BOLJE VEZE MEĐU SELIMA I PREČICA DO GRANICA: Ostvaruju se stare želje da se izgrade putevi Sivac - Stapar i Kupusina - Bački Monoštor

Z. Rajić - J. Lemajić

19. 08. 2021. u 06:21

DVA lokalna puta, koja će povezati kulsku i apatinsku opštinu sa gradom Somborom, dobiće regionalni značaj i biti prečice prema granicama sa Hrvatskom i Mađarskom i za uključenje na buduću brzu saobraćajnicu od Sombora do Kikinde.

БОЉЕ ВЕЗЕ МЕЂУ СЕЛИМА  И ПРЕЧИЦА ДО ГРАНИЦА: Остварују се старе жеље да се изграде путеви Сивац - Стапар и Купусина - Бачки Моноштор

Foto APV

Reč je o putevima Sivac - Stapar i Kupusina - Bački Monoštor, koji su stare želje žitelja ovih sela, a doprineće i razvoju turizma u zapadnoj Bačkoj. Radovi na oba pravca su u punom jeku, a očekuje se da će biti završeni iduće godine.

- Trasa od Sivca u kulskoj opštini do Stapara kod Sombora spojiće dva državna puta prvog reda i olakšati transport robe. Posle druge faze, koja je u toku, sa staparske strane će biti izgrađeno 3,8 kilometara saobraćajnice - predočio je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović rekao je da put između Sivca i Stapara iznosi 16 kilometara, a gradi se u tri etape. U staparskom delu biće dug 6,7 km, a širok 6,5 metara u naselju i 7,2 metra u ataru. Sa sivačke strane radovi nisu počeli zbog problema sa eksproprijacijom poljoprivrednog zemljišta, ali u Opštini Kula ističu da je taj proces konačno završen.

- Verujem da će izvođači radova uspeti da do kraja oktobra, odnosno do polovine novembra, pa možda i dva meseca pre ugovorenog roka završe ovu novu deonicu. Radimo veliki posao, novu lokalnu putnu mrežu koja će u budućnosti imati regionalni karakter, što znači da će biti bolje povezana sva mesta u Zapadnobačkom okrugu, veliki broj sela, značiće i za poljoprivredne proizvođače kojima će biti dostupnije parcele - ističe Mirović.

ZNAČAJ OD Kupusine do Monoštora pored rezervata, Foto APV

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine je za izgradnju puta Sivac - Stapar izdvojila 300 miliona dinara, a rebalansom pokrajinskog budžeta je za taj poduhvat predviđeno još 150 miliona. Za obnovu puta od Kupusine u apatinskoj do Bačkog Monoštora u somborskoj samoupravi obezbeđeno je 200 miliona dinara. Taj put je dug 5,2 kilometra, a biće širok 5,5 metara.

- Na ovu investiciju čekali smo 15 godina. Ona skraćuje put ka graničnom prelazu Bački Breg za čak 17 km, a ima veliki turistički značaj, jer prolazi pokraj Specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" - istakla je predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać.

kod Sombora spojiće dva , Foto Z. R.

Put Sivac - Stapar će na kilometar zaobilaziti Mali Stapar, ali će Opština Kula izgraditi krak kojim će ga povezati sa ovim turističkim naseljem.

JAČI MOSTOVI

NA put Sivac - Stapar stupaće se sa regionalnog puta kroz glavnu ulicu u Sivcu preko Velikog mosta, koji će zbog toga biti znatno ojačan. Na pravcu Kupusina - Bački Monoštor umesto sadašnje Češke ćuprije preko Velikog bačkog kanala biće napravljen potpuno novi most.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!