NE TUČEM, SAMO SNIMAM: Mlađi osnovci u Novom Sadu nemaju svest o tome šta da preduzmu kada se suoče sa vršnjačkim nasiljem

J. Simić

09. 12. 2022. u 06:45

NE, pa mi nismo nikog maltretirali. Mi smo samo gledali, a kad je postalo zanimljivo, snimili i podelili to na društvenoj mreži - najčešći je odgovor osnovaca koji su bili u prilici da izbliza posmatraju nasilje među svojim vršnjacima.

НЕ ТУЧЕМ, САМО СНИМАМ: Млађи основци у Новом Саду немају свест о томе шта да предузму када се суоче са вршњачким насиљем

Foto privatna arhiva

Upravo uloga posmatrača u vršnjačkom nasilju, tema je stručnih radionica koje u saradnji sa Upravom za zdravstvo Novog Sada organizuje Savetovalište za mlade Doma zdravlja. Više od 350 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda iz pet osnovnih škola učestvuje u radionicama "Vršnjačko nasilje u očima posmatrača". Cilj je podizanja nivoa svesti uloge posmatrača ove pošasti savremenog doba.

Diplomirani psiholog specijalista Savetovališta Mirjana Nikolić sa osnovcima razgovara o različitim vidovima i nivoima vršnjačkog nasilja, upoznaje ih sa faktorima rizika ali i sa posledicama nasilja u odnosu na žrtvu, nasilnika i društvo u celini. Kroz ove razgovore ne etiketiraju se i ne imenuju druga deca, bilo da su žrtve ili posmatrači nasilja.

- Ispostavilo se da osnovci uzrasta od drugog do četvrtog razreda prilično dobro prepoznaju ovaj problem, ali da nemaju svest o tome kako da se ponašaju kada se nađu u ulozi svedoka vršnjačkog maltretiranja - kaže za "Novosti" psiholog Mirjana Nikolić.

Foto privatna arhiva

Po rečima naše sagovornice, najvažnija poruka je da se svi konflikti mogu rešiti rečima. Deci treba objasniti da kao žrtve ali i kao posmatrači imaju veliku moć da svojim reagovanjem spreče nasilje ili da ga pojačavaju. Najispravnije je da takav slučaj odmah prijave odrasloj osobi u koju imaju poverenje.

ZNAJU ŠTA JE "PLAVI KIT"

ISPOSTAVILO se da su i osnovci nižih razreda čuli za zloglasne internet igrice kao što je "Plavi kit" koje promovišu zadatke poput suicida. Roditelji bi, naglašava psiholog Nikolić, morali da znaju koje sve sajtove njihova deca posećuju i kakve ih opasnosti odatle vrebaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)