MILENINA KIKA DUGA METAR I PO: Kod manastira Kalenić održan 52. Sabor izvornog narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju"

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 08. 2022. u 13:40

KALENIĆKIM Prnjavorom, portom manastira Kalenić i letnjom pozornicom iznad ove drevne svetinje i ove godine "šetale" su se raznolike, predivne narodne nošnje, igrala se srpska kola i orila pesma brojnih kulturno--umetničkih društava, dok se okolinom širio primamljiv miris čuvenih starinskih jela koja su pripremale članice pet udruženja žena.

МИЛЕНИНА  КИКА ДУГА МЕТАР И ПО: Код манастира Каленић одржан 52. Сабор изворног народног стваралаштва Прођох Левач, прођох Шумадију

Foto D. Miletić

A kakav bi to sabor bio da muškarci nisu ponosno pokazivali svoje brkove, a devojke svoje pletenice. Sve to se, naravno, moglo videti i čuti u okviru četvorodnevnog programa 52. Sabora narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju".

Poslednji, takmičarski dan, počeo je defileom kultuno-umetničkih društava i trubača i nastupom glumice Tijane Vučetić, javnosti poznatoj po ulozi Petrojke u seriji "Selo gori, a baba se češlja", koja je pevala izvorne pesme.

Najdužu pletenicu, dugu čak 68 centimetara, u kategoriji devojčica do sedam godina imala je Sara Jovanović iz Kavadara kod Rekovca, a u kategoriji do 15 godina najduža je bila kika Darije Jovančević iz Velike Plane - čak 139 centimetara. Među starijim devojkama pobedu je odnela Milena Lukić iz Jagodine s pletenicom od celih metar i po!

Najduže brkove, duge 68 centimetara, "šetao" je Ljubodrag Ognjanović iz Rače. Ovaj brkajlija je ujedno i najbolji zdravičar Sabora, jer kakvo bi to saborovanje bez da se ne čuju najbolje narodne zdravice.

A, kada je o lepoti reč, najlepša na Saboru je Anastasija Miletić iz Rekovca, a njene prva i druga pratilja su Ana Zarković iz Konjuha i Dragana Krsmanović iz Velike Lomnice.

Tradicionalno, ocenjivane su i ženske i muške narodne nošnje. Ove godine najlepšu je imala Nevena Vasiljević iz Velike Lomnice, a mušku Damjan Petrović iz Kruševca.

Milena Lukić, Foto D. Miletić

Povelja "Brativoje Marković", nazvana po utemeljivaču Sabora "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", dodeljena je manastiru Preradovac i Miroslavu Ž. Simiću, piscu i publicisti.

Turistička organizacija Rekovac, Predragu Dimitrijeviću iz ovog mesta dodelila je nagradu za najlepše dvorište, Anđeli Dimitrijević iz Vukmanovca za najlepše park-dvorište i Sanji Arsić iz Tečića za najlepši detalj u dvorištu.

Pokrovitelji sabora bili su Opština Rekovac u saradnji sa Ministarstvom kulture i Eparhijom šumadijskom.

- Ponosimo se manastirom Kalenić, podignutom u 15. veku, što samo govori da brižljivo negujemo tradiciju dužu od šest stoleća. Ponosni smo i na Sabor, koji je započeo sedamdesetih godina prošlog veka u Belušiću, gde se saborovalo deset godina, da bi poslednje četiri decenije bio organizovan baš kod naše svetinje, kod manastira Kalenić.

Nadam se da na dostojan način negujemo kulturu, tradiciju i slavnu prošlost naših predaka - ocenio je predsednik Opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

Anastasija Miletić, Foto D. Miletić

PITOMA, IZVORNA, LEPA SRBIJA

SABOR "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" predstavlja neprekidnu nit srpske tradicije, istorije, običaja i kulture. Ovde možemo da upoznamo tu pitomu, izvornu, lepu, plemenitu i dobru Srbiju - rekao je otvarajući Sabor narodni poslanik Nikola Radosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!