RIZNICA ARHIVSKE GRAĐE I PUBLIKACIJA: Istorijski arhiv u Jagodini obeležio 71 godinu postojanja (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

06. 12. 2022. u 20:20

ISTORIJSKI arhiv „Srednje Pomoravlje“ u Jagodini, koji je danas obeležio 71 godinu postojanja i uspešnog rada, osnovan je 6. decembra 1951. godine.

РИЗНИЦА АРХИВСКЕ ГРАЂЕ И ПУБЛИКАЦИЈА: Историјски архив у Јагодини обележио 71 годину постојања (ФОТО)

Foto:Z. Gligorijević

Na osnovu Opšteg i Republičkog zakona o državnim arhivima, Izvršni odbor Gradskog narodnog odbora sreza Svetozarevo doneo je odluku o osnivanju Gradske državne arhive u Svetozarevu. Reorganizacijom organa uprave (ukidanjem srezova) marta 1967. godine, Istorijski arhiv u Svetozarevu, danas u Jagodini, postao je međuopštinska ustanova koja je nadležnost dobila nad šest opština današnjeg Pomoravskog upravnog okruga: Jagodinom, Ćuprijom, Paraćinom, Svilajncem, Despotovcem i Rekovcem.

Nove prostorije arhiva u nekadašnjoj Učiteljskoj školi „Sreten Adžić" koje su useljene krajem aprila 1973. godine i adaptirana zgrada „paviljona" za poslovni prostor 1975. godine, kao i promena naziva 14. decembra 1974. godine Istorijski arhiv „Srednje Pomoravlje", konačno su definisale kao arhiv savremenog tipa.

U njegovim depoima smešteno je 420 fondova i 9 zbirki, oko 4.000 dužnih metara arhivske građe. Po boju fondova i količine arhivske građe, Istorijski arhiv Jagodine nalazi se u prvih deset ustanova ove vrste u Srbiji. Mnogobrojnim izložbama i izdavačkim poduhvatima doprinosi edukovanju šire javnosti o kulturnom i istorijskom nasleđu koje čuva. Tokom postojanja priređeno je preko 50 izložbi i publikovano 46 posebnih izdanja. Pored monografskih publikacija i zbirki dokumenata, Arhiv od 2003. godine izdaje i Časopis za arhivistiku i istorijografiju „Koreni". Do sada je objavljeno 10 brojeva sa oko 150 stručnih priloga i originalnih naučnih radova.

Direktor Istorijskog arhiva „Srednje Pomoravlje“ u Jagodini Milan Jakovljević rekao je za „Novosti“ da je „on jedina ustanova na teritoriji Pomoravskog okruga, koja se bavi prikupljanjem i čuvanjem arhivske građe i publikovanjem naučne, kulturne i prosvetne građe koja se ostavlja u amanet budućim generacijama. O značajnom radu Istorijskog arhiva govore podaci od preko 1.000 zadovoljnih korisnika arhivske građe i oko 200 korisnika arhivske čitaonice na godišnjem nivou“.

Pred Istorijskim arhivom u Jagodini su izazovi savremenog duštva u XXI veku u pogledu afirmisanja i očuvanja uloge arhiva u eri elektronskog poslovanja, jer se papirna forma dokumenata zamenjuje digitalnom. Spremnost arhivista da odgovore na sve izazove savremene društva i arhivistike doprinosi statusnom i stručnom uzdizanju arhiva kao ustanova.

 

Promocija knjige „Jagodina u Prvom svetskom ratu“

U okviru svečane akademije predstavljena je knjiga „Jagodina u Prvom svetskom ratu“ arhivskog savetnika Dragoslava Dedića. Direktor Istorijskog instituta iz Beograda i predsednik UO arhiva Srbije prof. dr Aleksandar Rastović ocenio je da je „vrednost ove knjige u tome što se zasniva na veoma dragocenoj arhivskoj građi, koja do sada nije objavljivana, a koja se nalazi u jagodinskom Istorijskom arhivu“.

Foto:Z. Gligorijević

-Knjiga rasvetljava jedan veoma buran i, rekao bih, težak period u istoriji Jagodine, Pomoravskog okruga, ali i celog srpskog naroda. U drugom delu knjiga donosi niz spiskova ubijenih, ranjenih, interniranih i zarobljenih Jagodinaca u Prvom svetskom ratu. Kako, nažalost, još uvek, na nivou države, nemamo konačan spisak žrtava ovog rata, ona je korak u sklapanju mozaika konačnih žrtava. Mislim da je Srbija zaslužila da 104 godine po završetku Prvog svetskog rata konačno utvrdimo, po imenu i prezimenu, broj ubijenih, ranjenih, zarobljenih srpskih vojnika i građana da bismo mi živeli u jednom boljem svetu – dodao je Rastović za naš list.

Istoričar Ninoslav Stanojlović, recenzent knjige, naveo je da je „autor sintetičko-dokumentarne monografije uspeo da na osnovu raspoložive građe, onovremene štampe i odabrane literature u desetak poglavlja rekonstruiše i da nam približi to vreme bola i ponosa. Dedić je uspeo da prvi put osim naših žrtava zabeleži i austrougarske žrtve, što je jedinstveno da se pominju neprijatelji, umrli u našim bolnicima“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo