EKOLOZI DOBIJAJU BITKE: U Srbobranu je otklonjeno višegodišnje zagađenje Velikog bačkog kanala otpadom iz fabrike

Z. Rajić

24. 08. 2022. u 07:07

EKOLOŠKI pokret Srbobrana (EPOS) uspeo je nedavno da otkloni još jedno višegodišnje zagađenje životne sredine, sprečavajući izlivanje otpada iz fabrike za proizvodnju alkohola u Veliki bački kanal (VBK).

ЕКОЛОЗИ ДОБИЈАЈУ БИТКЕ: У Србобрану је отклоњено вишегодишње загађење Великог бачког канала отпадом из фабрике

Osoka firma zagadili Krivaju pa tužili ekologe, Foto EPOS

Ostaci prerađene sirovine (džibra) ispuštani su u vodotok kroz betonski kanal predviđen za odvođenje atmosferskih voda.

Uz podršku inspekcije, koju je aktivirala Opštinska uprava, ispust je uklonjen, čime je, prema rečima predsednika EPOS Dragana Kurjačkog, konačno stavljena tačka na stalno prozivanje špiritane kao zagađivača.

Kurjački ističe da je epilogu prethodilo iscrpljujuće natezanje s vlasnikom pogona koji je čak pristao da blokira sporni ispust, ali se džibra posle toga ponovo pojavila u VBK.

- Ispostavilo se da postoji još jedan odvodni kanal, kao bajpas spojen s glavnim. Taj pomoćni kanal su radnici špiritane upotrebili da bi u VBK ubacili prljavštinu i masnoću posle pranja fabričkog dvorišta - predočio je Kurjački.

Kroz betonski kanal ispusta se džibra, Foto N.V.

Pošto je vlasnik špiritane Reahem Zoran Radović podneo zahtev za legalizaciju betonskog ispusta, bila je potrebna njegova izjava da bi Opština na svom zemljištu mogla da zatrpa taj kanal.

- Izjavljujem da ne želim da ozakonim bespravno izgrađeni podzemni vod - ispust atmosferskih voda, i odričem se svih prava korišćenja istog - potpisao je Radović, i tako "overio" pobedu EPOS.

Srbobranski ekolozi dobili su bitku i protiv farme svinja koja je ispuštala tečni stajnjak (osoku) u Krivaju. Blokirali su ispuste u lagunu, iz koje se osoka prelivala u reku. Direktor farme tužio ih je zbog ometanja poseda, ali je kasnije povukao tužbu.

Aktivisti EPOS su prošlog leta otvorili branu na Krivaji kod Feketića kako bi u donjem toku, prema Srbobranu, obezbedili vodu za navodnjavanje i za opstanak živog sveta u "bari", u koju se reka pretvorila u nedostatku akumulacije.

Dragan Kurjački, Foto EPOS

POMAŽU ZAGAĐIVAČIMA

EPOS posle rešavanja ekoloških problema nije ostao na ratnoj nozi sa zagađivačima, nego se, naprotiv, trudi da im pomogne.

- Nije nam u interesu da gasimo bilo koji pogon u opštini. U špiritani planiraju izgradnju postrojenja za proizvodnju biogasa. Uputili smo ih na farmu svinja da zajedno počnu da rešavaju svoj otpad, koji se može koristiti za dobijanje biogasa kao izvora električne energije - istakao je Kurjački.

- Tužile su nas „Vode Vojvodine" što smo to uradili, ali smo uzvratili kontratužbom, jer je zatvaranjem brane omogućeno navodnjavanje povlašćenom korisniku, a uskraćeno svim ostalim poljoprivrednicima. Očekujemo i tu povoljan ishod – rekao je Kurjački..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu