"GUSLE" RAZIGRALE BANAT: U Kikindi počeo Međunarodni festival narodnih orkestara "Fenok 2022" (FOTO)

R. ŠEGRT

28. 07. 2022. u 06:34

U ORGANIZACIJI Akademskog društva za negovanje muzike "Gusle" u Kikindi je u utorak uveče počeo 21. Međunarodni festival narodnih orkestara "Fenok 2022".

ГУСЛЕ РАЗИГРАЛЕ БАНАТ: У Кикинди почео Међународни фестивал народних оркестара Фенок 2022 (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

 Osim muzičara iz naše zemlje koji neguju tradicionalnu narodnu muziku, na festivalu učestvuju muzičari iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Fenok" ima četiri veoma sadržajne koncertne, tematski različite večeri. Prvog dana održano je veče folklora, dok je sreda bila posvećena nacionalnom pevanju i sviranju na tradicionalnim instrumentima. U četvrtak i petak na programu je orkestarsko muziciranje, a subota je rezervisana za romantične i sentimentalne note. Festival se završava u nedelju rok koncertom muzičke grupe "Vord ap".

Istovremeno sa festivalom orkestara održava se i Etno-kamp, takođe u organizaciji "Gusala", na kojem dvadesetak studenata i učenika srednjih škola izučava muzičku tradiciju i običaje Srba u Mađarskoj, Rumuniji i u Banatu.

SARADNjA SA RUMUNIJOM

"GUSLE", kao jedno od najstarijih folklornih društava u Srbiji, imaju veoma dobru saradnju sa kolegama u Rumuniji.

- U planu je veliki projekat u okviru kojeg ćemo svirati srpsku i rumunsku muziku u mnogim mestima u obe države. U Kikindi se neguje prava muzička umetnost što dokazuju "Fenok" i Etno-kamp - ocenio je Lavinijus Nikolajević, sa Zapadnog univerziteta Temišvar.

- Na kampu učestvuju studenti iz Beograda, Novog Sada i Banjaluke, srednjoškolci iz Subotice i Sombora i studenti i profesori sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru - navodi Zoran Petrović, direktor ADZNM "Gusle".

Tokom dve decenije trajanja, na "Fenoku" je nastupilo više od 130 ansambala iz 14 zemalja. Festival su podržali Ministarstvo kulture, Pokrajinska vlada i Grad Kikinda.

- Ovaj festival veoma je bitan za naš grad, jer se zasniva na istraživanju kulturnog nasleđa, kao i kulturnog identiteta našeg naroda. Takođe, smatram da je divan poklon našim sugrađanima koji imaju priliku da uživaju u veoma bogatom programu - izjavila je Valentina Mickovski, članica Gradskog veća Kikinde za kulturu i obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI” OSVAJAJU PANČIĆEV VRH: Invictus Challenge by Mozzart i ove godine na Kopaoniku