DOBRE VESTI ZA NOVOSAĐANE Vučević: "Grad planira da gradi toplanu na Majevici, za to je već opredeljena parcela"

Novosti online

04. 11. 2021. u 15:15

PRILIKOM akcidenta u Bugarskoj, koji je uticao i na sistem daljinskog grejanja u Novom Sadu, zahvaljujući podršci države, odnosno ''Srbija gasa'' stanje je normalizovano već u popodnevnim časovima, te korisnici usluga JKP ''Novosadska toplana'' nisu trpeli – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nakon obilaska postrojenja daljinskog grejanja u toplotnom području toplana ''Jug''.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА НОВОСАЂАНЕ Вучевић: Град планира да гради топлану на Мајевици,  за то је већ опредељена парцела

Foto: Instagram

On je naglasio da je to novosadsko preduzeće, koje ove godine navršava šest decenija postojanja, pre dve godine investiralo 500 miliona dinara u toplanu ''Jug'' gde je ugrađena najbolja oprema i izgrađena kogenerativna stanica od četiri megavata, te da je za godinu i po dana proizvedena struja u vrednosti od tri miliona evra.

- Postoji još jedna kogenerativna stanica od 10 megavata u toplani ''Zapad'' koja proizvodnjom toplotne energije stvara električnu energiju i ona je prodala struju za 30 miliona evra ''Elektroprivredi Srbije'', a taj novac ulaže u dalji razvoj sistema. Godišnje JKP ''Novosadska toplana'' investira između osam i deset miliona evra sopstevnih sredstava, a Grad ih poslednjih nekoliko godina ne subvencioniše. To je preduzeće koje stvara dobit i deo tog novca uplaćuje u gradski budžet, a greje preko 108 000 objekata. Kada se dogodio problem u Bugarskoj, udružile su se ''Termoelektrana toplana'' i ''Novosadska toplana'', tako da ćemo imati dodatne kapacitete za grejanje ove sezone. One zajedno raspolažu sa zalihama od 5000 tona mazuta, koji bi se koristio kao alternativno gorivo u slučaju havarija. Ta količina obezbeđuje potrebno vreme da se potencijalni problemi reše, a da korisnici grejanja ne osete posledice. Naša ''Toplana'' koristi gas kao bazični energent i radi u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Grad planira da gradi novu toplanu na Majevici, za šta je već opredelio parcelu, a time bi sistemom bili pokriveni područje severno od Bulevara vojvode Stepe, novi objekti na Bulevaru Evrope, kao i deo Jugovićeva – naglasio je Vučević.

Gradonačelnik je sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović već razgovarao o mogućim linijama podrške sa nacionalnog i međunarodnog nivoa za takvu investiciju, a JKP ''Novosadska toplana'' je uputila Ministarstvu preliminarne informacije.

- Ideja je da to bude prva toplana koja će koristiti biomasu kao gorivo, s tim da ostane mogućnost korišćenja gasa kao alternativnog izvora. Plan nam je i da u naredne dve do tri godine počne izgradnja toplane na Mišeluku, jednom od najatraktivnijih lokaliteta gde su sada zgrade RTV Vojvodina i nove bolnice, kako bi i tamo bilo obezbeđeno daljinsko grejanje – istakao je Miloš Vučević. Novosadski gradonačelnik zaključio je da je grad energetski stabilan i bezbedan grad, a da se u februaru odnosno martu, očekuje i završetak velike investicije, vredne dva miliona evra, u toplanu ''Zapad''.

(Kurir)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: 

USPOMENA NA ALEKSANDRA BELIĆA: Bio je predsednik akademije 23 godine, pogledajte gde je radio

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI” OSVAJAJU PANČIĆEV VRH: Invictus Challenge by Mozzart i ove godine na Kopaoniku