ZA ZDRAVIJE I SREĆNIJE DETINJSTVO: Sajam roditeljstva održan na gradskom trgu u Zrenjaninu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

20. 06. 2023. u 18:22

PRVI Sajam roditeljstva, sa idejom da postane tradicionalan i da se održava svake godine kao podrška roditeljima za zdravije i srećnije detinjstvo, svojoj deci, uz učešće mališana iz Predškolske ustanove, održan je na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu.

ЗА ЗДРАВИЈЕ И СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО: Сајам родитељства одржан на градском тргу у Зрењанину (ФОТО)

grad Zrenjanin

Sajam su svojim prisustvom podržali i Radoš Pejović, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici, Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, kao i predstavnici Predškolske ustanove, ustanova socijalne zaštite, Doma zdravlja, Zavoda za zaštitu zdravlja, Crvenog krsta, Policijske uprave u Zrenjaninu.

- Država radi i na sveobuhvatnoj politici koja se tiče zaštite porodice, od predškolskog uzrasta pa sve do najstarijih sugrađana i zbog toga sam ubeđen da je neophodno da ovakve manifestacije prerastu u nešto veće i da svaki grad postane Grad prijatelj porodice, jer je porodica definitivno, najvredniji nacionalni resurs - naglasio je Radoš Pejović.

Saša Santovac rekao da za funkcionisanje predškolske ustanove grad Zrenjanin izdvaja 500 miliona dinara godišnje, uz različite podsticajne mere još 190 miliona dinara, što dovodi do cifre od skoro 700 miliona dinara podrške i pomoći roditeljstvu i porodici.

- Uz pomaganje roditeljstva u vidu poklon paketa i novčanih sredstava za prvo, drugo i svako naredno dete, ove godine dodelićemo i 250 besplatnih auto-sedišta za bebe, zatim 80 odsto regresiramo boravak dece u vrtićima i 100 posto za one slabijim materijalnim primanjima, obezbeđujemo besplatne udžbenike, torbe i školski pribor za sve đake prvake, stipendiramo najbolje učenikei studente, regresiramo autobuski prevoz srednjoškolaca, grad finansira učešće na republičkim takmičenjima, što pokazuje opredeljenost grada da pomogne - istakao je Santovac.

SA OSMEHOM U VRTIĆ

Tatjana Lojović, pomoćnica direktora Predškolske ustanove Zrenjanin, podsetila je da grad Zrenjanin realizuje projekat Inkluzivno predškolskog obrazovanja Sa osmehom u vrtić, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa ciljem unapređenja kvaliteta i jednakosti predškolskog obrazovanja za svu decu, od rođenja do polaska u školu, posebno za decu iz društveno osetljivih grupa.

Koordinatorka manifestacije i direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica, istakla je da se uz nekoliko projekata sa UNICEF-om, realizuje i projekat Podsticajno roditeljstvo, a ideja Sajma roditeljstva je da stručnjaci iz institucija socijalne zaštite, prosvete, zdravstva, Crvenog krsta, policije, nevladinih organizacija, odgovaraju na pitanja roditelja i promovišu podršku koju pružaju roditeljima, najviše kada je u pitanju rani razvoj dece.

Igrali se i uživali

Zajedno sa svojim roditeljima, mališani su se na prvom Sajmu roditeljstva na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu, igrali i takmičili u raznim zabavnim igrama namenjenim pre svega njima, ali i njihovim roditeljima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao