"VIDOVDANSKA LOZA": Završna manifestacija i dodela nagrada sutra u Topoli

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

30. 06. 2023. u 09:53

VIDOVDANSKIM porukama, podelom nagrada zaslužnim članovima i drugim pregaocima, biće sutra održana završna manifestacija "Vidovdanska loza", čiji je organizator Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika, koja sledi put akademije koja je delovala između dva rata.

ВИДОВДАНСКА ЛОЗА: Завршна манифестација и додела награда сутра у Тополи

foto:V Mitrić

- Vidovdan, koji je obeležio svu našu istoriju, sva naša vaskrsnuća i trenutne padove iz koji smo izlazili još snažniji i bolji, iz sveg glasa, dajemo do znanja da ćemo, kao institucija koja u svojim redovima, pored ostalih, više od 100 doktora nauka i univerzitetskih profesora, braniti naš rod i našu otadžbinu, znanjem, umećem, radom, trudom i odricanjem, jer ovo naša zemlja i drugu nemamo - kaže akademim Dragan Damjamović, predsednik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, ističući da će to i biti jasna poruka sa ovogodišnje „Vidovdanske loze“, tradicionalne naučno, kulturne, umetničke i duhovne manifestacije, koja će biti održana u subotu u Topoli.

SKANU, koja nastavlja tradicije akademije na čijem je čelu prvi bio Josif Pančić, Jovan Cvijić i drugi srpski velikani poručuje da je „Srbija imala, vazda, velike izazove, muke i nevolje, „ali Srbin nikad nije dozvolio da bude na strani zla, zbog čega je, ko zna koliko puta, plaćana velika cena, ne samo u dva svetska rata“.

Akademik profesor dr Mirko Kerkez, čuveni srpski hirurg, kaže da „Srbija ima, danas, cvet pametnih, mudrih, vrednih i časnih glava, koji su garancija za njenu svetlu budućnost“.

-Imamo rukovodstvo države koje sluša „eho“ roda svoga, a takva harmonije nije nam baš bila jača strana kroz vekove, decenije i godine -kaže akademik Kerkez. -Sad jeste. Bogu hvala.Tu smo da budemo sluge svoga roda, da pomažemo i radimo kako je najbolje.Vidovdan je dan kad treba tako nešto da se kaže, a ostali dani su prilika da to i potvrđujemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima