AMONIJAK CURI, KORIDOR SE RAŠČIŠĆAVA: Treći dan vanredne situacije u Pirotu

V. ĆIRIĆ

27. 12. 2022. u 12:03

TREĆI dan od akcidenta kod Pirota, kada su na međunarodnoj pruzi iskliznula četiri vagona sa amonijakom, koji iz jedne cisterne i dalje curi, nastavlja se sanacija terena, ali i koridora 10, sa koga se uklanjaju slupani automobili.

АМОНИЈАК ЦУРИ, КОРИДОР СЕ РАШЧИШЋАВА: Трећи дан ванредне ситуације у Пироту

V.Ć.

Amonijak nije dospeo u korito Nišave, što znači da je voda u mestima nizvodno ispravna za piće i prema najnovijim informacijama čeka se da u potpunosti iscuri iz oštećene cisterne, kako bi se jedan deo kompozicije odvukao prema Nišu, a drugi prema Pirotu. Nakon toga uslediće najvažniji deo posla oko pomenute cisterne i uklanjanje sa pruge.

Istovremeno, policija i šlep-službe danonoćno rade na uklanjanju slupanih automobila sa pomenute panevropske saobraćajnice, tačnije sa vijadukta iznad mesta akcidenta, kako bi se saobraćajnica što pre osposobila i pustila u saobraćaj. U nedelju uveče, kad je  cisterna sa još druge tri, od ukupno 20, iskliznula iz šina i prevrnula se, od velike koncentracije gasa, na vijaduktu iznad stvorio se veliki otrovni oblak i u deliću sekunde izazavao lančani sudar nekoliko desetina automobila, među kojima je bilo i stranaca.

Ljudi su iz slupanih automobila bežali glavom bez obzira ne bi li se spasli gasa koji je prekrio čitav ovaj deo i širio se ka Pirotu. Jedan od turskih državljana je, ne znajući da je ispod ponor, verovatno pokušao da pobegne, međutim, čim je prekoračio zaštitnu ogradu strmoglavio se u ponor na obalu Nišave i poginuo. Druga žrtva ovog akcidenta je naš državljanin star 74 godine, čovek koji je imao mnogobrojne pridružene bolesti. Usled lošeg zdravstvenog stanja i koncentracije gasa koji je udisao i on je izdahnuo u pirotskoj Opštoj bolnici.

U vazduhu iznad pirotske kotline od juče nema prisustva amonijaka, vodosnabdevanje je uredno, trgovine rade, kao i pošta, ali je i dalje na snazi savet da se bez preke potrebe ne izlazi u grad. Vrtići i škole i danas pauziraju, a ukidanje vanredne situacije zavisi od razvoja događaja na terenu. U Pirot danas dolazi i Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)