MANASIJA I PRED SREMCIMA: Otvorena izložba u holu Kulturnog centra u Rumi

S. KOSTIĆ

06. 07. 2023. u 07:15

U holu Kulturnog centra u Rumi, u okviru manifestacije “Rumsko kulturno leto" Zavičajni muzej u Rumi i Jagodini, zajedno sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, otvorili su izložbu "Manastir Manasija - šest decenija istraživanja i zaštite".

МАНАСИЈА И ПРЕД СРЕМЦИМА:  Отворена изложба у холу Културног центра у Руми

Foto SK

Izložba čiji su autori Marin Brmbolić, Dragoljub Todorović, Katarina Mitić i Smiljana Dodić, biće otvorena do 17. jula.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavičajni muzej Jagodina su 2014. godine premijerno jagodinskoj publici predstavili rezultate istraživanja koje je Zavod sprovodio od 50- tih godina 20. veka, pa do 2014. godine na prostoru manastirskog kompleksa. To su radovi koji se odnose na arhitekturu, konzervaciju, restauraciju, slikarstvo ikona i fresaka, tako i sistematskih arheoloških istraživanja, rekla je Smiljana Dodić, muzejski savetnik arheolog Zavičajnog muzeja Jagodina.

- Manastir Manasija je jedan od dva sistematski istražena manastira u Srbiji, a posle njega je Studenica. Pre 17 godina desilo se najveće arheološko otkriće tih radova kojim je razrešena viševekovna dilema o mestu sahrane despota Stefana Lazarevića. Tada su u saglasje došli pisani izvori, praksa i svoju završnu reč je rekla egzaktna nauka, DNK analiza je tada prvi put upotrebljena u arheološkoj struci.- rekla je jedna od autorki Dodićeva.

Prema njenim rečima, radovi su nastavljeni 2017. i 2018. godine kada su i završeni svi arheološki poslovi unutar porte,.

- Ovde se može videti oko 100 predmeta, najviše keramike, trpezno i kuhinjsko posuđe, gvozdeni alat, predmeti lične pobožnosti, ali i kopije fresaka iz samog manastira i manastirske crkve Svete Trojice, koje se čuvaju u zbirkama našeg Zavičajnog muzeja. Izložbu prati i 14 info panoa koje potpisuje naš dizajner Đorđe Filipović, a meni je bila čast da budem jedini član istraživačkog tima – rekla je  Dodićeva.

Predsednica So Ruma Aleksandra Ćirić tokom otvaranja izložbe istakla je da je ovo jedna dragocena izložba kako sa arheološkog tako i istorijskog stanovišta.  Naglasila je da je svakako  vredno videti sve te artefakte nađene tokom šest decenija arheoloških istraživanja.

- Rumljani će u naredne dve nedelje imati priliku da se upoznaju sa arheološkim iskopavanjima lokaliteta na prostoru manastira Manasija, jednog od naših najznačajnijih manastira, zadužbine despota Stefana Lazarevića, a imaće priliku da se upoznaju sa istorijom i arheologijom moravske Srbije – kazala je Ćirićeva .

Posle 15 godina ovo je prva izložba Zavičajnog muzeja Jagodina u Rumi.

Kulturno dobro

Manastir Manasija pripada najznačajnijim spomenicima srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija je građevina Moravske škole. Manastirski kompleks predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)