takvi potezi mogu da destabilizuju tenisera tokom nastupa, što se njemu tada nije dogodilo. 

Novak Đoković je takođe na jučerašnjoj konferenciji za medije govorio o navijačima u Parizu. 

- Veoma su strastveni navijači. Nekada nije lako. Nekada sam imao "ljubavne afere" sa publikom, nekada i teške megdane. Iskusio sam obe strane. Očigledno da želite da budete onaj koga podržavaju ili bar da postoji neutralna atmosfera u najmanju ruku. To nije uvek nemoguće, posebno protiv domaćih igrača. Zato treba da budete svesni da ulazite u bitku, ne samo sa protivnikom već i navijačima. U normalnom smislu, rade sve da podrže svoje sunarodnike. Posebno one koji nisu favoriti, rekao je Novak, pa pomenuo Gofanov problem: 

-  Gledao sam najbolje poteze sa Gofanovog nastupa, navijači su bili glasni, čak i neprikladni na momente. Ovo je drugačiji sport od fudbala, ali nekada želite da vidite navijačku atmosferu. Znate, tanka je linija između strasti i nepoštovanja ka igračima. Zato ga razumem što je reagovao. Bio sam u sličnim situacijama. Podržavam igrače koji se zauzmu za sebe protiv navijača koji provocira, takvo ponašanje nije uvek lako tolerisati, ali je potrebno ostati smiren, ne treba trošiti energiju na druge koji to ne zaslužuju. 

FOTO: Tanjug/AP

Đoković je dodao da je Vimbldon dosta drugačiji jer čuva tradiciju i istoriju, ali da atmosferu sa tribina uvek voli da vidi na drugim slemovima i masters turnirima. 

Upravo je nakon Gofanovog problema na Rolan Garosu, direktorka turnira, Ameli Morezmo uvela zabranu točenja i prodaje alkohola navijačima tokom nadmetanja. Ali, strasti se nisu smirile. Immala je primedbi i prva teniserka planete Iga Švjontek. 

Nakon susreta sa Naomi Osakom, prva teniserka planete imala je sličnu podršku o navijačima. 

- Ovo je za nas ozbiljno, ponekada je teško i prihvatiti. Ulozi su veliki. Igramo za mnogo novca. Nekada i pod velikim pritiskom. Kada uzviknete nešto tokom poena odvlači nam pažnju i teško je biti fokusiran nakon toga, poručila je Poljakinja. 

Ipak, legendarni teniski trener Patrik Muratoglu je drugačijeg mišljenja. 

- Izvini Iga, mislim da navijačima treba dozvoliti da viču tokom teniskih duela. Emocije su ono što sport čini velikim. 

Potom se ipak složio sa Gofanom da granice treba da postoje. 

- Slažem se sa komentarom Davida Gofana. Granice treba da postoje, naravno. ne smemo da dozvolimo navijačima da pljuju i gađaju igrače žvakama. To prevazilazi granicu. Ljude koji prelaze granicu treba upozoriti odmah, a ukoliko nastave, treba ih izbaciti sa tribina, rekao je Muratoglu. 

Ako vas tenis zanima, a naročito ono što Novak Đoković u njemu radi, pratite vesti o tome na sportskim stranicama "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: MEKINRO ZA NOVOSTI: Smešno je što Novaku nije bilo dozvoljeno da igra u Americi 

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?