ĐACI DOBILI POLJOPRIVREDNE MAŠINE: Donacije Fonda za osnaživanje mladih poljopriovrednika Svilajnca

Z. GLIGORIJEVIĆ

05. 09. 2023. u 18:21

ĐACI Poljoprivredno-veterinarske škole „Svilajnac“ i mladi poljoprivrednici juče su potpisali ugovore o donaciji iz zajedničkog Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika opštine Svilajnac i Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

ЂАЦИ ДОБИЛИ ПОЉОПРИВРЕДНЕ МАШИНЕ: Донације Фонда за оснаживање младих пољоприовредника Свилајнца

Foto:Z.Gligorijević

Donacije je dobilo 12 đaka i mladih poljoprivrednika, koji su ih iskoristili za kupovinu poljoprivrednih mašina, koje će im već od danas omogućiti da rade na svojim gazdinstvima i da proizvodnju učine profitabilnijom i uspešnijom. Prema rečima direktora Poljoprivredno-veterinarske škole Dejana Milunovića, „pored finansijskog dela, projekat poljoprivredu vraća u fokus, čini je interesantnijom, ali i razvija preduzetnički duh, veštinu koju mladi treba da poseduju“.

Anđela Nikolić (19) iz Skobalja, đak generacije svilajnačke Poljoprivredno-veterinarske škole, koja je upisala prvu godinu Veterinarskog fakulteta, kaže da će joj kosačica i freza dobro doći za uništavanje trave u šljivarima, povrtnjacima, plantažama oraha i njivama sa lekovitim biljem.

Andrija Radenković iz Roćevca, četvrta godina smera poljoprivredni tehničar u svilajnačkoj školi, kaže da će mu tanjirača sa 24 diska pomoći da dobro pripremi zemljište za setvu, a njegovom školskom drugu, Stefanu Miljkoviću iz Starog Sela, prskalica od 440 litara olakšaće bavljanje ratarstvom na 32 hektara.

- Aplicirao sam za voćarski tarup, koji košta 207 hiljada dinara. Mnogo će značiti našem poljoprivrednom gazdinstvu koje se bavi voćarstvom, jer je pitanje kada bismo mogli da ga kupimo – ocenjuje Vojin Vujisić, učenik svilajnačke škole iz Kušiljeva.

Zahvaljujući opštini Svilajnac, koja je uložila milion dinara, i Fondaciji „Ana i Vlade Divac“, koja je pridodala 700 hiljada dinara, svilajnačka škola je druga u Srbiji, posle Poljoprivredne škole u Požegi, u kojoj se realizuje ovakav projekat.

- Poljoprivredne mašine koje su dobili predstavljaju mogućnost da đaci nastave praktičan rad na svojim imanjima i stimulans za sve da budu još bolji. Spremni smo da iz budžeta odvojimo i više sredstava – rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu