STVARAJU PRVOG SRPSKOG SPORTSKOG KONJA: Projekat Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Konjičkog saveza Vojvodine

S. BAJIĆ

24. 05. 2023. u 13:21

USPOSTAVLjANjE prve domaće rase sportskog konja, cilj je saradnje Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Konjičkog saveza Vojvodine, koja će sinergijom struke i nauke toj stočarskoj i privrednoj grani vratiti stari sjaj.

СТВАРАЈУ ПРВОГ СРПСКОГ СПОРТСКОГ КОЊА: Пројекат Пољопривредног факултета у Новом Саду и Коњичког савеза Војводине

S.B.

To su na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu potvrdili Vesna Ružičić, potpredsednica Konjičkog saveza Vojvodine i profesor dr Ivan Stančić, direktor Depratmana za veterinarsku medicinu Poljoprivrednog fakulteta. Oni su naglasili da je „stvaranje“ Srpskog sportskog konja dugotrajan proces, čiji se prvi rezultati mogu očekivati u narednih pet godina.

- Stvaranje rase je još dugotrajniji proces, od 10- 15- 20 godina, za buduće generacije i za ponos nauke na to što smo uradili- kaže profesor dr Stančić.- Saradnjom će, pored obostrane koristi, profitirati konjarstvo. Jer, namera je da ga podignemo na nivo koji mu pripada, s obzirom na to da trenutno „malo kaska“. Predstoji nam dug put u okviru našeg sistema i zakonskih regulativa, jer sve to podrazumeva sertifikaciju. S obzirom na činjenicu da je reč o značajnom poduhvatu, takođe očekujemo podršku relevantnih činilaca.

U regionu, jedino Srbija nema sportskog konja, pa će radna grupa po tom pitanju razrađivati idejni projekat i podeliti iskustva sa partnerima u okruženju i posebnu pažnju obratiti na željene performanse buduće domaće sportske rase.

- Želja je da prva naša domaća sportska rasa zauzme mesto na međunarodnoj sceni i da doprinese ravoju privrede kao i turističkih aktivnosti a posebno konjičkog sporta na visokom nivou- kaže Ružičićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima