SA SKUPOG PELETA PRELAZE NA - GAS: U Kuli 65 domova nabavilo kotlove za ekonomičnije energente

Z. Rajić

16. 08. 2022. u 06:06

ZA predstojeću zimu 65 domaćinstava u Kuli ugradiće kotlove na gas i jedan na biomasu. Za to su im dodeljene subvencije, koje su obezbedili Ministarstvo zaštite životne sredine i Opština Kula.

СА СКУПОГ ПЕЛЕТА ПРЕЛАЗЕ НА - ГАС: У Кули 65 домова набавило котлове за економичније енергенте

Subvencije za nabavku kotlova, Foto S. P.

U saradnji sa lokalnom samoupravom i Ministarstvo rudarstva i energetike finansiraće mere energetske efikasnosti dodelom bespovratnih donacija za ugradnju kotlova, nabavku toplotnih pumpi i solarnih kolektora, zamenu stolarije i postavku termoizolacije u porodičnim stambenim objektima.

- Na konkurs Ministarstva zaštite životne sredine za zamenu individualnih ložišta, odnosno nabavku kotlova na gas i biomasu kao ekološki prihvatljive energente, prijavila su se 102 žitelja kulske opštine, a od toga je dve trećine dobilo subvenciju. Dodeljena je pomoć od pet miliona dinara - predočila je Suzana Musić, energetska menadžerka opštine Kula.

Jeftinije grejanje na gas, Foto Privatna arhiva

Jedan od dobitnika je Vuk Kovijanić iz Kule, koji je kupio kotao na gas za 227.000 dinara, uz subvenciju od 90.000 dinara.

- Dosad sam se grejao na pelet, čija je cena prošle zime bila 180 evra po toni, a ove godine je bila čak udvostručena dok je država nedavno nije ograničila na 320 evra. To je i dalje preskupo, jer bi za grejnu sezonu, u kojoj je moje domaćinstvo trošilo pet tona, trebalo da izdvojim 1.600 evra. Grejanje na gas će biti mnogo jeftinije - objasnio je Kovijanić.

Na javni poziv za energetsku sanaciju kuća i stanova, u kulskoj opštini se prijavilo 156 građana.

- Ove godine računamo da će za oko 200 porodica biti isplaćene subvencije, od 90.000 do 240.000 dinara - rekao je predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

ELIMINISANI MAZUT I UGALj

MILjANIĆ je istakao da se energetska efikasnost u kulskoj opštini sprovodi i u javnom sektoru. Naveo je da je ove godine u školama, vrtićima, domovima kulture i Opštinskoj upravi montirano 11 kotlarnica na gas, čime su eliminisani neekonomični mazut i ugalj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije