NA SALAŠU SVE "ORGANIK“: Porodica Kuzmanović u Čeneju uzgaja zdravu hranu

J. S.

07. 03. 2023. u 18:18

KOLIKO su malim poljoprivrdnim gazdinstvima dragocene subvencije Grada Novog Sada svedoči primer Sanje Kuzmanović na čenejskom salašu nadomak Novog Sada koja ima preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća.

НА САЛАШУ СВЕ ОРГАНИК“: Породица Кузмановић у Ченеју узгаја здраву храну

Grad Novi Sad

Porodica Kuzmanović od 2015. godine,kada je registrovala svoje gazdinstvo, učestvuje u Programu razvoja organske proizvodnje na području Grada Novog Sada i dobija subvencije za nabavku semena i sertifikaciju organske proizvodnje. Takođe, 2021. i prošle godine od Grada dobila subvencije za nabavku opreme i za izgradnju vizuelnog identiteta čime je stekla uslove da izađe na tržište sa prerađenim proizvodima.

-Objekat za preradu izgradila sam sopstvenim sredstvima, a 2021. i 2022. godine od Grada sam dobila ukupnu subvenciju u iznosu od skoro tri miliona dinara za nabavku opreme čime je stekla uslove da izađe na tržište sa raznovrsnim prerađenim proizvodima. - zadovoljno je konstatovala Sanja juče tokom posete gradonačelnika Milana Đurića njenom gazdinstvu.

Na svom poljoprivrednom gazdinstvu Kuzmanovići trenutno uzgajaju četrdesetak vrsta raznog povrća.U plastenicima se menjaju kulture dva-tri puta godišnje, dok na otvorenoj njivi uzgajaju jednu do dve kulture tokom godine.

TEGLE BEZ VAZDUHA

SREDSTVIMA dobijenim na gradskom konkursu, Sanja i njena porodica nabavili su mašinu za preradu paradajza, homogenizator za ajvar, mašinu za pakovanje svežeg voća i povrća i vakuum kadu s kojom mogu da pripremaju proizvode od kiselog kupusa.Takođe,vakuum kada izvuče sav vazduh iz tegli.

-Mi negujemo organsku proizvodnju, ne koristimo konzervanse i svi naši proizvodi su sertifikovani. - kazala je Sanja Kuzmanović.

Grad je 2021. godine po prvi put krenuo sa dodelom bespovratnih subvencija za sufinansiranje nabavke opreme za preradu voća i povrća i izgradnju vizuelnog identiteta. Cilj je bio da se doprinose jačanju malih proizvođača i povećanju prihoda.Tokom dve godine, ukupno je iz budžeta Grada za ovu meru izdvojeno 22 miliona dinara, kada je još 15 „malih“ poljoprivrednih proizvođača dobilo subvencije. U budžetu za 2023. godinu Grad izdvaja devet miliona dinara za tu namenu, a konkurs će biti raspisan u drugoj polovini godine.

Nadam se da je kontinuirana podrška Grada delom, doprinela da Sanja, sa svojom porodicom, ostane da živi na Čeneju, na salašu,da bavi se poljoprivredom i unapređuje svoje poslovanje iz godine u godinu. -kazao je gradonačelnik Đurić tokom razgledanja plastenika i proizvoda sa imanja Kuzmanovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)