POLAVELJNE SEOSKE KUĆE: Zbog porasta vodostaja i bujica zasedao jagodinski Štab za vanredne situacije (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 06. 2023. u 18:31

NAGLI porast vodostaja Belice i Lugomira, kao i bujičnih potoka tokom vikenda i današnjeg dana doneo je i nove poplave, kako u gradu Jagodini tako i u pojedinim selima, istakao je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije.

ПОЛАВЕЉНЕ СЕОСКЕ КУЋЕ: Због пораста водостаја и бујица заседао јагодински Штаб за ванредне ситуације (ФОТО)

Foto:Z. Gligorijević

On je dodao da je peskom napunjeno više od 10 hiljada džakova, a da je u tu svrhu u pomoć priteklo preduzeće “Srbijavode”, koje je dopremilo mašinu za punjenje. Najveći problem pravila je zapušena kišna kanalizacija, jer se u nju slivala i voda sa viših terena, kao i velike količine mulja, peska, kamena, otpadaka od drveta i lišća.

- Kanalizacija tako nije mogla da primi projektovane količine vode. Ali, i taj problem je rešen. Angažovali smo firmu koja je usisala sve te prljavštine. Kako je firma imala mogućnost da vidi kakva je ta instalacija, uočili smo čak i neke prekide što je, naravno, pomoglo da naše javno komunalno preduzeće odmah reaguje – rekao je Stevanović.

Na sednici Štaba za vanredne situacije upućen je apel jagodinske Elektrodistribucije da poplavljeni građani sami isključe sklopke u svojim domovima ili pozovu dežurnu službu ovog preduzeća, kako bi se isključenja radila sporadično, a ujedno izbegla isključenja celog naselja.

Direktor Doma zdravlja Darko Miletić obavestio je građane kojima je potrebna hitna pomoć, da se ova služba sada nalazi u bivšoj kovid ambulanti.

- Što se tiče Službe kućnog lečenja, danas smo osposobili njen rad i ona će raditi u okviru Opšte prakse. Ima posebno izdvojene ordinacije i previjalište. Što se tiče Opšte bolnice, u ovom trenutku nije moguće pružiti samo usluge fizikalne medicine, jer se ona nalazi u podrumskim prostorijama. Nih je nemoguće iseliti zato što ne postoji adekvatan prostor za sve aparate. Fizikalna medicina sigurno neće raditi danas i sutra dok nivo vode ne padne. Uključili smo osam pumpi koje izbacuju vodu iz podrumskih prostorija. Gradonačelnik Ratko Stevanović i predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma su nam obećali da ćemo odmah po prestanku ovih padavina da rešavamo taj problem kišnih i fekalnih kanalizacija sa kojim se uvek bolnice kada su podrumske prostorije i Dom zdravlja susreću, da tu problematiku već jednom rešimo i da se to više ne dešava – rekao je Miletić.

 

Služba urgentne medicine, koja se nalazila preko puta Službe hitne pomoći, preseljena je u internističku ambulantu. Ona se sad nalazi u glavnoj zgradi, u prizemlju, gde je bila Internistička služba.

KOMISIJA ZA PROCENU ŠTETE

Formirana je komisija za procenu štete kojoj građani mogu da se obrate za pomoć. Oni mogu pozbati Skupštinu grada na telefon 035/815 05 38 od 7 do 21 sat ili mogu JKP “Standard” na broj 064/81-97-652, koji je dostupan 24 sata. Šteta se može prijaviti i pisanim putem. Dovoljno je opisati situaciju, uneti ime i prezime, adresu i kontakt telefon i dostaviti prijavu do pulta gradske pisarnice svakog radnog dana od 7 do 15 sati.

Na sednici Štaba za vanredne situacije rečeno je da je trenutno najugroženije jagodinsko selo Dragoševac gde je poplavljeno više od 80 procenata kuća, ekonomskih objekata i njiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...