SLAĐA NJIVA OD PEČALBE: Ostavili Austriju da bi obrađivali rodnu grudu

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 08. 2023. u 12:34

IZUZETNO vredna sedmočlana porodica Dragana i supruge Dragice Stanojević iz Radošina kod Svilajnca uzgaja najviše, 50 do 60, krava u selu. Osim toga obrađuju oko 40 hektara zemlje, proizvode hranu za goveda i koncentrat, 18 godina se bave otkupom mleka i imaju poljoprivrednu apoteku.

СЛАЂА ЊИВА ОД ПЕЧАЛБЕ: Оставили Аустрију да би обрађивали родну груду

Foto:Z.Gligorijević

Dragan je, kao i većina meštana ovog sela, sreću potražio na privremenom radu u Austriji, ali se vratio posle samo godinu dana, čim mu je šef zatražio da mu opere automobil. Vratio se u zavičaj i od 1995. godine počeo da se bavi stočarstvom. Prodao je dedine domaće krave i kupio simentalke. Zadovoljan je što su sinovi ostali na selu, iako su završili zaštitu bilja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Srećko (37), koji je oženjen, ima dvoje dece i austrijsku vizu, i Vukašin (36), želeli su da ostanu na očevom imanju i da svoja znanja stečena na fakultetu primene u praksi.

- Mnogo radimo, jer poljoprivreda traži svakodnevni rad. Isplati se kada se radi "na veliko" i kada se zatvori ceo proizvodni krug. Cena mleka je realna, od 48 do 55 dinara bez premije. To je prosečna cena mleka u Evropi. Ne smemo da dozvolimo da naše mleko bude skuplje. Polovinom avgusta znaćemo tačno kakva će biti potražnja mleka. Nadam se da cena neće skočiti, jer će to izazvati uvoz mleka. Država to mora da reguliše - kaže Dragan za "Novosti".

On dodaje da će mnogi da ga kritikuju zbog takvog stava i da poljoprivrednici ne pričaju istinu. Lane je, na primer, računajući i amortizaciju i uložen rad, proizvođačka cena mleka bila oko 13 dinara.

Otkup mleka

DOMAĆIN Dragan kaže da dnevno otkupljuje 2.000 litara mleka.

- Ranije sam u Bresju za mleko išao u više od 20 kuća, a sada u pet. U Radošinu pre 20 godina otkupljivao sam u 60, a sada u dvadesetak kuća. Uglavnom su to ljudi od 60 i 70 godina. Jedva da ima pet kuća sa mladim ljudima - kaže Dragan.

Garantuje da će porodici koja uzgaja 10 krava i čak kupuje hranu za njih, svaka krava, uz podsticaje i premije za mleko, mesečno "dati" 100 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)