FESTIVAL NA PALIĆU: Dve dokumentarne selekcije posvećene dokumentarnim ostvarenjima

Tanjug

08. 07. 2021. u 15:45

FESTIVAL evropskog filma Palić od 17. do 23. jula imaće selekcije posvećene dokumentarnim ostvarenjima "Novi evropski dokumentarni film" i "Eko doks", čiji je selektor Igor Toholj, saopštio je danas organizator.

ФЕСТИВАЛ НА ПАЛИЋУ: Две документарне селекције посвећене документарним остварењима

Novosti

Kako je najavljeno, u selekciji "Novi evropski dokumentarni film" biće prikazani "Antigona - kako se usuđujemo!" slovenačkog reditelja Janija Severa, "Felinopolis" Italijane Silvije Ðulijeti, letonsko-češka produkcija "Gorbačov. Raj", španski "Interegnum" i "Nova smena" češkog reditelja Jindriha Andrša.

- Autori su itekako zapitani nad današnjom Evropom i upozoravaju da je tranzicija istočnoevropskih društava u neoliberalni kapitalizam poprimila karakter parodije, današnji hibridni politički sistemi i likovi koji u njima figuriraju ne ulivaju poverenje, a vrednosti do kojih držimo umnogome zahtevaju preispitivanje i reinterpretaciju - ocenio je Toholj.

U okviru "Eko doksa", koji predstavlja dokumentarce posvećene temama izazova očuvanja životne sredinu, biće prikazani "Algoritamsko ostrvo" gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, "Ptice Amerike" Amerikanca Krega Lukasa, poljski "Kovid-19: Svet u opasnosti", "Voda života" Čeha Pavela Boreckija i "Supa od jastoga" Španca Pepea Andreua.

Tu su i "Metaplazma: slučaj ptica" Nemanje Babića, "Obično čudo-Stublaja" Branka Lazića, "Lični život rupe" češkog reditelja Ondžeja Vavrečke i "Ukradena riba" Poljakinje Gosije Jušćake, a Toholj ističe da selekcija "u centar pažnje stavlja niz tema koje svedoče o davno poremećenom odnosu ljudske populacije prema prirodnim resursima i živom svetu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI” OSVAJAJU PANČIĆEV VRH: Invictus Challenge by Mozzart i ove godine na Kopaoniku