VENCI NA SPOMENIKU JUNACIMA: Paraćin obeležio Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

25. 10. 2022. u 15:06

NA DANAŠNjI dan pre 104 godine, 25. oktobra, Paraćin je oslobođen od neprijatelja u Prvom svetskom ratu, pa je značajan istorijski datum prigodno obeležen.

ВЕНЦИ НА СПОМЕНИКУ ЈУНАЦИМА: Параћин обележио Дан ослобођења у Првом светском рату

Foto: Z. Rašić

Vence na Spomenik majoru Marku Pavloviću i njegovom hrabrim izginulim saborcima danas su u porti Crkve Svete Trojice položile delegacije opštine Paraćin, Policijske stanice i Vatrogasne jedinice, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, Udruženja „Ratni veterani“, SUBNOR-a i „Kola srpskih sestara“.

Foto: Z. Rašić

Pre toga sveštenstvo Crkve priredilo je molitvu za srpske junake. U programu su učestvovali Crkveni hor „Sveti Georgije“, kao i učenici osnovnih škola „Stevan Jakovljević“ i „Radoje Domanović“, koji su u velikom broju prisustvovali svečanosti.

Foto: Z. Rašić

O istorijskom datumu izuzetno važnom za Paraćin govorio je istoričar Zavičajnog muzeja Marko Pekić. Inače, kako je zabeležio u svojoj knjižici „Katastrofa Paraćina“, izdatoj 1920. godine, tadašnji štampar i ugledni građanin Kosta Hadži Vidojković, borbe za oslobođenje Paraćina trajale su tri dana.

Tom prilikom porušeni su most i zvonik na crkvi.

BONUS VIDEO - ODATA POČAST GRKU JANUSU JANULISU U MESTU AGIOS MATEOS: "Tamo daleko" u čast srpskog dobrotvora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače