EKSPONATI ČEKAJU IZVOĐAČE RADOVA: Obnova Muzeja kulturne istorije u Požarevcu, ipak, odložena za dogodine

D. NOVKOVIĆ

28. 10. 2021. u 08:25

ZGRADA Muzeja kulturne istorije u Požarevcu ove godine je trebalo u potpunosti da se obnovi, jer je prilično ruinirana, ali je taj projekat odložen za 2022.

ЕКСПОНАТИ ЧЕКАЈУ ИЗВОЂАЧЕ РАДОВА: Обнова Музеја културне историје у Пожаревцу, ипак, одложена за догодине

Foto D. Novković

Razlog je neuspela javna nabavka za izbor izvođača radova, a zato što su sve pristigle ponude ocenjene kao neprihvatljive - Skupština grada je donela odluku da se 26 miliona dinara, koliko je predviđeno za obnovu, vrati u budžet i preusmeri za druge namene.

- Novu javnu nabavku ćemo raspisati do januara, a objekat će biti završen do kraja naredne godine - potvrdio je na nedavnoj sednici Skupštine grada većnik Dejan Krstić.

Muzej kulturne istorije je, inače, smešten u zgradi iz 1860. koja je vlasništvo porodice Nestorović, u Nemanjinoj ulici. Objekat je u potpunosti ruiniran i neophodna je kompletna obnova i fasade i enterijera.

Upravo zbog toga što je u veoma lošem stanju, zgrada već duže nije otvorena za posete. Ranijih godina, naročito tokom "Noći muzeja", u njemu su mogli da se vide vredni eksponati, a u prostorijama sa posebno oslikanom tavanicom i zidovima se nalazi stilski nameštaj nabavljen u Pešti, Beču i Beogradu. Tu su Plavi i Crveni salon, kao i spavaća soba sa garniturom kupljenom 1895, u Mađarskoj.

POKLON

U VITRINAMA su izloženi posuđe i porodične dragocenosti, među njima i delovi staklenog servisa sa pozlaćenim grbom - poklon Miloša Obrenovića Stojanu Ribarcu, liberalnom prvaku i ministru, rodom iz Požarevca.

KUĆA

U KUĆI koja je adresa požarevačkog Muzeja kulturne istorije je rođen i odrastao Nikola Nestorović (1868-1957), jedan od osnivača Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Ostao je upamćen kao autor brojnih građevina u prestonici, među kojima je i zgrada Narodnog muzeja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!