ZNAMENITI SRBI DALMACIJE: Izložba u Kulturnom centru u Zrenjaninu

B. Grujić

09. 08. 2022. u 14:27

IZLOŽBA fotografija autora Milorada S. Kuraice otvara se u petak 12. avgusta u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra u Zrenjaninu i posvećena je znamenitim Srbima koji su poreklom iz Dalmacije.

ЗНАМЕНИТИ СРБИ ДАЛМАЦИЈЕ: Изложба у Културном центру у Зрењанину

Foto: KCZ

Ovaj  svojevrsni omaž obuhvatio je 105 velikana koji su na svoj način doprineli stvaranju kulturnog identiteta i  kulturne baštine u oblasti nauke i kulture, diplomatskog, književnog, publicističkog, akademskog, umetničkog ili sportskog rada.

Analiziranjem većeg vremenskog raspona od par vekova sistematizovana celina daje uvid u širok okvir delovanja i stvaralačkog rada velikog broja ljudi od Branka Žeželja, građevinskog inženjera, konstruktora, inovator i akademika, Petra Trifunovića, poznatog šahiste, jednog od najznačajnijih političara Save Bjelanovića, Ruđera Boškovića čuvenog dubrovačkog astronoma, matematičara, fizičara, pesnika i diplomate iz 18. veka, pravnika, istoričara i publiciste Boška Desnice, pesnika Ivana Gundulića, pisca Jovana Radulovića, Luja Vojnovića pravnika, advokata, diplomate, Marina Držića dramaturga, pesnika i pisca, čuvenog Sime Matavulja pisca i publiciste, arhimandrita Gerasima Zelića, epskog junaka Vuka Mandušića, vajara i akademika Tome Rosandića, glumica Alenke Rančić i Olge Spiridonović, do Cvijete Zuzorić, plemkinje i pesnikinje koje je živela krajem 16. i početkom 17. veka.

Izložbu, u periodu od 12. do 23. avgusta, organizuje Zavičajno udruženje Dalmacija iz Subotice, u saradnji sa Kulturnim centrom u Zrenjaninu.

Foto: KCZ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)