ĐACI DOBILI POLJOPRIVREDNE MAŠINE: Donacije Fonda za osnaživanje mladih poljopriovrednika Svilajnca

Z. GLIGORIJEVIĆ

05. 09. 2023. u 18:21

ĐACI Poljoprivredno-veterinarske škole „Svilajnac“ i mladi poljoprivrednici juče su potpisali ugovore o donaciji iz zajedničkog Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika opštine Svilajnac i Fondacije „Ana i Vlade Divac“.

ЂАЦИ ДОБИЛИ ПОЉОПРИВРЕДНЕ МАШИНЕ: Донације Фонда за оснаживање младих пољоприовредника Свилајнца

Foto:Z.Gligorijević

Donacije je dobilo 12 đaka i mladih poljoprivrednika, koji su ih iskoristili za kupovinu poljoprivrednih mašina, koje će im već od danas omogućiti da rade na svojim gazdinstvima i da proizvodnju učine profitabilnijom i uspešnijom. Prema rečima direktora Poljoprivredno-veterinarske škole Dejana Milunovića, „pored finansijskog dela, projekat poljoprivredu vraća u fokus, čini je interesantnijom, ali i razvija preduzetnički duh, veštinu koju mladi treba da poseduju“.

Anđela Nikolić (19) iz Skobalja, đak generacije svilajnačke Poljoprivredno-veterinarske škole, koja je upisala prvu godinu Veterinarskog fakulteta, kaže da će joj kosačica i freza dobro doći za uništavanje trave u šljivarima, povrtnjacima, plantažama oraha i njivama sa lekovitim biljem.

Andrija Radenković iz Roćevca, četvrta godina smera poljoprivredni tehničar u svilajnačkoj školi, kaže da će mu tanjirača sa 24 diska pomoći da dobro pripremi zemljište za setvu, a njegovom školskom drugu, Stefanu Miljkoviću iz Starog Sela, prskalica od 440 litara olakšaće bavljanje ratarstvom na 32 hektara.

- Aplicirao sam za voćarski tarup, koji košta 207 hiljada dinara. Mnogo će značiti našem poljoprivrednom gazdinstvu koje se bavi voćarstvom, jer je pitanje kada bismo mogli da ga kupimo – ocenjuje Vojin Vujisić, učenik svilajnačke škole iz Kušiljeva.

Zahvaljujući opštini Svilajnac, koja je uložila milion dinara, i Fondaciji „Ana i Vlade Divac“, koja je pridodala 700 hiljada dinara, svilajnačka škola je druga u Srbiji, posle Poljoprivredne škole u Požegi, u kojoj se realizuje ovakav projekat.

- Poljoprivredne mašine koje su dobili predstavljaju mogućnost da đaci nastave praktičan rad na svojim imanjima i stimulans za sve da budu još bolji. Spremni smo da iz budžeta odvojimo i više sredstava – rekao je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!