AFRIČKA KUGA U ČAČANSKIM SELIMA: Zvanično saopšteno iz Gradske uprave

V. ILIĆ

05. 05. 2023. u 17:39

PODRUČJE poluprečnika najmanje tri kilometra oko žarišta zaraze u Mrčajevcima proglašeno je područjem zaraženim od zarazne bolesti afrička kuga svinja, saopšteno je iz Gradske uprave Čačak.

АФРИЧКА КУГА У ЧАЧАНСКИМ СЕЛИМА: Званично саопштено из Градске управе

Foto: P. Milošević

Zaraza se manifestuje kod domaćih svinja, a područje obuhvata Mrčajevce, Donju Gorevnicu, Bečanj i Ostru, navodi se u Rešenju v.d. direktora Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miloša Petrovića.

Prema donetom Rešenju, područje poluprečnika najmanje deset kilometara proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afrička kuga svinja i obuhvata Vujetince, Bresnicu, Donju Trepču, Balugu Ljubićsku, Stančiće, Mojsinje, Balugu Trnavsku, Vapu, Zablaće, Kukiće, Lipnicu, Mršince, Slatinu, Goričane i Katrgu na području grada Čačka.

Takođe, lovišta “Mrčajevci“ i “Zapadna Morava Srbijašume“ ustanovljena na teritoriji Čačka, proglašavaju se područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja.

– Radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja na zaraženom područja u što kraćem roku će se izvršiti popis svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, uz klinički pregled u roku od sedam dana, pod nadzorom veterinarskog inspektora. Takođe, biće vršena eutanazija svih svinja na zaraženom gazdinstvu, bez odlaganja, pod nadzorom veterinarskog inspektora – navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!