LAPOVO ĆE POSTATI LOGISTIČKI CENTAR: Velika očekivanja od rekonstrukcije bezmalo tri kilometra međuopštinskog puta ka Batočini

Z. GLIGORIJEVIĆ

24. 05. 2022. u 06:21

ZA rekonstrukciju dela međuopštinskog puta od Batočine do Lapova, dugog 2,9 kilometara, Republika Srbija je izdvojila 60, a uložiće još 80 miliona dinara jer je pomenuta trasa veoma značajna ne samo za funkcionisanje ove dve, već i susednih opština. Pri tome, što takođe nije zanemarivo, Lapovo će biti povezano sa Carigradskim drumom i Karađorđevom ulicom.

ЛАПОВО ЋЕ ПОСТАТИ ЛОГИСТИЧКИ ЦЕНТАР: Велика очекивања од реконструкције безмало три километра међуопштинског пута ка Баточини

Deo trase od Batočine ka Lapovu / Foto U. Tomić

- Završetkom ovog puta, biće povezana obilaznica, ali i čitav Kragujevac sa bescarinskom zonom u Svilajncu. Na kraju, po izgradnji auto-puta "Vožd Karađorđe" i brzih saobraćajnica, te najavljene rekonstrukcije pruge, Lapovo će biti jedno od najvažnijih logističkih centara u Srbiji. To bi trebalo da privuče nove investitore, poveća opštinski budžet i pokrene privredno-društveni razvoj čitave zajednice - ocenjuje prvi čovek lokalne samouprave Boban Miličić.

A, duž auto-puta kod Lapova su već formirane četiri industrijske zone, u toku je izrada Plana detaljne regulacije za isključenje sa ove saobraćajnice, a država je u železničku infrastrukturu i povezivanje sa Kragujevcem uložila 14 miliona evra...

- Opština u Lapovu trenutno priprema tri planska akta, od kojih je najvažniji Prostorni plan čiju će izradu, sa po pola iznosa, finansirati Republika Srbija i lokalna samouprava. Upravo je završen rani javni uvid, a Plan detaljne regulacije koji se odnosi na uklapanje brze saobraćajnice sa auto-putem E-75 je u fazi izrade idejnog saobraćajnog rešenja. Reč je o petlji koja ima nepravilno, levo skretanje za Niš, što će biti otklonjeno novim Planom, ali će biti uklopljeno i sa potrebama Komercijalne i Radne zone 1 - kaže načelnik Odeljenja za urbanizam Momčilo Petrović.

Plan detaljne regulacije komunalne zone - petlja "Lapovo varoš" - predviđa izgradnju carinskog terminala namenjenog teškim kamionima i distributivni centar kompanije "Lidl", što će opteretiti pomenutu saobraćajnicu, pa se blagovremeno razmišlja o njenoj rekonstrukciji. Inače, izgradnja "Lidla" na 60.000 kvadrata je u završnoj fazi i - kako je najavljeno - počeće da radi najkasnije 1. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade