UČIO I DECU I KALEMARE: Kako je Vojislav Katunac iz Selišta izveo poljoprivrednu revoluciju u trsteničkom kraju

S. Babović

07. 08. 2023. u 17:45

VOJISLAV Katunac (1872-1965) iz Selišta kod Trstenika bio je ugledni načelnik Ministarstva finansija.

УЧИО И ДЕЦУ И КАЛЕМАРЕ: Како је Војислав Катунац из Селишта извео пољопривредну револуцију у трстеничком крају

Foto: Biblioteka Jefimija,S.Babović

Pre nego što će postati istaknuti činovnik Vlade, Voja Katunac, učitelj po struci, bio je prvi poljoprivrednik koji je doneo prave francuske sorte sadnica i time pomogao da njegov rodni kraj i danas važi za nezvaničnu prestonicu kalemarstva u Srbiji.

- Katunac se školovao u Belikoj Drenovi, a Učiteljsku školu završio je 1890. u Beogradu - opisuje Ivan Veličković, bibliotekar zavičajnog odeljenja trsteničke biblioteke. - Službovao je u krajinskom selu Čubri, u Poljni, Medveđi i Dvorištu kod Despotovca.

Do 1906. godine opismenjavao je decu u Velikoj Drenovi.

Voćnim i vinogradarskim kalemarstvom bavio se još dok je bio učitelj. Osim što je prvi doneo sadnice iz Francuske, bio je jedan od osnivača Kalemarske zadruge. I kao što je podučavao đake sabiranju i ćirilici, tako je i obučavao meštane kalemarstvu - nesebično.

Foto: Biblioteka Jefimija,S.Babović

- Proizvođači su ga prihvatili sa oduševljenjem i sa puno entuzijazma - navodi dalje Veličković. - I danas je ovaj trstenički kraj poznat po vrhunskom kalemarstvu.

Katunac se nije zaustavio samo na pedagogiji i poljoprivredi. Izučava Višu finansijsku školu 1911. godine i zapošljavanja se u Poreskom odeljenju Ministarstva finansija Kraljevine Srbije. Već je u Velikom ratu bio glavni čuvar državne blagajne, a od 1924. godine na više visokih funkcija u Poreskoj direkciji. U penziju odlazi 1928. i stiče dve vile u centru Vrnjačke Banje. Vila "Katunac" imala je 42 sobe.

Foto: Biblioteka Jefimija,S.Babović

Između dva svetska rata, iako penzioner, pomaže da se Vrnjačka Banja proslavi kao lečilište i turistički centar, a do smrti je pomagao zdravstvenu, zemljoradničku i opančarsku zadrugu u Velikoj Drenovi. Imao je petoro dece.

Foto: Biblioteka Jefimija,S.Babović

Iako su Trsteničani rado provodili odmore u obližnjoj Vrnjačkoj Banji, rodni kraj Katunca više će pamtiti njegove zasluge u razvoju kalemarstva. Istoriju kalemarstva i vinogradarstva istraživale su i naučnice iz Trstenika, istoričarka Jelena Vukčević i turizmolog Jelena Stojković. Prestonica kalemarstva bilo je Katunčevo selo - Selište ali i susedna Velika Drenova. Zanat se brzo širio i na Medveđu, Rujišnik, Stragare, Mijajlovac.

Brat Stepin pisar

ROĐENI brat Vojislava Svetozar Zola Katunac, bio je pisar u drenovačkim zadružnim ustanovama, a u oslobodilačkim ratovima Srbije pisar u Štabu Druge armije i to kod vojvode Stepe Stepanovića. Ostavio je "Ratni dnevnik" u rukopisu o kretanju Konjičkog diviziona Timočke divizije drugog poziva za period od 22. septembra 1915. do 16. januara 1916. godine.

- Proizvođači su 1920. godine proizvodili 50.000, a 1927. godine - 3,4 miliona kalemova - iznosi turizmolog Jelena Stojković. - U samoj varoši se prodavalo i do 50 vagona svežeg grožđa i 120 vagona vina. Pedesetih godina 20. veka se kalemilo pet-šest miliona sadnica vinove loze godišnje, od čega su više od polovine bili kalemovi prve klase.

Rekordni prinosi nastavili su i se i posle Drugog svetskog rata, zajedno sa osnivanjem zadruga, čije je temelje postavljao i Vojislav Katunac. Prosečna proizvodnja loznih kalemova u trsteničkoj kraju danas je značajno manja, ali uprkos stalnoj borbi protiv gradonosnih padavina i poplava, narod i dalje sadi kalemovce: godišnje oko 15 miliona komada samo loznih kalemova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)