GRADE MOSTOVE PRIJATELJSTVA: Osnovci sa KiM i iz Novog Sada bili gosti u Gradskoj kući

Lj. P.

26. 01. 2022. u 12:10

ĐACI osnovne škole „Veljko Dugošević“ iz Raniluga sa Kosova i Metohije, njih 32, i njihovi domaćini, vršnjaci iz Novog Sada, danas su bili gosti na prijemu u Gradskoj kući u Novom Sadu, a Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, pozdravio je učesnike projekta „Svim srcem za osmeh deteta“, koji je osmišljen kao sedmodnevni boravak dece sa Kosova i Metohije kod svojih vršnjaka u Novom Sadu.

ГРАДЕ МОСТОВЕ ПРИЈАТЕЉСТВА: Основци са КиМ и из Новог Сада били гости у Градској кући

Pres služba grada Novog Sada

Decu iz Raniluga, uzrasta 12, 13 i 14 godina, ugostili su učenici novosadskih osmoletki „Dušan Radović“, „Svetozar Marković“ i „Žarko Zrenjanin“.

- Grad Novi Sad podržava ovaj projekat jer je usmeren na stvaranje novih prijateljstava i pruža priliku da deca sa Kosova i Metohije upoznaju Novi Sad, ali i da učenici iz naših škola saznaju o tome kako se živi u južnoj srpskoj pokrajini – kazao je Rožić. - Novi Sad je ove godine poseban grad, jer je Evropska prestonica kulture i zato mi je posebno drago što će naši gosti moći da se upoznaju sa pojedinim kulturnim sadržajima koji se organizuju tim povodom.

Poruka Evropske prestonice kulture, kako je rekao Rožić, je da su mir i međusobno razumevanje među ljudima jedini mostovi koji zaista spajaju i tako čine svet dobrim mestom za život. On je izrazio nadu da će generacije koje dolaze na takvim vrednostima stvarati društvo koje će biti otvorenije i bolje za svakog pojedinca.

Direktorka OŠ ''Veljko Dugošević'' iz Raniluga Danijela Denić zahvalila se na gostoprimstvu, uz želju da i učenici iz Novog Sada uzvrate posetu. Kako je rekla, ovakva druženja stvaraju most neraskidivog prijateljstva među decom.

- Oni su srećni i zadovoljni, a u novosadskim porodicama se osećaju kao kod kuće – naglasila je Danijela Denić.

Projekat "Svim srcem za osmeh deteta" obuhvata nastavne i vannastavne aktivnosti u školama domaćina, posete kulturno-istorijskim znamenitostima Novog Sada, Sremskih Karlovaca i Fruške gore, aktivnosti od kulturnog značaja za mališane, sportske aktivnosti, kao i raznovrsne sadržaje zabavnog karaktera. Projekat, po osmi put, organizuje Udruženje građana ''Novi Sad'', a prema rečima predsednika tog udruženja Gorana Bajšanskog, deca sa severa i juga Srbije redovno se međusobno posećuju.

- Možda je i kruna ove priče venčanje dvoje mladih koje će se desiti na leto, a koji su se upoznali na početku ovog projekta – otkrio je Bajšanski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!