NAUČNI SKUP I OMAŽ PEĐI TRAJKOVIĆU: Program na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 06. 2023. u 14:19

Tradicionalni, osmi naučni skup “Književnost za decu u nauci i nastavi” biće održan na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini sutra, 2. juna, od 10 časova, dok će promocija knjige „Bajka o Slovima na struju”, preminulog pesnika Peđe Trajkovića početi u 18,30.

НАУЧНИ СКУП И ОМАЖ ПЕЂИ ТРАЈКОВИЋУ: Програм на Факултету педагошких наука у Јагодини

Foto: Z. Gligorijević

Naučni skup će, kao i prethodnih godina, biti posvećen proučavanju književnosti za decu iz perspektiva nauke o književnosti, lingvistike i metodike nastave jezika i književnosti. Na skupu će biti razmatrana i tema „Dečiji jezik u književnosti za decu”. “Budući da najviši stepen inovativnosti u jeziku dolazi iz govora dece, oneobičenja u književnim delima za decu treba sagledati i sa lingvostilističkog aspekta, izdvajajući stilske figure koje su odlika dečijeg jezika”, navod programski odbor FPNJ.

Sledeća tema biće „Savremeni pristupi u proučavanju književnosti za decu i mlade”, koja je zamišljena kao najšire postavljeni okvir za radove posvećene proučavanju književnosti za decu u HHI veku. “Podrazumeva, iz književnoteorijskog ugla, raznovrsne metodološke perspektive u tumačenju tekstova savremenih pisaca za decu i mlade, kao i nova čitanja i promišljanja klasika ove književnosti”.

Cilj teme „Naučna zasnovanost i metodološka utemeljenost proučavanja književnosti za decu” jeste da otvori kritičku diskusiju o naučnim pristupima izučavanju književnosti za decu.

Po završetku naučnog skupa biće održan omaž Peđi Trajkoviću, jagodinskom književniku, ilustratoru, prevodiocu i velikom prijatelju dece i mladih, koji je bio i prijatelj jagodinskog fakulteta. Decembra prošle godine poneo je i priznanje ove visokoškolske ustanove - Narodni učitelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo