JEDNA PORODICA U KRUŠEVCU JE PREZIME ZAMENILA NAZIVOM PRSKALICE ZA VOĆE: Kako je jedan patent promenio vinogradarstvo (FOTO)

S.BABOVIĆ

24. 02. 2023. u 08:30

PORODICA Milana Tripkovića iz Sevojna kod Užica preselila se preko Valjeva u Kruševac između dva svetska rata i u tom gradu otpočela veliku proizvodnju prvih leđnih prskalica za voće od čistog bakra.

ЈЕДНА ПОРОДИЦА У КРУШЕВЦУ ЈЕ ПРЕЗИМЕ ЗАМЕНИЛА НАЗИВОМ ПРСКАЛИЦЕ ЗА ВОЋЕ: Како је један патент променио виноградарство (ФОТО)

Foto:S.Babović

Ove prskalice Austrougarska je ratnom reparacijom poslala u Kraljevinu Srbije po završetku Prvog svetskog rata. Tripković je otkupio patent i pre 100 godina krenuo da ih usavršava i samostalno pravi. Odomaćenoj prskalici dao je ime „Mitri“, tako što je uzeo prve slogove imena i prezimena(MI-lan TRI-pković).

Njegovi naslednici ne samo da su nastavili sa proizvodnjom prskalica koje se i danas mogu videti, posebno u vinogradima Župe, već su ime „Mitri“ uzeli za svoje porodično prezime. Tripkovićev kazandžijski zanat nasledio je sin Radovan, a potom unuk Milan.

U naizgled malu kutiju od bakra stane čak 14 litara tečnosti. Prskalica se stavi na leđa kao školski ranac. Stiskanjem pumpe stvara se pritisak dovoljno jak da ispumpava tečnost kroz cev, a čovek je dalje usmerava ka uzdancima i poliva.

Iako je usled razvoja tehnologije vremenom smanjena potražnja za starinskim prskalicima, porodica Mitri je nastavila da proizvodi i druge originalne proizvode od bakra. Mnogi se kupuju kao "vintidž" dekoracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)