ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

Дарко Николић
Darko Nikolić

08. 06. 2024. u 17:30

Novak Đoković je na antologijski način prošao u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je dan kasnije morao da se povuče sa tog grend slem turnira. Ispostavilo se da je razlog veoma ozbiljan, iako je na mogućnost da se nešto tako desi - upravo Nole i upozorovao organizatore. Sada on plaća skupu cenu, ali... i čelnici tog grend slema "čupaju kosu". Evo i zašto.

РОЛАН ГАРОС У ПОТПУНОМ ШОКУ: Урадили све да Новак Ђоковић испадне, па им се обило о главу и сад не знају шта да раде!

Foto: Profimedia

Podsetimo, Đoković je u neverovatnom meču u pet setova pobedio Serundola, ali je tom prilikom doživeo povredu desnog kolena.

Nadali su se istinski ljubitelji tenisa, a naročito Noletovi navijači, da će on dva dana kasnije, u sredu, moći da igra protiv  dvostrukog uzastopnog finaliste Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu Kaspera Ruda, ali...

Novak Đoković je odlučio da se povuče sa Rolan Garosa zbog povrede, a time je prepustio i prvo mesto na ATP listi. Štaviše, povreda je toliko ozbiljna da je Đoković već operisan.

Ali, i pre nego što je izašao na teren protiv Serundola, u podnevnom zagrevanju, kao i u prvom setu, kada je vodio sa više nego ubedljivih 5:1, Novak je organizatorima govorio da su jasno uočljivi veliki problemi sa stanjem igrališta na kome se odvija ovaj čuveni turnir.

Stav "Šta nas briga što si šampion!"

Kao aktuelni prvak, dakle ne kao bilo ko već kao branilac titule i, ujedno, najbolje rangrani teniser sveta, kao neko ko je ispisao neverovatne stranice istorije "belog sporta" i kao rekorder po broju grend slem titula, lepo im je govorio:

- Ovo što ste s terenom uradili... ne valja.

Nole se žali na teren dok vodi 5:1 - Novak Đoković i sudija Oreli Turt na Rolan Garosu 2024 / Screenshot / Eurosport

Rekao je to i u podne, kako je otkrio Aleks Koreča, rekao je sudiji u završnici prvog seta, sa Serundolom, dok je ubedljivo vodio i grabio kao lakom trijumf, a onda je rekao i supervizoru.

Uzalud.

"Vi znate bolje od nas koji smo na terenu, da, da...", odbrusio je čelnicima turnira kada se povredio, tvrdeći i tada da nisu uradili apsolutno ništa da se stanje terena popravi.

Nije malo onih, pa i među teniskim stručnjacima, koji smatraju da se "blato namerno pravilo kako bi se napakostilo Đokoviću", ali... Da ostavimo takve teorije po strani, dve su činjenice na koje valja ukazati.

Najpre, Đoković jeste teže povređen, baš na terenu na kome se u više navrata žalio da je neophodno popraviti ga (a popravka je relativno lako bila izvodljiva, nanošenjem kvalitetnog sloja šljake), i to toliko povređen da je morao da bude hitno operisan (na čemu može da zahvali i jednoj legendi sporta).

A druga činjenica je:

Haos na Rolan Garosu posle Đokovićeve povrede

Dva dana pre nego što je srpski as doživeo povredu, organizatori su napravili presedan kakav se ne "servira" braniocu titule.

Umesto da Novak u očekivano vreme, 20.15, počne svoj meč sa Lorencom Muzetijem, talentovanim momkom koji je imao jednu pobedu u prethodna dva susreta sa Noletom, Đoković je doživeo istinski šok: tokom popodneva je urađena "korekcija rasporeda", pa je još jedan meč, dodatni, ubačen na igralište "Filip Šatrije" pre "njegovog". I, umesto oko osam sati uveče da izađe na teren, Nole je počeo da igra tenis u vreme kada dobar deo sveta ide na spavanje, nešto pre 11.

Do iza tri ujutru je ostao na terenu. Smejao se, zadovoljan antologijskom pobedom, pitajući ima li kakva noćna žurka da je još u toku. Ali, (mal)tretman koji je tada doživeo, zgrozio je čak i prave legende tenisa.

- Ono je bilo užasno. Ono je spr**a. To je takva mrlja za naš sport... Da on mora da igra do tri ujutru, pa... ne možete reći da to potom nije imalo efekta na njegov telo, na njegov sistem, na njegov oporavak. Nije ovo dobra stvar za naš sport! - istakao je čuveni Amerikanac Džon Mekinro, videvši šta je na kraju doživeo Nole.

A dok je Novak pravio prve korake na štakama, na Rolan Garosu se dešavao i dešava - pravi mali haos:

Poseta je tako strašno pala, da su i organizatori, a i oni na tribinama, u šoku.

- Može li neko da mi objasni, na čistom engleskom jeziku, kako to da ima ovoliko praznih sedišta u divno letnje veče, na polufinalu Rolan Garosa, tim pre što se jako teško uopšte mogu rezervisati karte za ova mesta? - pitaju se mnogi koji su videli koliko publike je došlo da gleda meč Karlos Alkaraz - Janik Siner, odnosno drugo polufinale, Aleksander Zverev - Kasper Rud.

Ulazak u novu eru - uz mrlje

Da li će se Novak vratiti vrhunskom tenisu? Koliko će pauzirati pre nego što proba da to učini? Da li će požuriti ili biti strpljiv? Hoće li moći da se vrati onako spektakularno, kao kada je operisao lakat posle Australijan opena, pa iste godine osvojio Vimbldon? Da li će ikada više biti onoliko dominantan koliko je mogao da bude, jer i godine su faktor koji se više ne može zanemarivati?

Sve su to pitanja na koje istinski ljubitelji tenisa čekaju odgovor. Najviše taj odgovor želi da sazna sam Nole.

U međuvremenu, tenis je napravio novi korak ka novoj eri. Onoj u kojoj nema asova koji su obeležili početak 21. veka u "belom sportu". I, ne bi to bilo ništa strašno, osim što je nekima tužno, jer su ovakve promene - smene generacija, potpuno normalna stvar. Ali, više od tužnog, a nikako nije normalno, jesu mrlje sa kojima se otvaraju vrata novim nadama tenisa. Đoković možda ne bi osvojio ovaj Rolan Garos. Možda i bi, ko zna. Ali, ponašati se onako prema najboljem svih vremena (a da je upravo on najbolji otkad se tenis igra, baš to, posle svega viđenog u Parizu, kaže i rođeni brat Džona Mekinora, i sam nekadašnji teniser, Patrik Mekinro) ...

... ne samo da ne služi na čast organizatorima Rolan Garosa, već ni teniskoj zajednici, generalno.

To, što je Đoković drugačiji od većine, i to u stvarima koje nisu direktno povezane sa udaranjem teniske loptice, ne bi trebalo da bude razlog da ima drugačije tretmane. A  ima ih. I ovo nije bila prva takva situacija. Doživeo ih je toliko da upravo one mrlje koje Džon Mekinro pominje - postaju pečati današnjeg modernog sporta i njegovih čelnika - na njegovoj ličnosti. Najpre psihički, na australijski način, sada su ti pečati i po njegovom telu. Udareni, kao po mesu koje više nije živo, sa uverenjem da će baš takvo i ostati.

Jedini problem je što se ovde ne radi samo o "osobi koja udara tenisku lopticu". Već o nekome ko je u tome od svih na svetu bolji. I koji je u taj sport zakoračio sa stavom. A njegov stav je oduvek bio: sad ću vam pokažem. Uostalom, imao je sedam godina kada je rekao: "Cilj u tenisu? Da postanem prvak!".

I, ako se vrati dovoljno jak da može da na terenu stoji bez bolova...

... onda organizatorima neće biti problem malobrojnost publike. 

Već, kako nezaustavljivog - zaustaviti?

Ako vas zanima Novak Đoković, a i sve ostalo vezano za tenis, pratite vesti o tome na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (2)

SRPSKI FUDBALERI OVAJ VELIKI HIT SLUŠALI U SVLAČIONICI: Pevačica se odmah oglasila - Svim srcem uz naše momke (FOTO)