ODRŽAN SASTANAK: Mogućnosti korišćenja Solunske luke za domaću privredu

D. M.

07. 02. 2023. u 13:42

POGODNOSTI korišćenja Solunske luke od strane sprskih privrednika kao i redovni kontejnerski železnički saobraćaj od Soluna do Niša bile su teme susreta u Solunu koji je inicirao Goran Jović, direktor Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

ОДРЖАН САСТАНАК: Могућности коришћења Солунске луке за домаћу привреду

Privatna arhiva

Održan je sastanak u Solunskoj luci sa Upravom luke i predsednikom Thanosom Liagkosom kao i konzulom Republike Srbije u Solunu Jasminom Milačić.

- Za razliku od Pirejske luke (Atina) iz koje prema Srbiji godišnje ima između 1300 -1400 kompozicija sa kontejnerima iz Solunske luke je to mnogo manje. Korišćenjem Solunske luke koja je udaljena od Beograda 630 km kao i luka Kopar sa istom kilometražom ali dužim tranaportom od 5-7 dana,smanjili bi se troškovi i vreme isporuke robe. Ujedno sporazum između Severne Makedonije i Srbije kroz Otvoreni Balkan transport kontejnerske i druge robe bi bio mnogo povoljniji i brži, pojašnjava Goran Jović i dodaje da je rezultat sastanka taj da će se Uprava Solunske luke založiti za veće pogodnosti za naše privrednike. Inače, bivša Jugoslavija je u prošlosti daleko više koristila ovu luku i čak imama svoj zakupljeni prostor.

- Sa srpske strane predloženo je i otvaranje predstavništva koje bi omogućilo našim privrednicima bolju kordinaciju u radu sa lukom. Predsednik Solunske luke Thanos Liagkos je obećao da će se kod grčkog Ministarstva saobraćaja založiti za ukidanja transportnih dozvola našim špediterima i prevoznicima. Očekujemo uzvratnu posetu naših domaćina jer sam im predložio da  u Privrednoj Komori Srbije urade prezentaciju kao i koje  pogodnosti bi  imali srpski  privrednici korišćenje luke u Solunu, dodaje Jović.

BONUS VIDEO - ANKETA: Šta mislite o inicijativi Danice Grujičić da se zabrani pušenje u zatvorenom prostoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili